Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze napiszcie

Czy mozna brac folic razem z tabletkami prenatal?

Polecane posty

Gość prosze napiszcie

Dziewczyny czy Wy bierzecie brałyscie te tabletki jednoczesnie?Jestem teraz w 2,5 msc ciazy.JAk byłam na pierwszej wizycie lek. pow. mi zebym narazie nie brała prenatalu. NA drugiej wizycie zapomniałam zapytac czy juz moge a jesli tak czy brac folic ?

Gość qwertyu
odstaw folic jeśli bierzesz prenatal. poczytaj sobie skład -kwas foliowy jest w tym zestawie

Gość do autorki topiku...
Filic najlepiej brac do 3 mca ciąży, wowczas jest najbardziej potrzebny do prawidłowego rozwoju płodu.. Pozniej mozesz brac prenatal

Gość tak naprawde
albo folic, albo prenatal.i zadengo barania tabletek od 4 miesiaca ciazy.to sa glupie wymysly, nalezy stosowac zbilansowana diete, a nie pchac w siebie tabletki witaminowe. poczytac o witaminch , jakie w jakich produktach i jesc, a nie po najmniejszej linni oporo-tabletki na przykald dziewczyny po maternie tyja po 30 kilo, wiec nie sadze ze jest to cos dobrego, ani zadne inne zestawy witaminowe naprawde tak ciezko kupic i ugotowac brokuly, fasolke, marchew, zjesc owoce (banany, jablka, pomarancze) , pasek ciemnej czekolady, pudelko serka wiejskiego czy pol paczki twarogu i troche orzechow dziennie????????????? i mamy wszystkie witaminy

Gość mnie lekarz kazal
po trzecim miesiacu odstawic folik i zaczac brac witaminy. powiedzial, ze w witaminach dla ciezarnych jest sporo rzeczy, ktore nie przydaja sie dzieciatku wczesniej, aleo potem juz tak. ja jem warzywa i owoce, ale wg mnie, to po pierwsze warto zrobic zapas, bo przy karmieniu nie wszystko od razu wolno, a po drugie, bo ja wiem co tak naprawde jest w tych owocach i warzywach? :O w zestawach jest kwas foliowy i sporo mineralow, a ja do tego bardzo slabo przyswajam magnez (przed ciaza tez tak mialam), wiec jakbym go nie lykala ekstra, to przez skurcze pewnie bym juz nie mogla chodzic. a tak i plywanie mi krzywdy 'nie robi' :) jestem w 26 tygodniu i przytylam jak do tej pory trzy kilo z gramami, wiec moze jednak niekoniecznie tyje sie od witamin...

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Co lekarz to opinia, jak widać :( mi mój przepisał prenatal + do tego folik i folik kazał brać jak tylko zacznę się starać, a prenatal,jak test wyjdzie pozytywny :(

Gość ---------------------
mnie lekarz kazal ===. zapasy witamin dobre... to moze najedz i napij sie tez na zapas zebys pozniej nie musiala :)

Gość ---------------------
a witaminy w tabletkach sa gorzej przyswajalne niz w produktach naturalnych gdyby bylo tak jak piszesz to powinnismy lykac witaminy i mineraly w tabletkach rozumien jak ktos ma niedobor jakiegos pierwiastka lub witaminy ale tak brac bez potrzeby...

Gość tak naprawde
magnez jest w gorzkiej czekoladzie razem z zelazem. jak mzona byc tak glupim zeby uwazac ze mozna nagromadzic witamin na zapas, przeciez wtedy wystepuje awitaminoza. zmien lekarza

Gość dobre sobie
do tak naprawdę __ chyba chodziło ci o hiperwitaminozę mądralo?

Gość mnie lekarz kazal
awitaminoza to jest niedobor witamin, zmien encyklopedie :P a tak na powaznie - skrot myslowy mi sie zrobil, przepraszam - na zapas w nadmiarze, nie - chodzi wlasnie o to, zeby miec tyle ile trzeba, bo potem, przy karmieniu czasem sa z tym problemy. i ja wiem w czym jest magnez, dziekuje bardzo, ale przy moim poziomie wchlaniania go nie wiem ile bym musiala tej czekolady zjesc... w sumie lubie (gorzka mniej), ale niestety w ciazy czesto cierpi sie na zaparcia, ktorym czekolada nie pomaga... mnie to jak na razie ominelo, ale czekolady sie staram za duzo nie jesc.

Gość BeataT9321
Uzywaliscie leku co sie nazywa Folic? Bo szukalam komentarzy dotyczacych tego produktu i nic nie moge znalezc. Mozecie cos powiedziec mi o tym prepearacie? Jest sens go kupowac, znacie jakies zamienniki? Tutaj jest troche opinii o Folic: http://www.listalekow.pl/folic/ - uwazacie, ze mozna sie tym sugerowac? Nie chcialabym sie rozczarowac i zmarnowac bezsensownie sianko, dlatego postanowilam Was zapytac. Dzieki za wszelkie porady.

Gość gość
nie zaszkodzi to i tak mikro dawka kwasu foliowego ja łykam 5mg kwasu foliowego + witaminy w którymś są jakieś mikrodawki kwasu mam tak brać do końca ciąży

Gość irmasza
A czemu bierzesz taką dawkę kwasu foliowego czyżbyś była w grupie ryzyka? Ja normalnie to biorę o,4 mg folika, jedna tabletkę dziennie.

Gość gość
Dziewczyny ja pierwszą ciążę przechodzilam w Anglii i tam od poczatku do konca a nawet w okresie karmienia zakecaja przyjmowanie kwasu foliowego wraz z suplementacja jodu, magnezu, wapnia i żelaza oraz drugich kapsulek z dha, cholina i kwasami omega3. A teraz przy drugiej ciąży w Polsce słyszę ze cos mogę tylko do 12 tyg a cos dopiero potem a pani w aptece powiedziala ze w sumie prenatal duo który jest od 13 tyg mozna wczesniej bo nie zaszkodzi. To jak w koncu? Dodam ze pierwsza ciąża przebiegła bez zarzutu i odzywialam sie zdrowo i cały czas zazywalam zalecone kapsulki i tabletki folic

Gość gość
Można brać jak najbardziej.