Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość modra*

Pierwsza Komunia Swięta - po co??

Polecane posty

Gość no no no no no no no
Kuraiko ------->> pytasz " po co w ogóle dziecko chodzi na religię, skoro rodzice są przeciw" , no więc ja również pytam - po co???? Jezeli ktoś się chce bawić w hipokryzję i jest pseudokatolikiem to ok. A co do komunii i malucha-grzesznika to uważam że duży wpływ mają tutaj rodzice. No ale jeżeli rodzice podchodzą do tematu I Komunii w sposób, idź bo wszyscy idą to rzeczywiście dziecko moze czuć się niemalże jak Maria Magdalena, grzeszne i uciemiężone. Ja się tak nie czułam, owszem, przeżywałam bardzo pierwszą spowiedź, ale nie bardziej niż pierwszy dzień w szkole. Mały człowiek kiedyś niestety staje przed trudnymi momentami w swoim zyciu, a uciekanie przed nimi nie jest chyba najlepszą receptą. Dlatego tak bardzo ważną sprawą jest zaangażowanie rodziców i zainteresowanie I Komunią nie tylko od strony - kupić i załatwić.

Gość no to chyba
troche za pozno na rozterki, trzeba bylo sie zastanawiac przy chrzcie, gdy slubowalas wychowac dziecko w duchu chrzescijanskim.

Gość mmacaronni
modra* - jak dziecko w tym wieku może mieć ukształtowany światopogląd, czy wiarę? Krzywdą jest w ogóle wpędzanie, w którąśz religii nieświadomego dziecka. Dla niej to będzie coś podniosłego, bo są ładne stroje i nowy rower.

Gość Kazimiera Szkuta
Jeśli jednak zdecydujecie się na komunię dziecka i szukać będziecie lokalu, to polecam serdecznie - www.ChrzcinyiKomunie.pl . Tam jest wszystko w jednym miejscu i nie trzeba skakać po stronach restauracji :)

Gość gość
Ja z komunii pamiętam tylko tyle, że stałam ostatnia w rzędzie pod kościołem, a pierwsza w ławce, że szedł koło mnie fajny chłopiec (xD), i że na imprezie były płonące lody. A i jeszcze, że katechetka uczyła nas przyjmowania opłatka na andrutach ;P mam 24 lata ;P

Gość gość
Myślę, że wiele zalezy od tego jak rodzice zostali wychowani i jak chcą wychować dziecko. Jeśli zdecydują się na urządzenie komunii to muszą pamiętać, że to ogromne kosztu. Obiad w restauracji to kropla w morzu. Sami robiliśmy obiad w Rozdrożu, z trzech dań (w tym tort), później poszliśmy na spacer do łazienek. Prezenty czekały w domu i nie były głównym elementem dnia.

Gość gość
I ile wam wyszło to przyjecie?

Gość poldonnns

Jeżeli chodzi o różnego rodzaju katolickie artykuły, to proponuję zerknąć na księgarnię katolicką dobreslowo.pl. Mają mnóstwo asortymentu do wyboru. Ceny konkurencyjne, więc nikt w tej kwestii nie powinien narzekać.