Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalimandzaro

nie umiem gotowac ...

Polecane posty

Gość kalimandzaro

od tygodnia mieszkam z moim chlopakiem , finansowo nie wiedzie nam sie szczegolnie dobrze przynajmniej narazie bo mnstwo kasy pochlonal remont, poradzcie co moge gotowac na obiady przy zalozeniu ze jedyne co mi wychodzi to jajecznica, no moze jeszcze ziemniaki z mizeria

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Skoro wychodzi ci jajecznica, i ziemniaki to możesz zrobić hiszpańską tortilę na patelni i podać ją z jakimś dipem albo sosem. Gotuj makarony z sosami. Kotlety to też nie jest wielki problem, zupy itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kicz i tandeta
hiszpanska tortilla, to brzmi smacznie, ale abstrakcyjnie. ja tez nie umiem gotowac, wiec nie mam pojecia jak to zrobic, a przepisy w necie sa dosxc wymyslne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może jakieś...
proste przepisy na początek? ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalimandzaro
zupa to juz chyba bardziej zlozony problem, z sosem do makaronu to sobie jakos poradze (ale z torebki) a tortilla to juz wogole kosmos

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tu jest tortila, naprawde banalne. Składniki 0,5 kg ziemniaków 1 cebula 4-5 jaj 50 ml mleka 200 ml oleju słonecznikowego lub oliwy 1 ząbek czosnku, natka pietruszki, sól i pieprz Przygotowanie Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek i natkę drobno posiekać. Jaja z mlekiem roztrzepać, dodać sól i pieprz. Na patelni teflonowej rozgrzać olej, dodać ziemniaki, cebulę, czosnek i szczyptę posiekanej natki. Wszystkie składniki dusić na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, ale się nie zrumienią. Następnie odcedzić i lekko ostudzić. Warzywa wymieszać dokładnie z jajkami. Tak przygotowaną masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć powoli. Gdy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć plackiem na patelni. Przykryć patelnię talerzem i przerzucić tortillę na talerz obracając całość do góry dnem. Rozgrzać na patelni odrobinę oleju i zsunąć placek niedosmażoną stroną na patelnię. Smażyć tylko chwilę. Tortilla powinna mieć złocisty kolor i być wilgotna w środku. Podawać na ciepło lub na zimno. Nie wiem co jedzą wasi panowie powiedzcie czy bardziej mięsożerni czy niekoniecznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalimandzaro
mój wszytsko zje co postawię na stole, ale wolę nie ryzykować ... dzięki za tortille

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zupy banał, jeśli nie potrafisz na bulionie możesz robvić na kostkach rosołowych. Gotujesz wodę wrzucasz warzywa pokrojone kostki np drobiowe zalewasz koncentratem pomidorowym, słoiczkiem przecieru ogórkowego, przecieru ze szczawiu, buraczanym koncentratem czym wyolisz. Zabielasz śmietaną i masz gotowe. Tak samo żurek smażysz kiełbasę pokrojoną w kostkę, do wody wrzucasz pokrojoną marchewkę, trochę pietruszki gotujesz dodajesz kostki wrzucasz kiełbasę i dodajesz żurek z butelki, który wcześniej mieszasz. Dodajesz majeranku i gotowe :) Możesz też trochę zabielić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
droga autorka gotowanie nie jest takie trudne.poszukaj na necie przepisy i rob dokladnie to co pisza w przepisach.polecach programy kulinarne.zobaczysz ze to nie takie trudne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalimandzaro
probowalam nieraz, ale po pierwsze w programach tv to sa nieraz takie cuda, ze nie stac mnie za bardzo na skladniki nie mowiac o tym, ze nie wiem nawet gdzie ich szukac, po drugie nie wychodzi mi nigdy tak jak powinno a po trzecie nie mam czasu by stac przy garach dluzej niz godz dziennie procz weekendów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zupa w takiej postaci jak napisałam to około 15 minut, drugie danie to około 30 minut jesli jest to kotlet, ziemniaki i np kapusta kiszona.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kicz i tandeta
okokokokokokoko to jesteś mega szybka :D mi taki zestaw zająłby z 2 godziny :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalimandzaro
chchialabym ugotowac jakies mięso w sosie, ale nie bardzo wiem jak , jakis gulasz albo moze byc inne , czy moge prosic o jakis latwy przepis ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kicz i tandeta, to wprawa i naprawdę niewiele do roboty. Kilimandżaro na twoim miejscu skoro nie bardzo gotowanie ci idze to hmmmmm. No dobra. Kup sobie pierś z indyka około 500g pokrój na plastry takie około 1,5 cm rozbij tłuczkiem lub jeśli nie masz to trzonkiem noża. obtocz w mące. Obsmaż na patelni z dwóch stron. Posiekaj cebule, przynajmniej 2 duże małą marchewkę zetrzyj na drobnej tarce i odrobinę papryki tej białej polskiej (ale nie musi być papryki). Dodaj do mięsa cebule marchewkę i smaż (jeśli chcesz z papryką to jeszcze tą paprykę). Potem w gorącej szklance wody rozpuść kostkę mięsną winar, albo nawet dwie. Dolej to do mięsa i cebuli przykryj pokrywką i duś aż mięso będzie miękkie. Jako przyprawy daj ziele angielskie około 6 kuleczek i liśc laurowy ze 2. Możesz potem zostawić taki sos jak jest lub możesz wyciągnąc mięso a sos przetrzeć przez sitko na gładką masę. Podawaj z kaszą gryczaną, z ziemniakami lub z czym tam najbardziej lubisz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalimandzaro
no super dzięki, sprobuje jutro to ugotowac bo dzis juz kupilam pierogi :| ale perzeciez wiecznie nie bedziemy jesc byle czego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najlepsza strona o gotowaniu
jest tez tam dziel szkola gotowania www.gotowanie.wkl.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Coś szybkiego *ziemniaki,koltet schabowy+surówka (napewno sobie z tym poradzisz :)) *Mielone-do mięsa dajesz sól,pieprz,bulke czerstwą namoczoną i odciśnięta w mleku lub wodzie,cebulka,możesz dodaś posiekany czosnek,jajko i wyrabiasz.Potem formujesz kotleciki i hop na patelnie.Do tego surowka i ziemniaki i obiad jest *Najprostszy obiad to usmaqżyć filety rybne ,do tego surówka i frytki lub ziemniaki *Naleśniki - zawsze robie je na oko.Na pól litra mleka,daje 1 jajko,troszke oleju do ciasta(powiedźmy 2 łyżki),szczypta soli i mąka.Mieszam energicznie by nie było grudek.Możesz zrobić na słodko(np z bialym serem czy też z dźemem)lub na pikatnie np z mięsem czy też z peiczarkami. *zapiekanka i tu możesz powydziwiać jak chcesz bo wrzucamy co mamy: najprościej to gotujesz paczke ulubionego makaronu,smażysz 2 duże cebule z pól kg pieczarek,podsmażasz pól kg mięsa mielonego.W naczyniu żaroodpornym układasz warstwe makaronu,na nią mięso mielone wymieszane z grzybami,makaron i posypujesz tartym serem.Zapiekasz ok 20 minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Idąc za Kangurkiem polecam różnego rodzaju zapiekanki ziemniaczane, ja np nie lubie makaronowych. Obierasz i kroisz w plastry ziemniaki. Wrzucasz na wrzącą lekko osoloną wodę na moment rzeby trochę zmiękły. Naczynie żaroodporne smarujesz olejem układasz ziemniaki na to dowolne składniki np kiełbasa, szynka, kurcza, pomidory, kukurydza lub co wolisz, zasypujesz serem, następna i aż do wyczerpania składników na samą górę ziemniaki i ser. Możesz zrobic do tego rozmącon e jajka z mlekem i jogutrem naturanym i przelewać każdą warstwę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×