Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość raz na pomarancowo

co do picia niemowlakom

Polecane posty

Gość raz na pomarancowo

zastanawiam sie, czy dziecku w wieku 9 m-cy mozna zamiast herbetek granulowanych dla niemowlat podac zwykla herbate owocowa, taka w saszetkach, z suszonych owocow. co o tym myslicie? mozna?

Gość mozna*
*tylko nie dodawaj cukru :)

Gość raz na pomarancowo
wlasnie za moja decyzja przemawia miedzy innymi to, ze w tych zwyklych herbatach nie ma cukru, a w granulowanych jest. znam mame, ktora swojemu dziecku w tym wieku daje zwykla czarna herbate, ale to juz chyba przesada:O

Gość mozna*
nieee no czarnej herbaty bym nie dala ale taka owocowa nieslodzona jak najbardziej

Gość tretetet
oj dziewczyny a wy co pilyscie jak bylyscie w tym wieku co wasze dzieci? tylko czarna herbate, taka siure jak jak to mowie bo przeciez nic innego dla dzieci nie bylo

Gość Miran
Szczerze mówiąc to ja swojemu daję soczki owocowe gerbera i wodę mineralną - też gerbera, bo nie trzeba jej gotować. Herbatek granulowanych nie lubi, z ziołami trzeba uważać, no a przede wszystkim to zdrowo pic wodę i lepiej żeby maluch zaakceptował jej smak jak najwczesniej

Ja podaję wodę mineralną i soki owocowe. Od czasu do czasu jakąś herbatkę Hipp dla niemowląt. Czarna herbata chyba dopiero od 7 roku życia.

Gość kredek
ja swoim dzieciom daje wodę gerbera albo soki bobofruta, czasem jakąś lekką herbatke owocową. ale soczki im najlepiej wchodzą. no a młodszemu to oczywiście mleczko mamuni.

Gość Mama_Zosi
Oj ta woda Gerbera to jest super, nawet dla całkiem małych Maluszków, a już szczególnie w podróży i w nocy, bo nie trzeba jej gotować

Witam Moja polozna od razu mi powiedziala, ze moge dawac tez niemowlakowi normalna herbatke (nie czarna!). Po prostu na bardzo krotko zaparzac. Poza tym, jak sie daje herbatke, mozna od razu i tak przechodzic na wode. Uwazajcie tylko na soki, bo one maja obok cukru tez kwas i to moze sie fatalnie odbic na zebach. Serio, duzo dzieci, ktore pily juz jako niemowlaki soczki (tez rozrabiane z woda), maja juz jako maluchy czarne zeby z przodu. Ja moja corcie przyzwyczajalam stopniowo do wody i teraz pije w miedzyczasie wode, jak ma pragnienie. Do obiadu dostaje sok. pozdrawiam

Moja córka od urodzenia z butelki pije jedynie wode. Chociaz dopiero teraz po odstawieniu od piersi pije ja duzo, bo wczesniej tylko popijala, jak upaly byly (a ja nie mialam nic w piersi)..

Gość Mama_Zosi
do hehhejhej szczerze mówiąc,to zmieniłabym położną: kto od razu daje dziecku normalną herbatę? i skoro nie czarną, to jaką normalną? ziołową? owocową? Obie dla niemowlaków nie wskazane. A poza tym po co od razu dawać dzieciom herbatę? No chyba,ze nie są karmione piersią i trzeba dopajać.... Co do soków, to moje dzieci piją soki Gerbera od momentu, kiedy można je było wprowadzać. Starsza ma 3 i pół roku,młodsza rok i żadna z nich nie ma problemów z zębami.Obie są nauczone,że przed pójściem spać zęby się myje, starsza myje też zęby rano i jak zje coś słodkiego. Jeżeli dba się o higienę,można być spokojnym o zęby. No chyba,ze ktoś podaje dzieciom sok w nocy, to wtedy nie ma się co dziwić. No i nikt nie każe tego soku pić litrami, tylko w rozsądnych ilościach, bo wszystko co w nadmiarze szkodzi i to nie tylko dzieciom.

Niedokladnie sie wypowiedzialam z tym piciem. Chodzilo o herbatke anyzkowa - specjalna dla niemowlakow ale tez w torebkach robiona. Mialam ja stosowac na wzdecia a nie tak po prostu do picia, bo mala i tak byla karmiona piersia. Oczywiscie, ze higiena juz pierwszych zabkow jest wazna, ale czasami nawet nieskuteczna, jesli dzieci wlasnie pija za duzo kwasnych sokow. Najgorzej, jesli wciaz doja butle z sokami. Przeciez nie myje sie zabkow po kazdym piciu soku. pozdr.

moje siostry(4) dawały i dają swoim pociechom wodę przegotowaną albo mineralną albo soki ale mało co herbatki, bo lepiej witaminki i minerały niż parzona czarna(owocowe też nie najlepsze)...a jeśli chodzi o ząbki- to trzeba dbać-czasem to że ma zepsute to zależy od ,,cukru\", a niektóre mądre dają dzieciom cole do picia,albo mocno słodzone cherbatki i tak dalej... ja także się uczę od nich.... pozdrawiam

moje siostry(4) dawały i dają swoim pociechom wodę przegotowaną albo mineralną albo soki ale mało co herbatki, bo lepiej witaminki i minerały niż parzona czarna(owocowe też nie najlepsze)...a jeśli chodzi o ząbki- to trzeba dbać-czasem to że ma zepsute to zależy od ,,cukru\", a niektóre mądre dają dzieciom cole do picia,albo mocno słodzone cherbatki i tak dalej... ja także się uczę od nich.... pozdrawiam

Gość Mama_Zosi
hejhejhej No to teraz się z Tobą zgadzam. A co do wody, to rzeczywiście tak jest, że dzieci, które od początku nie są przyzwyczajane do jej smaku nie chcą jej pić. Moje to trąbią zarówno wodę jak i BoboFruty, ale do wody przyzwyczajane są od początku

Gość grzybek
moje dziecko woli zdecydowanie bobofruty, ale wodą też nie pogardzi - czasem rozcieńczam mu w wodzie gerbera soczek i wtedy tez wypije.