Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość atsu

Trczyca a waga

Polecane posty

Gość atsu

Witam wszystkich. Mam pytanko co do tarczycy. Czy osoby cierpiące na te schorzenie nadczynność lub niedoczynność mają problemy z wagą?

Gość atsu
Tzn? Przedewszystkim chodzi mi o tycie. Lekarz posłał mnie na badania tsh i td. Moja waga rośnie mimo uprawiania różnych sportów przez całe lato /rower, pływanie, spacery, squash .../ Jem umiarkowanie przynajmniej tak mi się wydaje, ciemne pieczywo, razowy makaron, 0 ziemniaków, 0 słodyczy, a o kolacji to już wogóle zapomniałam. A przybyło mnie w ciągu 3 miesięcy 4 kg. Do tego mam dość wysokie ciśnienie bywa, że 110/150.

jak będziesz miała wyniki badań, zgłoś się do endokrynologa, on ci wszystko wytłumaczy a pokrótce - hormony tarczy regulują metabolizm, więc mają wpływ na wagę.

Gość atsu
Chciałabyn się tylko dowiedzieć czy przy leczeniu ta rosnąca waga się zatrzymuje czy też trzeba się z tym pogodzić...

to wszystko zależy czy masz nadczynność czy niedoczynność... ja tam mam niedoczynność i jestem chuda jak patyk, ale z tą tarczycą to sprawa jest skomplikowana

Gość atsu
Jak narazie przeraża mnie ten szybki wzrost wagi. Nie wiem co jeszcze robić by przynajmnie się zatrzymała. Jak znam życie to do endykronologa dostanę się za parę dobrych miesięcy...

no endokrynolog w państwowej przychodni to porażka... już naprawdę lepiej odżałować te parę złotych i iść prywatnie

Gość Karolinka17
Ja mam nadczynność tarczycy. Jednym z moich objawów był spadek wagi, wynika to z tego że człowiek ma bardzo szybką przemianę materii, poci się, w skutek czego traci na wadze. Przy tych objawach rośnie duży apetyt. Gdy juz będzie wiadomo na co chorujesz, to dostaniesz odpowiednie leki i twoje hormony wrócą do normy, wszystko sie ustabilizuje ;] Ale mimo tego to nie jest wszystko takie proste, poniewaz trzeba ciagle chodzic na kontrole, badac się, nadczynnośc może powracać, jednym wyleczeniem to operacja lub radiojody, musisz poprostu uzbroić się w cierpliwość. Ja przez to przechodziłam 10 lat ;] choruje na to od dziecka, pozdrawiam ;]