Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasieczka

kot i ciąża

Polecane posty

Gość Kasieczka

podobno nie wolno miec kota bedac w ciazy, grozi to tzw toksoplazmoza, czy to prawda?? jeste w ciazy i mam kotka w domu ale nie chce sie go pozbywac. Jak to jest? dodoam ze to jest do owy kot na dworze nie przebywa. prosze o odpowiedz bardzo

Ja też jestem w ciąży i mam kota. Nie boję się toksoplazmy, bo robiłam badania i już ją przeszłam - więc jestem zabezpieczona. Wychowywałam się z kotami i psami od małego, więc nie bałam się tej choroby. Zrób najlepiej badania - w ciązy też można - będziesz spokojna. A poza tym trochę demonizowane jest to posiadanie kota w ciąży, tym bardziej kiedy jest to kot typowo domowy.

Gość Kasieczka
a takie badania cos kosztuja?

Tak. Od 25 zł do 70 zł w zależności od miasta, przychodni. Musisz popytać dokładnie.

Prywatnie tak 50 zł. ale ginekolog powinien ci je zlecić:) Zrób sobie teraz to będziesz wiedzieć czy masz przeciwciała czy nie, jak masz to znaczy że chorowałaś lub własnie chorujesz a jak nie masz to wtedy trzeba uważać bo zakażenie się w ciąży jest bardzo szkodliwe a nawet śmiertelne dla płodu:( Bardzo na wyrost jest powiedziane że to koty sa nosicielami tej choroby, oczywiście mozna ją złapac od kocich kupek ale dopiero po paro dniowym leżeniu takiej kupki (no a kuwete na pewno sprzątasz codziennie, na wszelki wypadek również trzeba zrezygnować ze sprzątania kuwetki i zlecic to innemu domownikowi) Mnie doktor zapytała czy uzywam oddzielnej deski do krojenia warzyw i mięsa bo surowe mięso jest też nosicielem toksoplazmozy:( Bardzo duzo ludzi choruje lub chorowało na tą chorobe nawet o tym nie wiedząc

Gość Kasieczka
dzieki

Gość mój lekarz ginekolog
mój lekarz ginekolog powieział że te badania na toxo są przereklamowane i poprostu taka moda tak naprawde jeśli dba si o higiene i używa rękaiczek przy czyszczeniu kuwety to nie ma się czego obawiać, a już szczególnie gdy kot nie wychodzi z domu

Gość popieram Twojego ginekologa
zwlaszcza, ze toksoplazmoza duzo latwiej zarazic sie jedzac niedopieczone/niedosmazone mieso (czy tez przygotowujac surowe mieso) niz od kota... trzeba tez uwazac pracujac w ogrodku i zawsze uzywac rekawic do grzebania w ziemi. jak juz ktos pisal, od kota to tez nie bezposrednio, bo zarazki rozwijaja sie w kuwecie, wiec wystarczy regularnie ja sprzatac (w rekawiczkach) albo poprosic o to kogos innego.

jesli nie masz kontaktu z odchodami to nic ci nie grozi. nie popadajmy w paranoje

Gość bosz....
ale się uwzieli na tego kota>szybciej sie można zarazić od mięsa(niekoniecznie kociego ;)) i właśnie, jak ktoś już mówił od ziemi. ja miałam od zawsze kota, nie zawsze dbałam o higiene wynosząc mu kupki, w ciąży okazało się,że nie mam i nie miałam toksoplazmozy i nic sie nie stało.

Gość a czy
zagwarantujesz innym ze ne beda przechodzily tej choroby w trakcie ciazy?

Ja mam kota od lat, wychodzącego, i sąsiadkę kociarę, która kotów ma od 10 do 30 w porywach. Na początku ciąży zrobiłam badania na Toxoplazmozę, Toxo IgM i IgG, oba ujemne, więc toxoplazmozy ani nie przechodziłam, ani nie przechodzę obecnie. Koszt: po 30 zł za każde. Z tej okazji lekarz zalecił mi robienie tych badań co miesiąc, na szczęście tylko jeden marker, więc bulę 30zł. Zaznaczył przy tym, że kot nie jest jedynym źródłem zakażenia, zgodnie z tym, co piszą dziewczyny. No i tak sobie przechulałam pół ciąży, aż do momentu gdy w dziecku rozkochałam się tak, że w ogień bym za nim skoczyła. I nagle zwyczajnie drażnić mnie zaczął ten kot, szczególnie jak widziałam gdy szedł do kuwety, robił kupcię, lizał odbyt a następnie całe ciało. Zaczęłam mieć wrażenie, że \"toxo\" jest na całym jego futrze, a on tylko chodzi i ją roznosi po domu - schiza w trosce o maleństwo :P Zaczęłam nie wpuszczać kota do pokoju, nie głaskałam go, nie uczestniczyłam w zabiegach pielęgnacyjnych. Gdy urodzę - zrekompensuję mu te miesiące izolacji :) No a pominąwszy moją prywatną schizę, to z toxo nie jest chyba tak strasznie, skoro przez tyle lat się nie zaraziłam. No i na pewno kota bym nie wyrzucała ani nie oddawała z tej okazji, bo szkoda zwierzaka, tym bardziej że jest Bogu ducha winien i nie on jeden stanowi zagrożenie. Co najwyżej co jakiś czas robiłabym, dla świętego spokoju, test na obecność świeżych przeciwciał, po sprawdzeniu, że wcześniej nie chorowałam. Pozdrawiam!

jak masz kota w domu, to prawdopodobnie przechodziłaś już ta chorobę. U mnie tez tak było, też miałam kota wychodzącego i przeszłam toksoplazmozę zanim zaszłam w ciążę. Poza tym nie tylko kot ją przenosi fizycznie. Mogłaś sie nią zarazić nawet nie mając kota, a jedząc zabrudzoną rzodkiewkę posiusianą przez kota bądź tatara. Nie martw się, ja też w pierwszej ciąży się bałam, zanim zrobiłam wyniki, ale było ok, więc tez je zrób. Pozdrawiam.

toksoplazmoza moze tez czaić sie w ziemi (np. przy pracach w ogródku można ją złapać) i w surowym mięsie. jak ktoś wyżej napisał, nie popadajmy w paranoję. wystarczy, że nie będziesz miała kontaktu z odchodami. i tyle.