Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cara mia

Język szwedzki - kto zna, uczy się, planuje naukę?

Polecane posty

Gość cara mia

Witam, chcialam zapytac czy jest tutaj ktos kto uczy sie j. szwedzkiego. Jak Wam idzie nauka? Chcialabym rozpoczac nauke,ale obawiam sie ze jest to zvyt trudny jezyk. Pozdrawiam

Gość cara mia
nikt??

Gość fdf
tez sie zastanwiam czy by nie zaczac sie uczyc szwedzkiego albo norwskiego ale jakos nie moge sie zebrac :P

Gość espanolka
Jesli chodzi o jezyki skandynawskie, to gramatyka trudna nie jest, problemem jest prawidlowa wymowa.

Moja ciocia mieszka w Szwecji juz ponad 20 lat,szwedzki zna wspaniale,ale nie chodzila nigdy na zadne kursy itd.Nauczyla sie,bo jej maz jest szwedem,na poczatku dogadywala sie z nim angielsku,stopniowo uczyla sie szwedzkiego.Mowi,ze to dosc latwy jezyk,wymowa tez nie sprawia jej trudnosci.

Gość fdf
espaniolka znasz jakis jezyk skandynawski? czego byloby sie łatiwej nauczyc, szwedzkiego czy norweskiego?

Gość espanolka
Nie, nie znam, ale niedawno czytalam sobie o jezykach skandynawskich i probowalam dowiedziec, ktory jest najprostszy. Jesli chodzi o szwedzki i norweski, to norweski jest prostszy, z kolei szwedzki jest prostszy od dunskiego.

Gość espanolka
Przede wszystkim radze Tobie posluchac sobie radia norweskiego i szwedzkiego, i zobaczyc, ktory Ci sie bardziej podoba. Mi sie na przyklad norweski nie podoba...

Szwedzki jest calkiem prosty szczegolnie jezeli masz podstawy niemieckiego i angielskiego. Co do norweskiego nie wiem ale moge powiedziec zebyc za finski sie nie brala - ja nie moge sie tego cholerstwa nauczyc a musze

Gość fdf
niemieckiego uczylam sie jeden semestr wiec chyba odpuszcze sobie ten szwedzki. moze zapisze sie na jkis kurs norweskiego albo na studiach wezme sobie lektorat od tego semstru

Gość ======+===
szwedzki jest fajny, gramatyka w miare latwa jak sie zna niemiecki wymowa trudniejsza ale mozna dac rade

Gość cara mia
no wlasnie.. kwestia wymowy... zupelnie inaczej jest napisane a zupelnie inaczej sie czyta, no ale w przypadku innych jezykow w sumie tez tak jest. Bylam jakis czas w Szwecji i bardzo spodobal mi sie ten jezyk. Poza tym patrzac perspektywicznie, mysle ze znajomosc tego jezyka bedzie plusem podczas szukania pracy.

Gość espanolka
W momencie kiedy uczysz sie jezyka mieszkajac w Szwecji, to nie problemu, bo wymowy nauczysz sie szybko. Gorzej jak bedziesz uczyla sie w Polsce, chyba ze trafisz na dobrego nauczyciela.

Gość Ravcobssen
Tja. Jag kan tala lite svenska. är inte så svårt att lära sig, eller tänker jag att man borde ju gå till Sverige och höra hur de pratar där. Hej. Trochę znam ten język, uczyłem się na kursach TFLSu, do tego często siedzę na IRCu i rozmawiam ze szwedami. Wszystko zaczęło się oczywiście od wizyty w Szwecji, wiele lat temu. Nie jestem mistrzem i chociaż prawdopodobne jest, że w powyższym tekście zrobiłem jakiś błąd, to jednak sądzę, że bez problemu bym się dogadał. Napisałem - Witam. Ja potrafię trochę mówić po szwedzku. Nie jest tak trudno się go uczyć, jednak uważam że powinno się pojechać do samej Szwecji i tam posłuchać jak oni rozmawiają. Język nie jest trudny. Gramatyka łatwa, tylko trzeba się nauczyć które rzeczowniki są "ett", a które "en". Trochę przy tym jest zachodu, ale wchodzi szybko. Mnie najbardziej męczy ustalanie, kiedy uznać coś za już określone, a kiedy jeszcze nie. W szwedzkim nie ma rodzajów : męskiego, żeńskiego i nijakiego. Są dwa : określony i nieokreślony. Za dużo tego, żeby tutaj tłumaczyć, ale warto spróbować :)

Ravcobssen - åka till Sverige vore lättare ;) troche za daleko zeby isc .. Poza tym nie najgorzej :)

Gość RudaHera
Fajny jest szwedzki, tylko trochę skomplikowany. Ja planuję wyjazd do Szwecji, na szczęście oni wszyscy mówią bardzo dobrze po angielsku i to na bardzo wysokim poziomie. Dlatego kupiłam sobie na 3kropki.pl bardzo fajny kurs angielskiego i teraz ostro się uczę :-) Ale kto wie, może kiedyś nauczę się i szwedzkiego ;-)

Gość gość
Sprzedam Szwedzki Krok po kroku EDGARD aukcja na allegro

Gość gość
szwedzki to taki gulgot

Gość gość
wyciąganie starych tematów :o