Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hehehx

genetyka.. pomozesz?

Polecane posty

Gość hehehx

mam takie zadanko, a nei bardzo wiem jak sie za nei zabrac: Niebieskooki mezczyzna zawalr zwiazek małzenski z kobieta o ciemnych oczach, ktorej matka miala oczy niebieskie a ojciec ciemne. Dziecko 1 pary ma oczy niebieskie. 1) genotypy osób 2) jakie jest prawdopodobienstwo ze nastepne dziecko bedzie niebieskookie? będe wdzieczna nie tyle za rozwiazanie tego zadania co za jakies wskazówki z genetyki jak sie za to zabrac :)

jak kobieta ma niebieskie oczy to ma genotyp aa jesli jej ojciec ma niebieskie to ma aa a matka z brazowymi musi miec Aa.kzyzowka aa z Aa w jej przypadku to aa.jak jej facet ma brozowe oczy to moze miec AA lub Aa.oczy niebieskie to barwa recesywna wiec jesli on ma Aa to oczy dzieci to Aa lub aa.jesli ma aa dzieci zawsze beda mialy oczy brazowe bo barwa brazowa jest dominujaca

Gość hehehx
melocoton kocham Cie ;P dzięki wielkie za pomoc i buźka ;*

Gość hehex
mam takie pytanie dotyczące genetyki: jak rozpoznać kiedy allel jest recesywny jeśli nie mam tego podanegow zadaniu? i czy w ogóle jets istotne jaki allel oznacze A a jaki a.. ? z góy thanks

Gość styl i ton..
Z reguly jasniejsze kolory sa recesywne. Np niebieskie oczy sa recesywne itp. Co do zadania: mezczyzna ma genotyp aa kobieta Aa mozliwe zygoty: aa, Aa, aa,aa Prawdopodobienstwo, ze dzieckobedzie niebieskookie: 75%

Gość styl i ton..
Tfu! Zle zygoty: aa, aa, Aa, Aa Czyli 50%

duża literka to allel dominujący mała literka recesywny;) nauczycielka powinna wam podać jakie cechy są doninujące a jakie nie... a gdyby tego nie zrobiła to poszukaj w necie, bez problemu powinienieś znalesc cechy recesywne i dominujące u czlowieka:)

Gość hehex
dzięki :)