Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość orientuje się ktoś

czy będąc w ciąży zupełnie na początku można jeździć na rowerze?

Polecane posty

Gość orientuje się ktoś

chodzi mi o sam początek, pierwszy miesiąc?

To bardzo indywidualna sprawa. Gdy ciąża jest \"zagrożona\" (choć w pierwszym miesiącu pewnie o tym nie wiesz), to nie powinnaś. Gdy się wszystko jako tako trzyma, to rower na pewno nie zaszkodzi. Ja co miesiąc pytałam lekarza prowadzącego, czy nie powinnam już się powstrzymać z jazdą na rowerze, bo dziecko coraz większe i z większą siłą naciska na ujście macicy, a on uparcie mówi, że mogę. Jedyne na co muszę uważać, to na upadki. No i uważam. A wytrząść, to bardziej człowieka w autobusie po tych naszych polskich drogach wytrzęsie, niż na rowerze.

Gość orientuje się ktoś
bardzo dziękuję Ci za odpowiedź:) szkoda mi jutrzejszego dnia, bo to pewnie jeden z ostatnich ładnych dni więc chciałabym skorzystać jeszcze:) a szybka jazda wchodzi w grę? dla mnie szybka jazda to jakieś 30km/h? czy to jak szybko jadę nie ma znaczenia?

jazda na rowerze nie jest niebezpieczna ( pod warunkiem , że ciąża przebiega bez komplikacji) najgroźniejszy jest upadek

Gość orientuje się ktoś
dziękuję za odpowiedź:)

Tak na zdrowy chłopski rozum. Jechać ostrożnie, uważać na innych rowerzystów i pieszych, którzy mogą wejść pod koła, i częściej niż zwykle podnosić pupę z siodełka, gdy jest taka potrzeba (żeby nie wytrzęsło). I nie jechać do upadłego :) Prędkość jest o tyle niebezpieczna, że masz mniej czasu na reakcję, gdy ktoś Ci wleci pod koła. Ja bym Ci radziła taką raczej rekreacyjną przejażdżkę, bo w 1. miesiącu tak naprawdę nie wiesz na czym stoisz, i jaka jest Twoja ciąża. Tym bardziej, że będziesz jechać bez konsultacji z lekarzem. Miłego śmigania Ci życzę! Uważaj bardzo na siebie i na dzieciątko!

Gość orientuje się ktoś
wielkie dzięki Chemical:) zastosuję się i będę uważać;)

Gość w zaawansowanej ciąży
lepiej jeździć na rowerze miejskim a nie górskim (pozycja..)Jeżdziłam prawie do porodu. Ostrożnie.

Gość nice woman
Mam ten sam dylemat. Kocham rower, jednak całkiem niedawno straciłam ciążę - nie powiem, ze przez rower - raczej przez nerwy, a może matka natura tak zadecydowała? Teraz najprawdopodobniej też jestem na wstępie ciąży i też jeszcze korzystam z mojego bicykla, ale czekam na decyzję doktorka. Jeżdżę uważnie i co najważniejsze - relaksuje mnie to. A w tym roku byłam w Szwecji i widziałam tam dziewczyny z całkiem pokaźnymi brzuszkami na rowerach. Tylko te drogi tam ...Po nich po prostu się płynie... Bądź dobrej myśli, miałam koleżankę, która chodziła na aerobik w ciąży. Wszystko zależy od organizmu. W końcu ciaża to nie choroba.