Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mama098

pytanie do wiedzących duzo

Polecane posty

Gość przyszła mama098

mama takei pytanie dzieci zaczunają mówić w różnym wieku czy w takim razie te dzieci które wcześniej zaczynają niż rówieśnicy są b. inteligentne o co tutaj chodzi ktoś wie??

Gość no nie wiem nie wiem
ja podobno dość pożno zaczęłam mówić a za głupią się nie uważam:)

Gość laimonka -----
nie ma to nic wspolnego z inteligencja :)

Gość przyszła mama098
ale w takim razie sa barzdiej ciekawe świata może ??

Gość przyszła mama098
i czy w ogóle sa tego jakies zalety że dziecko zaczyna wcześniemówić

Gość kimbuktuu
w dziwnym kierunku drążysz ten temat. Są dzieci, które mówią wcześniej a inne później i nie ma to związku jego rozwojem umysłowym. Są różne przyczyny opóźnionego rozwoju mowy, ważne aby rozwój psycho-ruchowy był zgodny z wiekiem; w mojej rodzinie i mojego męża dzieci późno zaczynały mówić.

Gość monikesL
moj syn byl wczesniakiem 32 tydz, a mowic zdaniami b ladnie zaczal kiedy mial 2 latka, mowil plynnie, pelnymi zdaniami i b wyraznie, moje corki terminowe zaczely o wiele pozniej mowic tak pelnymi zdaniami uwazam ze syn przesciga siostry jezeli chodzi o intelekt wszystko szybciej zapamietuje, nie pottrzebuje sleczenia nad ksiazkami zeby zdobyc dobre oceny corki za to uczyly sie na 5-tkach ale potrzebowaly wielu zarwanych noc zeby wlasnie to osiagnac, syn nigdy nie siedzial po nocach a i w dzien specjalnie sie nie uczyl a jednak uczyl sie lepiej od siostr ale czy jak wiem, czy to ma cos wspolnego? ja sama zaczelam b pozno chodzic i mowic a z nauka problemow nie mialam pokojnie zdalam mature i dostalam sie na studia jednak na pewno ze szkoly nie wynosilam tyle co moj syn ;)

heh, muszą być bardziej inteligentne, skoro wcześniej opanowały tajniki mowy, budowy zdań i odmianę słów. Mają też zwykle lepszą pamięć niż te, które zaczynają mówić późno. To przecież z czegoś wynika. Jeden uczy się szybciej, drugi wolniej, ale każdy ma jakieś predyspozycje umysłowe. To że ma problem z nauką mowy z czegoś przecież wynika. Chyba, że mówić umie ale nie chce. Ale to inna bajka. Mojej koleżanki dziecko m ając 2,5 roku mówilo tylko kilka słów. Teraz ma 4 i niby jest ok. Ale lekarze uprzedzili ją, że ciężko będzie jej nadrobić braki w słownictwie. Przeciętny 3 latek zna kilkaset słów, potrafi budować zdania i odmieniać wyrazy. Każde dziecko w końcu mówić zaczyna ale jest mowa i mowa... Braki się potem ciąglą. To tak jak z językiem obcym : jeden się uczy latami i umie się tylko \'\' dogadać\'\' a drugi szybko zaczyna mówić płynnie i to w kilku językach. Czasem dziecko nic nie mówiące zaczyna nagle poprawnie mówić całymi zdaniami. Wcześniej nie mówiło, bo nie chciało. Ale umiało :D.

Gość co za matkiiii
a tu wiedzących dużo jest bardzo dużo, co jedna to mądrzejsza

Gość przyszła mama098
po prostu chcę skonfrontować te wszystkie opinie które słyszałam do tej pory z jakąś wiarygodną odpowiedzią a komu to nie pasuje niech nie czyta i nie komentuje. mądrale które zjadły wszystkie rozumy każdy ma prawo do tego aby zadac pytanie mimo ze wam sie ono głupie wydaje

przyszła mama098 - to, czy dziecko mowi wczesniej czy pozniej nie zalezy od jego inteligencji (zreszta wczesniej sa poczatki mowy niz przejawy inteligencji ;) ). dziecku potrzebny jest dobry sluch (zdrowe uszy, nos, brak problemow ze slyszeniem w ogole) oraz sluch fonematyczny wynikajacy z poprzedniego i swiadomosc fonologiczna. poza tym dziecko musi miec dobre warunki do opanowania mowy - czyli TY i maz mowcie przy dziecku duzo (ale nie zdrobnieniami).

Hm, to mowa nie jest przejawem inteligencji? Pierwsze słyszę. Zwykle ludzie, którzy maja iloraz inteligencji poniżej przeciętnej i z mową mają problemy... można to poznać po jednej z nimi rozmowie zwykle. A ci, którzy są zacofani umysłowo zwykle nie mówią, albo tylko podstawowe zwroty. Nie znam nikogo mało inteligentnego, który by się pięknie wysławiał. Ale może się mylę :D