Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdenerwowana nie wiadomo na co

mnie sie wydaje czy mi sie wydaje? jak powinno byc?

Polecane posty

denerwuje mnie ostatnio wiele wyrazow. np: mnie sie podoba albo ponoc ma byc ladna pogoda te dwa slowa doprowadzaja mnie do spazmy. czy uzywanie slowa MNIE w wyzej podenej konstelacji jest wogole poprawne?

Gość Oniryczne rykowisko
Obydwie formy są poprawne

PONOC.......... i slowo MNIe......sie podoba

Gość heheheheheheeeeeee
a mnie do spazmY doprowadza ten , kto się nie zna na zasadach ortografii a wytyka błędy innym :P w ogóle to jest bez sensu :P

to gdzie blad ortograficzny? tu nie chodzi o bledy, tylko subiektywna niechec do uzywania tych wyrazow.

Jezeli chcesz zaczac zdanie mowiac o sobie....to nalezy uzyc slowa \"mnie\", a nie \"mi\".....mi sie podoba? :/ misie są w lesie

Gość Oniryczne rykowisko
do idiotko nie wiem czy wiesz, ze pewne zasady ulegaja zmianą, bywa tak wówczas gdy wiekszość społeczeństwa zaczyna uzywaz pewnych niekoniecznie poprawnych zwrótów.A to Twoje tlumaczenie o misiu takie trochę podstawówkowe. Obydwie formy są poprawne

Gość 500kcal od 1szego....
zmianą-to szczegolnie zmanią, o taaak ;)

Gość Oniryczne rykowisko
do do ostatniej...prostaczek szukaj u siebie w rodzinie, po poziomie wypowiedzi i używanych argumentach moge ise tylko domyślać skąd pochodzisz"szlachcianko"

Gość podoba mi sie
ale mnie sie podoba

Gość Niektorzy ..
W ogole nie uzywaja slowa MI .. .tylko MNIE :) PODAJ MNIE CUKIER.... MILO MNIE.. ..PODOBA MNIE SIE....:D mysla ze sa tacy inteligentni..

Gość ROBERTO 288
nie podoba mi sie topik na lkafeterii "chodzcie do mnie, MNIE was tutaj potrzeba"

Niepoprawne jest zaczynanie zdania od mi/go/mu/Ci, ponieważ jako wyrazy jednosylabowe nie są akcentowane. Pozostaje tylko użycie tych form w środku zdania.

Gość a dlaczego zaraz
Dalia trochę wyjaśniła. Podoba MI się, ale jak zaczynasz zdanie od zaimka, to jak gdyby akcentujesz, że TWOJE ZDANIE jest takie a takie iw tedy" MNIE się podoba to czy tamto.

Gość Polonista, Pan Polonista
Mnie się wydaje.

Gość zabadddo
mnie używamy kiedy chcemy podkreślić słowo "mnie" czyli zaakcentować, że chodzi o MNIE i MOJE zapatrywania, odczucia itp 'mi' jest neutralne przecież to chyba poziom podstawówki?

Gość filipek.
poziom podstawówki to jest twój temat

Gość zabadddo
mój temat? nie posiadam :D A to pytanie to chyba taki poziom, czyż nie? Przynajmniej jak odbierałem moją edukację tak było :)

Gość filipek.
faktycznie :-) to do właścieciela tematu

Gość kamper
MNIE się wydaje, że... Wydaje MI się, że... Nigdy nie używamy "MI" na początku zdania!!! To stało się już po prostu plagą. - Komu dać cukierka? - Mi! Co za "MI"?! Mówi się "MNIE!". To chyba proste? Mnie by przez gardło nie przeszło zdanie "mi się wydaje" albo "podaj mnie cukier"... nie wiem dlaczego to ludziom sprawia problem, widocznie od małego są uczeni błędnej formy i to... wchodzi w krew

Gość kamper
Założycielce tematu radzę powtórzyć materiał z podstawówki, może będzie mniej poprawnych form Cię denerwowało...

Gość Zenonia duo
Mi się wydaje, że ta właśnie forma jest poprawna, ponieważ można uznać, że to jest odpowiedź na pytanie "komu?", a nie "kogo?". Ja zawsze odpowiadam na pytanie "komu?" - "mi" a nie "mnie". Być może należy to potraktować jako wyjątek, bo gdy pomyślę sobie, że to "mnie" na początku zdania (poprawne wg reguł) zostało wzięte z rosyjskiego "mienia" to ciarki przechodzą. Być może zbudowało normę, bo zabór rosyjski był największy? Moja gorąca propozycja jest taka: "mnie" odpowiadajmy na pytanie "kogo?", a "mi" na pytanie "komu?" Wtedy będziemy zgodni z polską tradycją budowania języka codziennego i ze zdrowym rozsądkiem.

Gość gość
ostatnio bardzo się dziwiłam ale forma "mnie sie podoba" jest poprawna ! szok, a też się wymądrzałam że mówi się "mi się podoba"