Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bambi27

ma ktoś alergie na roztocza jak z tym żyć pomocy

Polecane posty

Gość paskuctwa
ja mam zyje się z tym paskudnie a coiś zarzywasz na to ?? i jak ci sie objawia jest dobry na to lek ale koszmarnie drogi ( wiecj na ten temat pytaj, ale cenaa jest załamująca ale narpawde warto )

Gość ja mam niestety
ja mam alergię na roztocza, no cóż... dobre leki, odczulanie, zdrowa dieta, bo wtedy organizm się lepiej czuję i alergia tak nie męczy no i przede wszystkim... dobry odkurzacz, z filtrami Hepa, można kupić odlurzacz zelmera za kilkaset złotych i wysoka klsa filtrów... co dalej często zmieniac pościel najlepiej raz na tydzień, raz na dwa tygodnie, zalezy od nasilenia... wurzucamy biboloty i rzeczy, które sie kurza lub trzymamy je tylko za szkłem... w zamkniętych gablotach i szafkach... Do kitu są wykladziny dywanowe i dywany, chyba, że oprócz odkurzania (w zależności od nasilenia objawów) nawet codziennie trzeba je często prać... stąd najlepsze sa kafelki i parkiety (panele już gorzej bo to podłoga pływająca)... poniewaz przy uczuleniu na roztocza moga tez wystąpić inne uczulenia... uważam, ze nie powinno się mieć tapet takich które są wuypukło-wklęsłe, najlepiej ściany malować farbami emulsyjnymi typu jedynka czy śneiżka itp...

Gość ja mam niestety
sprzątamy często !!! ścieranie kurzy itp konieczne... pamiętamy o obrazach i tego typu pierdółkach, jeśli mamy zasłonki i firanki często je pierzemy, żaluzje myjemy i nie ma odstępstw.... ja obecnie biorę lek o nazwie Telfast, kosztuje około 18-20 złotych za 20 tabletek, jedna tabletka dziennie, jest na receptę... trzeba pójśc do dobrego alergologa, zrobic testy, czy oprócz roztoczy jest coś jeszcze co nas uczula.... i trzeba pamiętać, że podstawa to eliminowanie czynnika alergizującego z otoczenia...

Gość ja mam niestety
również nie polecam idiotycznego wynalazku jakim jest boazeria, ani to ładne, ani praktyczne, a kurzu zbiera od groma, kto nie czyścił preparatem do mebli drewnianych itp ten nie wie... ale najważniejsze jest pranie pościeli i trzepanie kocy itp... pościel dobrze jest wietrzyć nawet zimą:D nawet na 15 minut na balkon tylko byle ni epadało przy dobrych leakch i zachowaniu podstaw tego co wyżej powinno być nieźle... nie wolno nam również rzucać brudnych ubrań za łóżko itp :D trzeba pilnować tego co ma kontakt ze skórą i to musi być czyste

Gość A JA TEZ CHORUJE
JA MAM OSTATNIO NON STOP POKRZYWKI SKóRNE I KICHAM/ CZY SPRZąTAć TRZEBA W MASCE???

Gość fcfghkihyjugfrdsw
czy słyszeliscie o leku xolair bardzo dobry lek ale skuteczny no i tragicznie drogi ale dział cuda

a ja polecam cirrus kosztuje okolo 25zl za 14 tabltek;) i mi pomaga a jestem uczulona i na roztocza i na trawy i na lipe itd... jest tego troche;)

Gość renatakowal
Można się inhalować domowym sposobem, ale jest nie dość że uciążliwy to jeszcze niewydajny. Ja zainwestowałam ostatnio w aparat Sanity Simple. Krótka a skuteczna inhalacja. Nie trzeba wdychać długie minuty nim cokolwiek do dróg oddechowych trafi tak jak przy oddychaniu oparów pod ręcznikiem nad wrzątkiem. Aj, strasznie tego nie lubiłam, chociaż pomagało zwłaszcza na katar i zatoki.