Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adwdwdwe

Czy inteligencja i mądrosc to to samo?

Polecane posty

Gość frfrfrfrfr
„Czy inteligencja i mądrość jest tym samym?” — mądrość to wykorzystanie inteligencji, wiedzy i wykształcenia po to, by rozumieć sens życia, odróżniać dobro od zła, wyciągać wnioski z własnego zachowania i przewidywać skutki tego, co czynię. Naprawdę mądry jest ten, kto naprawdę kocha. Inteligencja wystarczy do tego, by zrozumieć świat, w którym żyjemy, ale dopiero dzięki mądrości mogę zrozumieć samą siebie i innych ludzi. „Mądrość to najbardziej inteligentny sposób korzystania z inteligencji, a mądrym staję się wtedy, gdy już dokładnie wiem, w oparciu o jakie więzi i wartości mogę stać się najpiękniejszą i najszczęśliwszą wersją samego siebie!”

Gość inteligencja to bardziej
madrosc zyciowa, praktyczna, umiejetnosc radzenia sobie w róznych sytuacjach. Na ogól madrosc kojarzy sie z wiedzą Zalezy więc, co rozumiec pod tymi pojeciami

inteligencja to potencjał umysłowy a mądrość to inteligencja + wiedza + suma doświadczeń + umiejętność ich wykorzystania

nie od parady istnieje stwierdzenie \"madrosc zyciowa\" dodatkowo inteligencja - mile widziana :D z reszta odpowiedzi juz dostalas/es powyzej

Gość inteligencja jest
czyms wrodzonym, madrosc czyms nabytym w zyciu..