Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gwiazdka Wigilijna

PIERNIK

Polecane posty

Gość Gwiazdka Wigilijna

jak dlugo nalezy upiec piernik zeby na Wigilie byl znakomity, miekki i cudowny z smaku???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gwiazdka Wigilijna
zapomnialam w sumie dopisac, jak dlugo przed Wigilia? Tygodnie? Miesiace??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sierpniova
ja upiekłam w sierpniu, teraz to juz trochę za późno:oPrzegapiłaś moment.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gwiazdka Wigilijna
oh, no chyba jeszcze zdaze co? ja pamietam ze moja mama jakos tak piekla w listopadzie i to bylo pozno, ale byl przepyszny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może tak....
Nie zdążysz niestety:classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No nie wiem ja mam przepis na piernik toruński (moim zdaniem super pyszny) i go się robi około 40 dni przed świętami. Więc jak najbardziej się zdąży :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gwiazdka Wigilijna
Sprobuje upiec piernik jakos tak w sobote, mam nadzieje ze bedzie wstarczajaco duzo czasu dla niego zeby smakowal przepysznie na Swieta Bozego Narodzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gwiazdka Wigilijna
Neit ja tez bym sie skusila na przepis, tym bardziej ze pieklabym piernik po raz pierwszy w zyciu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gwiazdka Wigilijna
no tak up up, a tu przepisu dalej nie ma, a czas ucieka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bardzo chętnie bym Wam podała, ale nie jestem w domu :( Będę dopiero w sobotę to Wam wrzucę. Zdążycie jeszcze zrobić :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gwiazdka Wigilijna
Neit, ja bede czekac do soboty. NA pewno bede musiala kupic moid bo w sobote chce juz go robic. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tam na pewno jest miód, mąka, przyprawy do piernika (można gotowej mieszanki użyć-ja tak robie), o ile dobrze pamiętam to masło albo margaryna i chyba jajka. Tyle pamiętam. Narobiłyście mi strasznego \"smaka\' i tez będę piernik robiła :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gwiazdka Wigilijna
haha, widzisz Neit ja zawsze w piatki chodze na zakupy, z tym ze jest problem bo mieszkam w Anglii, w Oxfordzie i nie wiem czy znajde przyprawy do piernika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Neit, czekam z niecierpliwością soboty:) Ja staram się kupować goździki, imbir i wszystko co trafię w kawałkach a potem je mielę w młynku. Aromat niepowtarzalny!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapomniało mi się wczoraj, bo miałam małe urwanie głowy ;P Ale już podaje. Piernik toruński skład: -1/2 litra miodu -30 dag cukru -1 kg maki -1 kieliszek rumu -2 dag sody -1/2 dag potażu -3 jajka -6 dag masła -skórka cytrynowa -cynamon -6 goździków -kardamon Do mąki dodać zagotowany z rozdrobnionymi korzeniami miód, Wyrobić nożem, do ciepłego ciasta dodać masło, wyrabiać nożem aż przestygnie. Dodać rozpuszczony w rumie potaż i sodę, wlać ubite z cukrem jajka, wymieszać. Wyrabiać o,k 1 godziny rękami, nałożyć do wysmarowanej formy, wyrównać, przykryć i odstawić na 1 tydzień. Piec przez 1 godzinę w nagrzanym piecu. Zawinąć w płótno, trzymać aż skruszeje-min 2 tygodnie. I takie moje własne uwagi (przetestowane): zamiast potażu można użyć proszku do pieczenia, zamiast rumu może być wódka nawet (ja ostatnio walnęłam likier amaretto :)). Zamiast podanych korzeni można użyć przyprawy do pierników, albo swojej mieszanki, ja lubię w ogóle więcej dać żeby mocniej pachniało :) Wyrabia się ciasto paskudnie bo to się potwornie klei i nie ma co dowalać bez przerwy mąki, bo to taki urok jego, W wyrabianie najlepiej wrobić kogoś innego, ja wrabiam męża, chociaż w tym roku rozważam użycie do tego celu opcji \"wyrabianie ciasta\" w automacie do pieczenia chleba :) Aha nigdy nie dałam rady wyrabiać godzinę, i też się udał, ale jak ktoś posiada tyle silnej woli i kondycji to polecam :) Ciasto wychodzi duże, ja piekę okrągłe, na tortownicy o średnicy 28-29 cm (nie pamiętam a nie mam czym zmierzyć). I wysokie mi wychodzi, takie na wysokość blaszki. Dokładnie czasu i temperatury pieczenia nie podam, bo oni tam chyba pieczenie w piecu prawdziwym przewidywali Ale nie dawajcie bardzo wysokiej temperatury żeby się nie przypaliło,(a z miodem to lubi). Jak się by tfu tfu przypaliło, to po upieczeniu od razu obkroić to przypalone. A co do czasu to polecam sprawdzanie patyczkiem czy nie surowe w środku. Po upieczeniu ciasto będzie pulchne i miękkie, ale jak ostygnie to można by nim człowieka zabić. W przepisie jest podane min 2 tygodnie na kruszenie, ale z doświadczenia mówię, że lepiej 3 tygodnie, a w sumie im więcej tym lepiej. Ja sobie jeszcze czasem przed pożeraniem przekładam powidłami :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Neit ja mieszkam w Anglii, i niestety nie orientuje sie co to jest potaz, albo jak mam to znalezc w sklepie, zamiast tego chyba uzyje proszku do pieczenia, jak radzisz. Mam jeszcze jeden problem, bo ani ja, ani maz nie jestesmy przyjaciolmi alkoholu i chcialabym upiec ciasto bez rumu.... badz jakiegokolwiek innego alkoholowego trunku. Mozesz mi powiedziec czy to bedzie mialo ogromne znaczenie w smaku, badz zapachu?? moge zamiast tego dodac aromatu???? Jak tak to jakiego?? Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie powinno być różnicy bez alkoholu :) Jednego roku jak robiłam, to z braku alkoholu dałam olejek zapachowy taki do ciasta :) I wcale nie musi być rumowy. To ciasto i tak pachnie korzeniami więc alkoholu nie czuć :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Co do rodzaju zapachu to jeśli nie chcesz alkoholowego (bo jak Ci nie przeszkadza to zawsze rumowy możesz wziąć) to proponuję migdałowy, albo pomarańczowy czy cytrynowy. Wydaje mi się że śmietankowy czy waniliowy to nie bardzo pasuje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzien dobry Neit, dziekuje za uwagi. Mam nadzieje ze bede mogla liczyc na Twoja pomoc jak bede miala jakies inne problemy. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×