Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dziewczynka28-28

Nowa praca i ciąża

Polecane posty

Gość Dziewczynka28-28

Witam, Mam nadzieję,że któraś z Was kochane forumowiczki mi pomoże. Jestem nauczycielem nauczania zintegrowanego i we wrześniu bieżącego roku podjęłam pracę w nowej szkole.Jest to mój 3 rok pracy. Jestem nauczycielem kontraktowym jednak mam umowe na czas określony ze względu na urlop zdrowotny Pani, za którą pracuję. Nie wiem jak podejśc do tej sprawy ponieważ mam umowę na czas określony a nie ma w niej zapisu o zastępstwie.Jestem w ciąży w 7 tygodniu i nie wiem kiedy powiadomić dyrekcję o fakcie zajścia w ciąże, mam na myśli konsekwencje jakich mogłabym się spodziewać. Temin porodu mam wyznaczony na 1 maja, czy w związku z tym urlop macierzyński przedłuży mi się o 2 miesiące wakacji? Czy tylko do czasu trwania umowy. Kiedy będę mogła pójsc na zwolnienie L4, gdyż nie czuję się dobrze a dojeżdzam dośc daleko do pracy i czy takie zwolnienie lekarskie nie spowoduje zwolnienia mnie z pracy? Z góry dziękuję Wam za odpowiedż Justyna

w ciąży nie mogą Cię zwolnić nawet gdybyś poszła na L4 od jutra, a jeżeli nie przedłużą Ci umowy o pracę, to zasiłek macierzyński będzie wypłacał ZUS.

Gość Dziewczynka28-28
A czy mogą mnie zwolnić przed upływem zakonczenia umowy, którą mam do 31.08.2008?

Absolutnie się zgadzam....w ciąży niemają prawa zwolnić Cię z pracy.Idz do lekarza,powiedz jak się czujesz,ile dojeżdzasz do pracy i w jakich warunkach pracujesz i powinien dac Ci zwolnienie,a jak Ci nieda to idz prywatnie a do tego czasu nic o ciąży dyrekcji niewspominaj.Pozdrawiam i powodzenia!:)

dziewczynka jak wiesz chroni Cie karta nauczyciela i nawet jak jestes na umowie zastepczej czy na czas okreslony to szkola macierzysta muysia wyplacac ci wynagrodzenie jestem ksiegowa szkole wiec wiem jak to jest :)

Gość Dziewczynka28-28
Dziękuję Wam na rady. Mam jeszcze pytanie:czy jesli poród mam wyznaczony mam na 1 maja, a umowe do 31.08.2008 to czy wydluza mi sie urlop macierzynski o czas trwania wakacji?

Gość Dziewczynka28-28
Może jeszcze ktoś mi pomoże???

Gość eeecos tamm
ooo temat dla mnie:) Ja tez planuje ciaze i pracuje w szkole, umowe mam tez na rok. U ciebie bedzie tak, ze umowa ci wygasa po macierzynskim ale musza tez doliczyc 2miesiace wakacji - wtedy masz wszystko platne. I tu mam pytanie do ksiegowej zuzanki, jak kn reguluje dalsze prawo? Czy potem musza nas przyjac do pracy?

Gość eeecos tamm
podnosze

Gość Dziewczynka28-28
Wydaje mi się,ze nie mają obowiązku zatrudnić po macierzyńskim,ale przyznam,ze juz mam dosyc tej pracy.Jest to środowisko patologiczne, dzieci z problemami. Mam w klasie chłopca przez którego dzisiaj się rozpłakałam ponieważ kopnął mnie w brzuch, na szczęście nic mi sie nie stało,ale wiem,ze na dłuższą metę nie dam rady.Chce zadbać jak każda przyszła mama o bezpieczeństwo swojego dziecka anie denerwowac sie cudzymi, ktore i tyak nigdy nie okazą wdzięcznośc za włożony wkład pracy.

Gość eeecos tamm
na pewno beda sie burzyć ze wiedzialas o ciazy juz podpisujac umowe ale nie przejmuj sie tym, dziecko wazniejsze. Ja bym poczekala ze 3miesiace z powiadomieniem dyra.

Gość Dziewczynka28-28
Mam nadzieje,że wytrzymam jeszcze właśnie do trzeciego miesiąca, ale naprawdę nie będzie mi łatwo.

Gość eeecos tamm
wiem, ze jak umowa jest na stale to musza przyjac a jak na okreslony to nie, ale nie wiem jak KN mowi, Bądzmy w kontakcie topikowym ok?:)

Gość Dziewczynka28-28
Ok, dzięki będę tu zaglądać.Pozdrawiam*

Gość eeecos tamm
Zuzanko!!! Odpowiedz:)

Gość eeecos tamm
podnoszeeee

Gość kto jeszcze wie

Gość ze tak spytam
upppppp

Gość Dziewczynka28-28
Podnoszę!!!

Gość ktos jeszcze
podnosze

Gość Dziewczynka28-28
Już nikt nie wie?

Gość POdnoszeeeeeee

Gość napiszcie do Zuzanki na
kwietniówkach 2008 Jesli macie umowe na czas okreslony, ktora sie konczy przed porodem, to umowa ulega przedluzeniu do dnia porodu +macierzynski. Po macierzynskim nie maja obowiazku przyjmowac was do pracy, po prostu umowa wygasa-to juz zalezy od pracodawcy, czy bedzie chcial z wami kontynuowac wspolprace,czy podziekuję. Na pewno L4 na calą ciążę wam nie pomoze przekonac dyrektora, że jestescie odpowiednimi kandydatkami do pracy, ale to juz zalezy od waszych ukladow. Pozdarwiam

Dziewczynko 28-28 a do kiedy masz umowe? do konca czerwca, czy do konca sierpnia?

Gość i co tu poradziccc
ja mam do końca sierpnia 2007 na czas okresl, a planuje ciaze w tym roku ale boje sie ze po macierzynskim mnie nie przyjma znowu. Kurcze mam juz 27lat. :(

Gość i co tu poradziccc
2008 - oczywiscie ( szkoła )Boje sie ze przyjma kogos za mnie:( Dobrze by bylo gdyby przyjeli kogos tylko na zastepstwo.

Gość i co tu poradziccc
nie moge znalezc tego topiku:(

Zerknij tutaj: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3279037 Istnieje taka mozliwośc, ze Cię nie przyjmą z powrotem... Dlatego najczesciej daja umowy na czas okreslony(wlasnie ze wzgl. na mozliwą ciążę pracownicy), a ktora to twoja umowa na czas okreslony? Jesli masz umowe do konca sierpnia 2007,a termin porodu na 1 maja to macierzynski od 1 maja(18 tygodni przy pierwszym porodzie, teraz to sie ma wydluzyc)+ 2 miesiace wakacji(dolicz sobie). K.p. art. 177 Umowa o pracę zawarta na czas określony (...), ktora uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Tego przepisu nie stisuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy.

i co tu poradziccc Nie muszą przyjmować kogoś na zastępstwo za Ciebie, bo tobie konczy sie umowa w sierpniu. Moga Cie przyjac z powrotem od 1 wrzesnia(jesli to bedzie twoja 3 umowa u tego pracodawcy, to beda musieli ja z toba zawrzec na czas nieokreslony), ale moga rownie dobrze zatrudnic kogos nowego,nawet nauczyciela-stazyste (tanszy).

Gość Dziewczynka28-28
Dziękuję za odpowiedzi, umowę mam do 31 sierpnia 2008, wiem,ze przysluguje mi macierzyński od 1 maja,bo to termin porodu = 2 miesiące wakacji,ale martwi mnie co dalej?POnieważ mogłabym wrocić do pracy w grudniu,ale wapię,ze dyrekcja zechce mnie znów zatrudnić ze względu na male dziecko i wcześniejsze urlopy. Achch, a tak wszędzie mówi się o ochronie praw kobie w ciązy:D