Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość un petit problem

praca z biologii

Polecane posty

Gość un petit problem

czy jest tu ktoś, kto pomógłby mi i podpowiedział jak mam napisać scenariusz obserwacji i eksperymentu naukowego? proszę :(

a jaki dokladnie ekspeyment?? musisz napisac najpier czego narzedzia (czyli co uzywasz) potem problem badawczy lub hipotez potem proba kontrolna potem przebieg doswiadczenia obserwacje i na koniec wyniki i wnioski

Gość un petit problem
praca ma być teoretyczna, czyli nie ma być wyników, czyli skutków działania bodźców. mam rozpisanie jakie trzeba warunki spełniać. ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, jaki dać przykład organizmu itepe.

najpierw należy opisać co chcesz badać potem dlaczego.. potem napisać jakiech wyników się spodziewasz.. z czego się będzie składał i czego dotyczył eksperyment ile jest grup dośw.. i jakie subst w jakim steżeniu sie tam dawać bedzie opis tego dośw.. a na końcu jakich wyników się spodziewasz i co ten eksperyment ma udowodnić.. to tam mniej więcej..

chcialam pomoc ale kompletnie nie rozumie jak mozna cos takeigo napisac teoretycznie;/ nigdy tego tak nie robilam;/

Gość un petit problem
no właśnie... załóżmy,że mam grupę kontrolną i eksperymentalna np. małp. i mam wprowadzić jakiś bodziec np. jednym dać 50 bananów, drugim dwa. top ma być scenartiusz :o to jest jakieś nienormalne, nie wiem jak się do tego zabrać :( w liceum moim nauczycielem jest wykładowca z uniwerka, więc dla niego to pewnie jest w sam raz zadanko :o

na początku opisz ten organizm.. i postaw hipoteze po co chcesz wykonać takie a nie inne dośw.. wymyśl sobie jakieś dośw.. i co byś chciał zrobić.. podziel to następnie na np: 3 grupy dośw i gr. kontrolną

Gość swinkowaaaaaaa
cos typu : wplyw swiatla na wzrost rosliny obiekt kontrolny: wolno rosnaca roslina obiekt obserwacji: roslina przykryta czarnym kloszem obserwacje: po x dniach wyglad rozliny zaslonietej zmienil sie. liscie zaczely tracic swoj zywy zielony kolor roslina zaczyna tracic na "objetosci" koncowe wnioski: u rosliny przykrytej brak swiatla spowodowal spowolnienie wzrostu, zanik zielonego barwnika w lisciach - chlorofilu w porownaniu do rosliny konrolnej

Gość swinkowaaaaaaa
to tak mniej wiecej , bo trzebaby pozadnie opisac

no nie wiem.. weź sobie 4 gr.. roślin po 5 roślin w każdej gr.. w gr0 rośliny podlewamy samą wodą w gr1 0,1% NaCl itd zwiększaj dawki.. hipoteza postaw czy zwiększona ilość NaCl wpłynie na zatrzymanie rozwoju roślin.. ale to głupie wymyśliłam.. :P:D::P

Gość un petit problem
może tak: JA nawet sama nie roizumiem, co ja mama napisać :P ma być scenariusz - czyli czynności jakie trzeba wykonać, ale nie ma być na nie odpowiedzi. to coś w rodzaju instrukcji. to jest tak głupie,że aż niemożliwe... jakoś to wymyślę, tylko brakuje mi gatunku tych organizmów do tych gr. eks... czy rośliny, czy jakieś zwierze, żeby to nie było trudne, a można było lać wodę. ja to mam problemy, wiem... :o

Gość un petit problem
przykład jest dobry... szkoda, że nie na poziomie 1.klasy liceum :(

Gość swinkowaaaaaaa
ale juz wiesz jak powinien wygladac :) teraz na spokojnie przeczytaj to co jest wyzej w odpowiedziach i wybierz co wydaje ci sie najbardziej zrozumiale i zacznij cos tworzyc sama - ja ci chetnie pomoge jak jzu zaczniesz i bedziesz miec pytania , co ty na to?

Gość un petit problem
:) oki, staram się zrobuić zarys, ale jakaś głupia jestem :P

Gość swinkowaaaaaaa
ja tu jeszcze jakies 3 godziny bede wiec jak cos to pytaj

Gość swinkowaaaaaaa
jak ci idzie ? :)

Gość un petit problem
jakoś wcale. zrobiłam wszystko oprócz biologii i teraz szukałam podstawowych danych. myślę, myślę.