Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nimfaaa

pytanie o ciąże i prace, wy sie orientujecie

Polecane posty

Gość nimfaaa

mam umowe do konca pazdziernika, to na czas probny, ale nie zamerzam przedłużac umowy, gdyz maz idzie do wojska i nie bede miala co zrobic z coreczka. A do tego jestem w poczatkowej ciazy. Dlatego chce sie zarejestrowac w urzedzie pracy by miec ubezpieczenie i w zwiazku z tym mam pytanie: czy beda mi szukac pracy jesli powiem im ze jestem w ciazy??? Bo to by bylo moim zdaniem bez sensu wogóle... odpiszcie prosze

Gość do nimfy
Nie wystarczy,ze to powiesz-musisz miec zaswiadczenie od lekarza. Poza tym moze cie do ubezpieczenia zglosic maz- zarejestrowanie w Urzedzie Pracy to gotowosc podjecia pracy a ty w ciazy to chcesz ja podjac?

mogą szukać - w końcu jak nie jesteś na zwolnieniu to możesz pracować załatw sobie L4, dostarcz im i po sprawie

Gość nimfaaa
no wlasnie nie chce pracowac ze wzgledu na coreczke, ale znowusz chce buc ubezpieczona, nie wiem co mam zrobic. No a jesli poprosze ginekologa o zwolnienie to moze mi dac na okres calej ciazy? I wtedy z tym zwolnieniem do urzedu czy jak? pomozcie prosze bo nie wiem co robic

Gość qwertyu
jeżeli mąż jest ubezpieczony to on musi ciebie zgłosić do swojego ubezpieczenia. UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE BEZROBOTNYCH (warunki które trzeba spełnić żeby UP płacił ubezpieczenie zdrowotne) Zgodnie z ustawą z dnia z dnia 27 sierpnia 2004 r.o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych1) Art. 66. 1. Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają: 24) bezrobotni niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu, 24a) osoby pobierające stypendium w okresie odbywania stażu lub przygotowania zawodowego w miejscu pracy, na które zostały skierowane przez podmiot inny niż powiatowy urząd pracy, niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu. 2. Status członka rodziny osoby ubezpieczonej oraz status członka rodziny będącego osobą uprawnioną do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie przepisów o koordynacji zwalnia z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego osoby, o których mowa w art. 24 i 24a. Osoba podlegająca obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego ma obowiązek zgłosić do Funduszu członków rodziny, o których mowa w art. 3 ust. 2 pkt 5 i 6, którzy uzyskują po zgłoszeniu prawo do świadczeń opieki zdrowotnej. Członek rodziny to następujące osoby: a) dziecko własne, dziecko małżonka, dziecko przysposobione, wnuka albo dziecko obce, dla którego ustanowiono opiekę, albo dziecko obce w ramach rodziny zastępczej, do ukończenia przez nie 18 lat, a jeżeli kształci się dalej – do ukończenia 26 lat, natomiast jeżeli posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności lub inne traktowane na równi – bez ograniczenia wieku, b) małżonka, c) wstępnych pozostających z ubezpieczonym we wspólnym gospodarstwie domowym.

Gość do nimfy
Jesli nie pracujesz to jakie L4? Poza tym maz musi cie zglosic do ubezpieczenia, wpisza cie do jego ksiazeczki. I tyle.

Gość nimfaaa
no ale maz sie niedano zwolnil i teraz robi na umowe zlecenie i nie jest ubezpieczony, czeka tylko jak pojdzie do wojska, za ok miesiac. Wtedy wiem ze wojsko ubezpiecza cala rodzine ale ja potrzebuje zaswiadczenie z urzedu pracy ze nie pracuje zeby wojsko mi placilo za męża, tak zostane bez niczego. Nie wiem co mam zrobic, prosze powiedzcie jak to jest, sama musze isc sie zarejstrowac???

Gość nimfaaa
no wlasnie ja sama nie wiem. Zaraz wychodze do pracy wiec prosze odpowiedzcie mi co i jak mam zrobic jak to jest. A nie mam dostepu do neta codziennie

Gość do nimfy
W ktorym jestes miesiacu i na ile mialas zawarta umowe na okres probny?

Gość nimfaaa
to pierwszy tydzien ciazy, a mialam umowe na czas probny na 3 miesiace to jest do konca pazdziernika

Gość do nimfy
to gorzej. Zarejestruj sie w Urzedzie pracy i tyle.

Gość nimfaaa
czyli ze moge sie zarejestrowac i powiedziec ze jestem w ciazyze chodzi mi o ubezpieczenie i nie beda mi szukac pracy??? juz mam dosyc myslec o tym.... tak mam zrobic tak?

Gość do nimfy
Zarejestruj sie,a potem donies zaswiadczenie od lekarza,ze jestes w ciazy. Przynajmniej ja bym tak zrobila.

Gość nimfaaa
ok dzieki naprawde. Ale doniesc jak mnie wezwa ze znalezli mi prace czy zaraz po zapisaniu sie dobrowolnie?

Gość do nimfy
zarejestruj sie, a potem za jakis czas donis im to (tydzien, dwa, trzy...) Chyba tak od razu ci tej pracy nie znajda,a nawet to wezmiesz ze soba zaswiadczenie,ze jestes w ciazy i zapytasz potencjalnego pracodawce, czy cie zatrudni w ciazy.

Gość nimfaaa
no chyba to najlepszy pomysl. dziekuje ci bardzo zaraz ide do pracy. Dzieki jeszcze raz papa

Gość jdfgfhg
moja koleznaka tez maial umowe na czas probny i w 5 tyg ciazy poslza na L4 , jezli przepracowalas miesciac to nie moga cie zwolnic!!! dajesz l4 i masz wyplate do konca porodu!!!! jezli nie chcesz tak to wojsko musi ci placic za meza ok 700 zl miesciecznie , jak jest waszym jedynym zywicielem rodziny ale to juz jak sie urodzi dziecko!