Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ksiezniczka84

uczenie dziecka dwoch jezykow

Polecane posty

jak myslicie jesli dziecko ma rodzicow z roznych krajow i zaczyna sie uczyc mowic to jak je uczyc tak zeby uczylo sie od razu dwoch jezykow?

czyli jesli mama mowi po polsku to powinna rozmawiac z dzieckiem po polsku a tata po wlosku to powinien mowic do niego po wlosku? ale to wtedy dziecku tez sie nie pomyli?

Gość ..wig
Dzieci maja bardzo chlonny umysl i bez problemu naucza sie dwoch jezykow(nawet 3) na poziomie jezyka ojczystego, tylko faktycznie Ty musisz do dziecka mowic TYLKO po polsku, a tata po wlosku. Dziecko na poczatku moze mieszac jezyki, ale to normalne i nie nalezy sie tym martwic. Dzieci inaczej ucza sie jezyka niz dorosli i to co dla nas jest niestety niewykonalne, dla dziecka jak najbardziej.

Gość a wlasnie
Jak to jest w przypadku gdy rodzice sa Polakami a wychowuja dziecko za granica? Kiedy wprowadzacie ten obcy jezyk?

Gość a wlasnie
laboszek - wysylacie ja do przedszkola? Czy po prostu bawi sie na podworku? I czy sama dochodzi do wniosku o czzym mowa bawiac sie z dziecmi czy oglsdajac bajki, czy uczycie ja troszke znaczen slow angielskich? Wypytuje tak bo i mnie to czeka, moja corka ma juz 1,5 roku i cos tam zaczyna mowic po polsku, ale boje sie, ze nie bedzie rozumiala dzieci na podworku gdy pojdzie sie z nimi bawic....

Gość ..wig
"A wlasnie", ja wiem, ze dla nas to jest niepojete, ze mozna tak nagle nauczyc sie jezyka bez studiowania gramatyki, ale uwierz mi, ze do pewnego wieku dzieci posiadaja taka umiejetnosc. Nawet jak rodzice rozmawiaja z dzieckiem tylko po polsku do 5/6 roku zycia, to kiedy dziecko idzie do przedszkola, to blyskawicznie uczy sie drugiego jezyka jezyka.

Gość a wlasnie
wig - rozumiem ze dziecko szybko sie uczy, ale przeciez jesli zostanie otoczone gromadka dzieci nawijajacych w obcym jezyku to co ono zrozumie? Nie bardzo to rozumiem :O Stad moje obawy. A czy np. jesli bede czytala malej ksiazeczki po angielsku to ona wkrotce sama zacznie sie domyslac o co w nich chodzi czy sama bede musiala tlumaczyc?

czyli rozumie ze jak dziecko bedzie sluchalo i polskiego i wloskiego to jak bedzie umialo mowic to bedzie rozmawialo i po polsku i po wlosku?

Gość księżniczka wczoraj
pisałaś ze nie wiesz czy w ogóle z tym italiano leverem się spotkasz jeszcze a dziś rozkminiasz jak mówić do waszego ewentualnego dziecka :) kobiety to są szalone czasami..

Gość ..wig
Najlepiej niech dziecko oglada bajki. Moj kuzyn w wakacje ogladal bajki niemieckie i idac pierwszy raz do szkoly w Niemczech okazalo sie, ze on zna niemiecki(mial 6 lat).