Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Askaaaa23

Wybór między dwoma autami?

Polecane posty

Gość Askaaaa23

Hej! Musze szybko podjąc decyzję jakie auto kupić??? Mam do wyboru dwa ? Albo Skode Felicie 1.3 MPi z 1999 roku, ma 68 tys km przebiegu, albo Fiata Seicento z 2000 roku, ma 90 tys km przebiegu. Oba autka są w podobnej cenie...

Gość Odpowiem ja typowa kobieta
Buierz co Ci się bardziej podoba :)

Gość jak działa jak nie działa
hahaha a ten przebieg to tak na prawde ciekawe ile razy licznik cofany

Gość Askaaaa23
Hmmm wiesz w sumie Seicento wygląda bardziej dynamicznie, Skoda raczej taka... ustatkowana. Aczkolwiek Skodą troche jak by stabilniej sie jeździło no i 4 drzwiowa + bagażnik większy

Gość Askaaaa23
Skoda jeździł brat mojego wujka. On raczej dużo nie jeździł... Czasem w weekendy za miasto, do przychodni i do rodziny

oba są badziewne, ale skoda wieksza troche - wiec ją bym wybrał bo sc to trumna na 4 kołach

Gość klikas
felicja - większa....

Gość z własnego dośw
Felicia ma beznadziejne blachy, tylna klapa do wymiany, silnik tyle o ile aby uciągnąć, choć nie ma z nim problemów mechanicznych, zużywają się elementy w skrzyni biegów, ewentualnie rozrusznik ale można kupić regenerowany... dużym plusem feli jest pojemnośc i wielkosc.... jełsi to nadrzedny warunek to skoda... jełsi auto ma być dla jednej osoby, miejskie itd to nowszy fiat

Gość Askaaaa23
Kiedyś mój chłopak miał skode, z tym że on miał taka staarą (chyba 120L). Nawet fajna była, raczej sie nie psuła... Jedynie co roku blachy zabezpieczał przed rdzą. Zreszta no co kupie za 7 tysiecy? Skoda jest juz ubezpieczona, do grudnia, Seicento też. Tylko, ze czesci do fiata chyba tansze, bo z tego co czytalam w felicii jest duzo czesci VW Polo i Golfa ...

Gość Askaaaa23
Tzn ja miałam kiedyś mały samochód teraz chce jednak z bagażnikiem i z tylnymi drzwiami :-) Hmm w Skodzie jest obrotomierz, w Seicento nie ma :D A za 7 tysiecy idzie kupic dobrego Golfa ? Razem z opłatami? Chodzi mi o Golfa 3 ?

Gość z własnego dośw
jak masz siedem tysiaków to puszukaj suzuki swift z około 95-98 roku.... sam zbieram i uważam to za dobry zakup...

Gość z własnego dośw
nie kolekcjonuję suzuki tylko zbieram kasę na takie auto ale z około 2000roku,,,czyli ok 11000zł.

Gość Askaaaa23
Róznie o Swiftach słyszałam. Podobno trzeba unikać węgierskich wersji. Zreszta mi chodzi o samochod max 2-3 lata ktorym po jezdze, bo po studiach wyjezdzam do Irlandii albo Anglii (heheheh w Anglii jak byłam widziałam Skody )

Gość historyk z oddali
Fiat Seicento (od 2005 r. zwany Fiat 600) – pięciomiejscowy (seicento), czteromiejscowy (600) samochód miejski produkowany przez włoską firmę Fiat. Wprowadzony na rynek w roku 1998 jako następca Fiata Cinquecento. Produkowany jedynie w Polsce w latach 1998-2007. Silnik wersja silnikowa Seicento 899 Young poprzedni model Seicento '01 - '02 rodzaj silnika benzynowy pojemność silnika (cm3) 899 układ/ilość cylindrów R4 moc silnika (kW/KM) 29 / 39 przy 5500 max moment obrotowy (Nm) 65 przy 300 stopień sprężania 8,8 wtrysk paliwa jednopunktowy ilość zaworów na cylinder 2 Osiągi prędkość maksymalna (km/h) 140 przyspieszenie (0-100km/h) 18,0 Hamulce hamulce - przód tarczowe hamulce - tył bębnowe Zużycie paliwa (cykl - l./100km) miejski 7,9 pozamiejski 5,1 mieszany 6,1 Masy i wymiary masa własna (kg) 730 długość (mm) 3319 szerokość (mm) 1508 wysokość (mm) 1420 rozstaw osi (mm) 2200 rozstaw kół - przód (mm) 1288 rozstaw kół - tył (mm) 1288 ogumienie 145/70 R 14 pojemność zbiornika paliwa (l.) 35 min przestrzeń bagażowa (l.) 170 max przestrzeń bagażowa (l.) 810 ===============================================

Gość historyk z oddali
Škoda Felicia - model samochodu osobowego produkowany w latach 1994 - 2001 przez firmę Škoda Auto. Jego poprzednikiem jest Škoda Favorit, zaś następcą model Škoda Fabia. Podstawowym modelem Škody Felicii był pięciodrzwiowy pięciodrzwiowy hatchback dostępny z jednym z dwóch podstawowych silników z jednopunktowym wtryskiem paliwa firmy Bosch 1,3 40 kW / 54 KM lub 1,3 50 kW / 68 KM. Opcjonalnie montowane były silniki produkcji Volkswagena 1,6 55 kW (benzynowy) oraz 1,9 47 kW (wysokoprężny). Oznaczenia wersji wyposażenia LX - standard lub GLX / SLX - bogate wyposażenie oraz LXi i GLXi dla modelu z silnikiem 1.3 50 kW. W 1998 roku Felicia przeszła face lifting polegający na zmianie kolorystyki wnętrza, modyfikacji grillu z przodu oraz wprowadzeniu lakierowanych zderzaków. W tym samym roku Škoda wprowadziła do sprzedaży Felicię Blue Sky wyposażoną w automatycznie rozsuwany dach. Gdy w 1999 roku na rynku pojawił się następca Felicii model Fabia, auto zaczęto sprzedawać w limitowanych wersjach wyposażenia (m. in. Saga, Samba, Gemini, Perfect, Magic, Family, Space Line, Genua, Twist, Trend, Active, Mystery, Laurin & Klement). Felicia została zwycięzcą w konkursu TOP BUDGET CAR OF 2000 zorganizowanego przez angielskie pismo motoryzacyjne Auto Express. W modelu Felicia Škoda po raz pierwszy opcjonalnie zastosowała ABS oraz poduszki powietrzne (w ekskluzywnej wersji Laurin & Klement montowane seryjnie). W latach 1994 - 2001 wyprodukowano 915 843 egzemplarzy tego samochodu w wersji hatchback. segment typ nadwozia hatchback Silnik wersja silnikowa 1,3 LX poprzedni model rodzaj silnika benzynowy pojemność silnika (cm3) 1289 układ/ilość cylindrów R4 moc silnika (kW/KM) 50/68 przy 5000 max moment obrotowy (Nm) 106 przy 2600 stopień sprężania 10,1 wtrysk paliwa wielopunktowy ilość zaworów na cylinder 2 turbo Osiągi prędkość maksymalna (km/h) 162 przyspieszenie (0-100km/h) 13,5 Hamulce hamulce - przód tarczowe hamulce - tył bębnowe Zużycie paliwa (cykl - l./100km) miejski 8,1 pozamiejski 6,0 mieszany 6,8 przy 90km/h 5,0 przy 120km/h 7,3 Masy i wymiary masa własna (kg) 975 długość (mm) 3883 szerokość (mm) 1635 wysokość (mm) 1415 rozstaw osi (mm) 2450 rozstaw kół - przód (mm) 1420 rozstaw kół - tył (mm) 1380 ogumienie pojemność zbiornika paliwa (l.) 42 min przestrzeń bagażowa (l.) max przestrzeń bagażowa (l.) masa całkowita (kg) 1420 inne min przestrzeń ładunkowa (m3) max przestrzeń ładunkowa (m3)

Gość z własnego dośw
ewentualnie polo to już okragłe mozn znaleźć ale o jego niebity rodowód będzie trudno:D fela tak jak pisałem, rdzewieje strasznie aczkolwiek nie ma większych problemów z mechaniką jeśli ktoś normalnie jeżdził...co anjwyżej amortyzatory, tłumiki ewentualnie tuleje w skrzyni biegów no i rozrusznik...

Gość Askaaaa23
Z tego co wiem ta Skoda wujka to nie pordzewiala. W zimie ją garażował, ze 3 razy do roku woskował, itp. W zimie prawie nie jeździł, jak jeździł to zaraz zmywał sól. Hmmm z tych danych wynika,ze Seicento jak na takie autko mało nie spala...

Gość wieksze
wole wieksze auto, czuje sie bezpieczniejsza ! dlatego polecam skode ! SC hmmm kiedys jechalam gdzies dalej niz po miescie i czulam sie po prostu źle.. jak w trumnie niestety, w takim aucie nie ma sie zadnych szans.. tak samo jak w tico :(

Gość z własnego dośw
skoda wujka może była cacanym samochodzikiem, słuchaj jełsi w 4 egzeplarzach w tym jeden był mój mozna było jedną ręką wepchnąć tylną szybę do środka tzn ,że jest rdza. a samochód był myty, woskowany i co tam jeszcze:o

Gość Askaaaa23
A Ty miałeś tą wersje z grillem? Rany ja doniedawna jeździłam maluchem z 1996 roku i jakoś nie był pordzewiały...

Gość Askaaaa23
A co do bezpieczeństwa - w kazdym mozna sie zabic. Swoja droga nie tylko wymiary auta są ważne,ale też tzw energochłonność karoserii. Kiedyś o tym czytałam. Np taki mniejszy nissan micra jest bezpieczniejszy niz duzy fiat czy polonez...

Gość Peugeotka
pyzie są nalepsze :D:D:D szczegolnie 206 :P

Gość z własnego dośw
nie miałem z 1 serii....co nie mzinie faktu ,że te same problemy ciągnęły się przez inne egzemplarze.... ogniska rdzy są głównie nad tylnymi nadkolami, we wszystkich narożnikach szyb... ale to nie jest jakiś straszny problem..... tak jak pisałem różnica między seicento a skodą jest b duża...jelsi chodzi o pakowność, bo komfort jazdy raczej podobny.

Gość z własnego dośw
w dodatku do skody jest sporo zamienników, nie trzeba kupowac wszystkiego oryginalnego..np tłumiki itd...a to sie najczęściej zuużywa...oczywiście niefirmówki będą sie zuużywac jeszcze szybciej ale znacznie mniejszym kosztem..

Gość uuuuuupppppppppppppp
A gdzie uczucia? :D

zdecydowanie felka, młodsza, większa, wygodniejsza, pakowniejsza, bezpieczniejsza, ze znanym pochodzeniem, mniej na liczniku

Gość Ajjjjjjjjjjjjjj
FSO POLONEZ!

Gość Askaaaa23
No Felicia jest starsza o rok. Przebieg minimalnie mniejszy,ale Seicento też sprawdzone, bo od znajomego, on raczej dbało samochód. Podobno w Skodach silnik 1.3 jest przestarzały, (podobno ten 1.6 byl lepszy). Nie jestem mechanikiem, pisze to co czytałam.

hmmm... no nie wiem ja jeździłam cieniasem jakiś czas - nie lubię małych samochodów, czułam się w nim jak w puszcce, te blachy takie miękkie, że można wygiąć zamykając drzwi tyłkim (zdarza się, jak ręce zajęte tobołkami :) ) poza tym często wyjeżdżam gdzieś w plener, potrzebuję samochód z bagażnikiem, czego nie można powiedziec o cieniasie ale każdy ma inne potrzeby i preferencje, to Ty będziesz się potem męczyć z wybranym autem kilka lat, nie my :)

Gość Askaaaa23
A kto mówił,ze sie bede meczyc. Samochod zawsze mozna zmienic. To nie PRL :D Zreszta ja chce auto na dwa i pol roku, bo pozniej stad wyjezdzam :-)