Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skolioza..

Wyszło mi ze mam dość dużą skolioze kręgosłupa. Da sie to wyleczyć?

Polecane posty

Gość skolioza..

:(

Gość Miibi
a gdzie mieszkasz? mogę polecić Ci jakiegoś lekarza

Gość Miibi
im jesteś młodsza tym większe szanse na wyleczenie a wiesz ile masz stopni skrzywienia?? najlepsi specjaliści są na śląsku w krakowie też można coś znaleść a Ty skąd jesteś??

Gość mam 17 lat
Ja jestem z górnego śląska. Nie wiem ile mam stopni bo mi tak powiedziała pielęgniarka jak mnie badała: skolioza jak ta lala... Zreszta czułam jak mi jechała palcem po plecach ze mocno mam skrzywione.

Gość idz do ortopedy

Gość
A ja mam 19 lat i dyskopatie. Plecy bola, zero biegania, musze uwazac, bo jak zacznie bolec, to tydzien boli i coxtral musze brac bo nie moge wytrzymac Na skolioze tez zyc bedziesz

Taa zyc bedzie ale każdy wysilek to meka:O. W Piekarach masz doskonałych specjalistów. Tylko nie zwlekaj, bo teraz jeszcze mozna zadzialać im później tym gorzej.

Gość Miibi
polecam ośrodki: wrocław BMK- pani Białek żory - państwo radosz katowice ochojec wpisz w google to sobie poczytasz przede wszystkim terapia indywidualna metoda pnf w skoliozie metoda schroth

Gość Polecam...
Klinikę Bocznych Skrzywień Kręgosłupa we Wrocławiu przy ul. Poświęckiej. Jeżeli skrzywienie jest naprawdę duże, często dają tam gorset ortopedyczny, ale nie zawsze, czasami po prostu uczą ćwiczeń i obserwują efekty. Zazwyczaj po pierwszej wizycie czeka się kilka miesięcy na wezwanie na miesięczny pobyt, na którym nauczą Cię, jakie ćwiczenia powinnaś wykonywać, dokładniej Cię zbadają i określą, co trzeba zrobić, żeby to wyleczyć. Później co pól roku, rok jeździ się na kontrole. Atmosfera w szpitalu jest bardzo OK - miesiąc minął mi tam jak w sanatorium, czy na kolonii.

Gość aguuuus
a jakie tam się robi ćwiczenia?? jakimi metodami? ile kosztuje wizyta??

Gość Polecam...
Wizyta nic nie kosztuje. To jest klinika działająca na zasadach państwowych. Bardzo dużo ludzi tam jeździ. Mają dobre podejście do pacjenta. A jakie ćwiczenia? No przede wszystkim wzmacniające mięśnie, na których zawieszony jest kręgosłup. Jest podział na grupy, pacjenci takimi grupami (najczęściej związanymi z wiekiem) chodzą od pon do pt. normalnie na półtoragodzinne ćwiczenia. Dla tych co chodzą do szkoły normalnie tam też jest szkoła, no bo jakby nie było ludzie tam na miesiąc przyjeżdżają. Pierwsza wizyta jest jednodniowa, ordynator Cię zbada, przejrzy Twoje zdjęcia roentgenowskie i stwierdzi, jaka kuracja jest dla Ciebie najlepsza (gorset, bez gorsetu etc.). Jeżeli diagnozą będzie gorset (z całego serca życzę Ci, aby jednak wystarczyły ćwiczenia) jest on chyba w 80% refundowany, więc płacisz za niego poniżej 200zł. Gorset przepisuje się głównie młodym osobom, głównie do 15-16 lat z tego co zauważyłam. Bywają też starsi czasami, którym się go przepisuje, no ale nie ma sensu, bym się o tym rozwlekała, bo nie wiadomo, czego Twój kręgosłup potrzebuje. W każdym razie polecam Klinikę Bocznych Skrzywień Kręgosłupa na Poświęckiej, bo tam faktycznie zajmują się pacjentem, jest przyjazna atmosfera, czasami wręcz można nawiązać nowe przyjaźnie. Teren szpitala jest ładny, no i poza tym - to Wrocław, stolica Dolnego Śląska ;) Jak jesteś pełnoletnia to możesz sobie po zajęciach śmigać na zakupy etc. ;)