Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mala22

zapomnialam....i co dalej?

Polecane posty

Gość mala22

witam, mam problemik... wiec zapomnialam wziasc tabletke, ale nie przerwalam brania tylko koncze opakowanie, moje pytanie jest taki kiedy powinnam rozpoczac kolejne opakowanie?? po 7 dn przerwie, jak pojawi sie okres...a moze wogole nie robic przerwy?? kiedy bede miec pewnosc ze jestesm odp zabespieczona?? pomozcie

Której tabletki zapomniałaś? W ulotce masz napisane co robić w razie pominiętej tabletki. Najczęsciej jest to nie robienie przerwy 7 dniowej. Przeczytaj ulotkę.

podobno wszystko zalezy od tabletek, generlanie jest tak że zapomnianą tabletkę nalezy pzyjąc jak najszybciej i potem normalnie tą którą sie przyjmuje w kolejności, do 12 godzin od godziny normalnego przyjmowania - nic sie nie stało, po 12 godzinach nalezy sie dodatkowo zabezpieczyc ale tez bez histerii :)

Co do zabezpieczania, to tak jak napisała esia. Pominiętą tabletkę należy przyjąć tak szybko jak sobie przypomnisz i najczęsciej przez 7 dni stosować dodatkowe zabezpieczenie. Ale to też zależy w którym tygodniu została pominięta tabletka itd. Wszystko masz w ULOTCE

Gość mala22
zapomnialam 5 z kolei.... a o tym dowiedzialam sie dopiero jak wzielam nast po 24 h wiec antykoncepcja zostala przerwana

Gość mala22
novynette... niestety nie mam ulotki:/

Gość mala22

Gość mala22

Gość mala22
wszystko fajnie tylko moj wspanialy komp nie widzi pdf-ow:/

Dobra to ci przepiszę. -Jeśli zapomni sie przyjąć tabletkę i nie minęło jeszcze 12 godzin od ustalonej pory przyjmowania tabletek, należy ją przyjąć jak najszybciej. W takiej sytuacji nie ma potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych. -Jeżeli zapomni się przyjąć tabletkę i upłynęło ponad 12 godzin od ustalonej pory przyjmowania tabletek, należy ją pominąć i kontynuować przyjmowanie pozostałych tabletek o ustalonej porze. Przez następne 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne. Jeżeli pominięta tabletka była jedną z ostatnich siedmiu tabletek z opakowania to następne opakowanie należy rozpocząć następnego dnia po zakończeniu opakowania bez robienia przerwy. I niestety musisz to zapamiętać. :)