Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hortysymilian

ile płacicie za ogrzewanie chaty energią elektryczną?

Polecane posty

Pytanie jak powyżej - czy ktoś z Wam ma mieszkanie/dom ogrzewane energią elektryczną, jaką powierzchnię i jakie miesięcznie płacicie rachunki za energię elektryczną. Odpowiedzcie proszę - planuję remont chaty, chcę wiedzieć czy warto - co na tym zyskam a co stracę:)

Gość krishna
ogrzewanie na prad wychodzi drozej. lepiej zaloz sobie na gaz tak bedzie lepiej

Gość henk1
Mam prawie 40 metrów kw tj. w pokoju dwa grzejniki po 2000wat i w kuchni 2000wat . Płaciłem co drugi miesiąc 508zł a po wstawieniu okien plastikowych i drzwi wejściowych z klatki płacę co drugi miesiąc po 350zł. I grzejniki się przesyały tak często właczac a o węglu to nawet nie myślałem bo na czwarte piętro to mordęga.

Gość no drogo
drogo. Ale ja ogrzewam się energia słoneczną. na start trochę trzeba wyłożyć ale potem to już słoneczko za darmo grzeje

60m2 - 400/ co 2 m-c. Zaznaczam ,ze na tzw.\"nocny licznik\" - czyli w okreslonych godzinach energia jest tańsza o połowę . Sa to 2 piece akumulacyjne .

Gość nie warto
gra nie warta świeczki. jak masz dom to lepiej w gaz czy inny system grzewczy zainwestować niz ogrzewac prądem. urządzenia grzewcze żrą prąd jak oszalałe.

Ja też będę miała ogrzewanie elektryczne. Powiedzcie, czy już włączacie ogrzewanie, już u Was na tyle zimno, że trzeba grzać? Ja jeszcze ogrzewania nie włączam.

Jesli w nocy jest zimno ( w dzień jeszcze póki co na tyle zimno nie było ) to owaszem :) To ogrzewania ma taka zalete , ze nie jestem uzalezniona od tego czy zaczynaja grzac , czy nie . Jest zimo włączam , a potem w miare spadania temp . reguluje tylko moc.

Dla porównania... chałupa 120 m2 mieszkalnej, przy grzaniu powiedzmy umiarkowanie oszczędnym: - ostatni rok przy słabej zimie wyszło 3.400 zł - poprzedni rok (chyba poprzedni) co przez prawie cały styczeń i luty były ostre mrozy po -15/-20 wyszło 3.900 zł Z tym, że na gazie jedzie ogrzewanie, piec do wody i kuchenka. Chata nieocieplona, grzejniki panelowe, piec zwykły nie konwekcyjny, okna pcv. Przelicz sobie na metry na m-c ;)

Wielbiciel 70b - to jeszcze dodam ,ze ten koszt który podałam - to tylko prad . Gaz osobno , ciepła woda i gotowanie na gazie.

Gość gość
Jak masz dobrą izolację budynku to oszczędzisz na grzejnikach na podczerwień. W przeciwnym wypadku koszty ogromne. U siebie w domu mam instalację opartą na grzejnikach elektrycznych polskiego producenta. Oddzielnie oczywiście C.W.U. Ten producent www.infrapanel.pl gwarantuje projekt, montaż, serwis i kilkanaście lat gwarancji. Przy dobrym rozmieszczeniu grzejników elektrycznych realnie oszczędzasz. U wskazanego przeze mnie producenta masz emiter podczerwieni umieszczony na zewnątrz grzejnika, więc wzrasta wydajność ogrzewania, a tym samym otrzymujesz niższe koszty eksploatacji urządzenia.

Gość dissi
Generalnie ogrzewanie elektryczne jest chyba najdroższe w eksploatacji. Możesz ewentualnie pomyśleć o zmianie sprzedawcy prądu, na jakiegoś z tańszą ofertą. Tutaj: http://magazynfakty.pl/zmniejszyc-rachunki-prad-firmie/ możesz sobie zobaczyć jak rachunki można zmniejszyć w przypadku prądu dla firm.

Gość gość
Mi pomogła obniżyć koszt zużycia energii elektrycznej i doradziła przy zakupie firma https://www.audytel.pl/, szczerze polecam, teraz rzeczywiście płacę mniej.