Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anuuulka

kleszcz pomocy !!

Polecane posty

Gość anuuulka

czy ktoś wie co powinnam zrobic.miałam ukąszenie i to zdrapałam .Niezauwarzyłam ze to kleszcz ;/ teraz mam bóle;/ i mnie to boli .czy powinnam udać się do lekarza??

Gość jest problem
powinnas sie udac. Nie dlatego, ze rozdrapalas, tylko dlatego, ze Cie ugryzl. Jak lekarz Ci nie przepisze antybotyku to sie dopominaj - to standardowa procedura!!!

Gość anuuulka
wiem ze jak pojade dostane albo żywiice i napewno zastrzyk;/ a ja prawdopodobbnie jestem w ciąży;/ i nieewiem co zzrobic bo nie mam jeszzcze 100% pewności;/

Gość jest problem
jak pojedziesz to sie dowiesz :) Lepiej, zeby dziecko malo zdrowa matke, a nie sparalizowana ;)

Gość anuuulka
no ttak ale jest pózno wiec badań ginekologicznych mi raczej nie zrobią w przychodni ;/ co o tym sądzisz

Gość jest problem
nie dostaniesz zastrzyku, tylko Ci zapisze antybiotyk - przynajmnej pownien - doksycykline. No troche lipa ta ciaza... ale i tak chyba musisz pojechac, nie? ;>

Gość anuuulka
no wiem;/ale niechciałabym zabić płodu jakby była w ciąży bo raczej osoby ciężarne nie moga brać tych leków;/ staralismy sie o dziecko i bardzo chciałabym je mieć jak narazie nie miałam objawow oprucz mdłosci;/częstego chodzenia siusiu;/ nie robiłam testu szczerze to jutro cchiałąm go kupić;/i niewiem co teraz mam zrobić ;/

Nie panikuj. Jeśli widzisz czarny punkt, spróbuj go wyjąć pęsetą. Jeśli masz zaczerwienienie i opuchliznę, która uniemożliwia wyjęcie kleszcza, przejedź się do lekarza. Poinformuj o swoich przypuszczeniach co do ciąży. Uspokój się. 🌼

Gość jest problem
glowka to najmniejszy problem. kleszcz prawdopodobnie byl nosicielem boleriozy...

Gość anuuulka
n o ot ja wiem zę jest nosicielem ;/ :(

Gość anuuulka
jak myslicie co mam zrobić bo boję sie zleksza;/

Gość jest problem
juz napisalam co masz zrobic. jedz do lekarza :)

Gość vsd
a jakie masz objawy? co cie boli? czy jestes pewna ze kleszcz? kleszcza trudno zdrapac

Gość jest problem
co za roznica kiedy??? jak kleszcz zarazony to juz zarazil :P

Gość anuuulka
tak jestem pewna bo miałam jego dupe* ona mo spadła na kanape ale ja znalazłam i na 100"% kleszzcz to był

Gość vsd
masz rumien? bole glowy? miejsce w srodku jest biale? co ci jest?

Gość anuuulka
nic minarazie nie jest ale mam tą ranę opuchnięta lekko i jak dotykam to jest twarda i boli zaczerwienione

Mam nadzieję, że to prowokacja. Kochanie - wszyscy powiedzieli Ci, co masz robić. Zamiast jeszcze tu siedź i czytać porad nie-lekarzy, którzy w dodatku nie widzą tego miejsca, jedź do przychodni.

Gość anuuulka
czemu do lekarza dopiero jutro ?? przeceż dzisiaj też moge ???

Gość vsd
to jest wlasnie rumien masz powody do zaniepokojenia jedz do lekarza i powiedz ze prawdopodobnie jestes w ciazy borelioza jest grozniejsza dla ciazy niz zastrzyk jedz juz teraz

Gość vsd
Charakterystycznym objawem pierwszego etapu rozwoju boreliozy jest tzw. rumień wędrujący. Na początku ma on powierzchnię ok. 2 cm. W miarę upływu czasu rozszerza się pierścieniowo, w końcu blednie pośrodku i zanika. Zanik rumienia nie oznacza jednak zawsze końca choroby. Dlatego w razie jego wystąpienia należy natychmiast skontaktować się z lekarzem dermatologiem.

RUMIEŃ WĘDRUJĄCY Rumień wędrujący (EM) jest objawem infekcji Bb ale występuje w mniej niż połowie przypadków. Nawet jeżeli występuje, może być niezauważony przez pacjenta. Jest to zaczerwienione mimośrodowe znamię, nieco wybrzuszone i ciepłe. Czasami występuje słabe uczucie kłucia i swędzenia. Znamię EM powstaje po okresie od 4 dni do kilku tygodni po ukąszeniu i może być skojarzone z objawami ogólnymi. Występowanie wielu znamion jest obecne przez mniej niż 10% czasu ale reprezentuje chorobę przewlekłą. Niektóre ze znamion mają nietypowy wygląd dlatego pomocne może być wykonanie biopsji wycinka skóry. Jeżeli środek znamienia jest owrzodzony lub pęcherzykowaty może to oznaczać infekcję mieszaną z organizmami innymi niż B. burgdorferi. Po ukąszeniu kleszcza testy serologiczne (ELISA, IFA, western blots itp.) zwykle nie dają wyników pozytywnych przed upływem kilku tygodni (6-8). Najszybszą metodą disgnostyczną w początkowym stadnium zakażenia (po kilku dniach od ukąszenia perzez kleszcza) są metody molekularne - PCR, lub Real-Time PCR.W przypadku pozytywnego wyniku tego badania niezbędne jest podjęcie tereapii natybiotykiem. Wczesna diagnostyka i podjęcie leczenia niemal w 100% gwarantuje wyleczenie. Jeżeli obecny jest EM leczenie musi rozpocząć się natychmiast i nie należy czekać na wyniki testów na Borrelia. Lekarz powinien leczyć chorobę we wczesnym stadium. W takich okolicznościach wielu doświadczonych lekarzy klinicznych zaleca wykonanie testu na Borrelia (PCR) dopiero po zakończeniu terapii, w celu weryfikacji jej skuteczności.

Gość vsd
ja tez juz mailam kleszcze sam kleszcz nie jest powodem do zmrtwienia ale rumien tak trzeba jechac od razu

Gość vsd
male cholerstwa a tyle nerwow

Gość adam

Ja kupiłem sobie na wyjazdy na ryby taki środek kleszcz STOP i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony. Kleszcze mnie nie atakują, przy okazji inne owady też odstarsza. Bardzo dobre według mnie rozwiązanie.