Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paprocina

praca na czarno w anglii-problem

Polecane posty

Gość paprocina

Jak odebrac należne pieniądze za prace na czarno gdy szef okazal się nieuczciwy?

Gość nie odbierzesz skoro
pracowałaś na czarno :o:o:o

Gość paprocina
Jak to możliwe,że tyle osób pracowalo i bez walki wróciło bez pieniędzy? Nie ma żadnego sposobu?

Gość paprocina
Naprawde nic się nie da zrobic? Na policje nie da rady bo praca nielegalnie ale czy to ma znaczyc,że trzy tygodnie pracowało sie tak za darmo!? A jeśli jeszcze samemu poniosło się koszty dojazdu? Czy taki szef jest bezkarny? Nic nie da mu się zrobic?

a masz jakas mowe od niego/ cokolwiek co pozwolilo Ci myslec , ze moze byc to praca legalna?

hej, jesli pracowales nielegalnie to nie jest Twoj problem, tylko pracodawcy. Ty nie ponosisz zadnych konsekwencji, tylko oni - musza placic dosc wysokie kary. Ich obowiazkiem jest dopilnowanie wszelkich formalnosci i oni o tym wiedza. Moja przyjaciolka miala podobny problem - poszla do pracodawcy i postraszyla, ze nasle na nich Inland Revenue. Szybciutko jej wyplacicli wszystkie zaleglosci. Oni sie boja skarbowki i to strasznie... a nawet jesli Ty nie masz zadnych payslipow ani innych papierow od nich, tez sie nie martw - jesli Ciebie zatrudniali na czarno, jest wysokie prawdopodobienstwo, ze zatrudniaja w ten sam sposob rowniez innych pracownikow, wiec i tak im dowala. I Twoi pracodawcy maja tego swiadomosc i licza wlasnie na to, ze ludzie beda dalej myslec, ze jak pracuja na czarno to nie maja zadnych szans na nic. A takiego! Zycze powodzenia - nie daj sie robic w balona!

...strasznie mnie wkurza, ze niektorzy Polacy nawet po wstapieniu do Unii dalej sie zachowuja, jakbysmy dalej tutaj byli nielegalnie... mamy takie same prawa jak wszyscy obywatele Unii, jesli chodzi o prace, takie same prawa jak Anglicy. I pracodawcy maja wobec nas dokladnie takie same obowiazki - jesli zatrudniaja na czarno, nie placa, placa ponizej stawki minimalnej - popelniaja przestepstwo. A my sie dalej zachowujemy, jakbysmy to my popelniali przestepstwo, myslimy, ze zaraz nas wyrzuca z kraju, ze nikt nas w sadzie nie wyslucha itd... az mnie to boli, jak ludzie nie znaja swoich praw i daja sie pieprzyc w tylek bez wazeliny.... musialam sobie ulzyc :)

Gość paprocina
Ten szef znowu sciągnął nową grupę swoich rodaków. Tamci wrócili bez kasy,bo obawiali się,że jak pójdą na policję to dostaną dożywotni zakaz wjazdu na teren Anglii za prace na czarno. Szef czuje się zupełnie bezkarny. Nie płaci i niczego się nie boi. Żeteż nikt się nie zbuntuje i nie spuści mu łomotu! Jak on może tak wykorzystywac biednych Polaków,studentów którzy chcieli trochę zarobic!! Polak Polaka wykorzysta!!

boze co za idioci - wkurza mnie to i nawet mi ich troche nie szkoda bo za glupote sie placi, no ale glupota nie jest obowiazkowa... jak znasz angielski Paprocina? na stronie HMRC jest wszystko na ten temat. gdzie jestes - jesli w poblizu mnie, to mozemy sie ewentualnie osobiscie spotkac i moge Ci wszystko wyjasnic, gdzie i jak isc zeby goscia udupic i nie pozwolic, zeby dalej rodakow wykorzystywal. Nie wolno na takie rzeczy pozwolic.

Gość paprocina
Słuchaj,ci Polacy co tu ich ściąga to biedni,zwykli pracownicy. Dużo było studentów,których nie stac na studia i przyjechali tu na nie zarobic. Ten facet nie szuka specjalistów i wykwalifikowanych ale zwykłych fizycznych roboli. Prawie wszyscy nie znają angielskiego. Ja znam, komunikatywnie. Ten facet wyszukuje w internecie oferty pracy takich osób,jak pisałem. Dzwoni do nich i obiecuje prace. Dopiero na miejscu mówi,że na czarno. Jestem w Torquay ale ostatnio dowożą nas do pracy w Plymouth

Gość wilkuuuu
Witam przepracowalem miesiac w Uk Blackpool przy remontowaniu hotelu szef zaplacil mi 100 ft na bilet do Polski gdzie moge to zglosic k***ica mnie strzela rodzina liczy na jakies pieniadze w PL a ja ani gdzie spac ani mieszkac ani nic

Gość gość
zacznij od revenue albo legal advice. Kurwa, ludzie, nauczcie się pracować legalnie...

Gość Wilkuuuu
Mialem dostac umowe po 2 tygodniach...tsaaa.... Na niedziele bilet mam do PL. Pewnie samo zgloszenie nie wystarczy zeby ich udupic? Nie wiem co robic, wracac do kraju do rodziny czy zostac i sie sadzic... Podpowie ktos czy wgl sa jakies szanse zeby odzyskac moje 1500funtow ??

Gość gość
pytanie - będziesz miał za co żyć przez miesiące sądzenia się i udowadniania ile są dłużni?

Gość wilkuuuu
Nie..

Gość gość
no to masz swoją odpowiedź.