Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tamarraa

Ksiązeczki ślubne - gdzie kupowaliście? u nas w kosciele chcą 100zł za 1!!!

Polecane posty

Gość tamarraa

Jak dokładnie brzmi nazwa tych ksiażeczek, szukałam na allegro i nie znalazłam, naprawdę trzeba zapłacić 200zł?!

Gość przepraszam ale nie rozumiem
co to są książeczki slubne?

Gość ja tez nie rozumiem

Gość Heh no
jakie książeczki i po co to?

Ja też nigdy nie słyszałam o książeczkach ślubnych. Wiem, że istnieją ksiegi ślubne, do których goście wpisują życzenia młodym podczas wesela, ale chyba nie o to chodziło autorce topiku. W dodatku twierdzi, że można je kupić w kościele?? W internecie znalazłam coś takiego pod hasłem książeczki ślubne: http://www.zyczenia.smart-system.pl/slubne/ksiazeczki.htm Może tego szuka autorka. Jednak mi się to nie podoba ;)

Gość tamarraa
JAK TO???? To u was nie musicie kupywać - są do kupienia w kościele, kancelarii - nie pamiętam jak siedokładnie nazywały ale chodzi to taki skarbczyk tyle że pisze na nim, że ślubny Kurcze szok tyle kasy, ja jestem ze sląska i musze to mieć!

Gość tamarraa
No taki poprostu skarbczyk jaki miałyście do komunii św. tyle, że teraz do ślubu

Gość e.f
jaki skarbczyk? jakie ksiazeczki?:o nigdy nie słyszałam o jednym ani drugim:o a miałam komunie i slub koscielny

Gość pewnie chodzi jej o taki
maly modlitewnik

Gość żarty sobie
struga. Jaki skarbczyk??? co Ty dziecko jesteś?

w veritasie powinny takie byc- to taki sklep z takimi religinjnymi rzeczami typu figurki obrazki ksiazki swieczki itd.

Gość karola26
w księgarni np św Jacka. My płaciliśmy 50zł w zeszłym roku za 1 szt (oprawione w skórę, ze złotymi kartkami) A dla niewtajemniczonych - jak bierzecie ślub kościelny i przysięgacie że po katolicku wychowacie dzieci i w ogóle to ksiażeczka jest po to żeby czasem się z niej pomodlić!!!!!!! Chyba znacie wyraz "modlić się"?

Gość 20 mg
Co to jest skarbczyk ?? My nic nie dostaliśmy, jedynie ładną teczkę i obrazek, no i dokumenty o zawarciu ślubu. Żadnej książeczki a już tym bardziej "skarbczyka" nie mamy :classic_cool:

do karola26 Owszem wiemy co to znaczy modlić się, nie wygaduj takich głupot.... Mam od dziecka modlitewnik i potrafię z niego korzystać. Poza tym do pawdziwej, płynącej z serca modlitwy wcale on nie jest konieczny. Pierwszy raz spotykam się z nazwą \"książeczka ślubna\", chodzi po prostu o modlitewnik, gdyby od razu zostało to wyjaśnione, nie byłoby tej całej dyskusji. Więc daruj sobie te swoje umoralniające wywody....

Gość gość
Faktycznie ktos kto skarbczyk nazywa ksiazeczka slubna NIE powienien zawierac slubu koscielnego, jak rowniez wiekszosc ludzi wypowiadajacych sie w tym temacie. Owszem teraz malo jest par ktore traktuja slub kosicelny jak wazne przezycie, dla nich liczy sie wesele a zatracaja sie w istocie samego zawarcia zwiazku malzenskiego. A ktos kto nie posiadal skarbczyka do komuni to juz wogole mozna powiedziec ze wogole nie powinien przystepowac, poniewaz oznacza to ze rodzice go nie wychowywali po katolicku.

Gość gość
No ok, modlitewnik - ale czemu autorka MUSI to kupić?

Gość gość
Ślub jest okazją, aby kupić kolejny modlitewnik tym razem dla dorosłych. Może sa osoby, które do spowiedzi potrafia się przygotować z głowy, większośc korzysta z modlitewnika. Oczywiście, ze zmuszanie kogś do kupna po takiej cenie jest nie w porządku.

Gość gość
Przepraszam bardzo, ale w moim modlitewniku z komunii i w modlitewniku moich rodziców jest dokładnie to samo, z tą różnicą, że rodziców jest "dorosły" czarny z takimi czerwonawymi kartkami i a mój jest biały, pierwszokomunijny. Skarbczyk jest uniwersalny i powinien służyć całe życie, bo przecież litanie czy modlitwy pozostają te same. Więc akurat kupowanie specjalnego "ślubnego" skarbczyka jest dla mnie bez sensu.