Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość +++_+++

OB 70 --jaka przyczyna?

Polecane posty

Gość +++_+++

Moja mam ma takie wysokie OB , choruje na tarczyce ale lekarka wykluczyla ze to od tego, co moze byc przyczyna tak wysokiego odczynu ? Chyba nie zwykla prochnica zebow lub inne zapalenie , bo wtedy jest sporo mniejsze , prawda?

Gość musi miec jakis stan zapalny

Gość ktos uzywal jeszcze tego
powazny stan zapalny norma do 20 powyzej 100 rak

Gość ktos uzywal jeszcze tego
przy zapalniu stawow mialam OB 30 zeby moga byc przyczna alo jakis ropien, zgorzel na zebach ale ogolnie cos zlego sie dzieje nic Cie nie boli?

Gość nikt ważny 01
moja babcia miała wysokie ob, niestety wykryto szpiczaka mnogiego przez zbadanie szpiku kostnego. Twoja mama powinna mieć zrobione dokładne badania i to jak najszybciej, nie można tego lekceważyć.

Jest taka zasada, że podwyższone OB zawsze wskazuja na istnienie stanu zapalnego w organizmie natomiast prawidłowe tego stanu nie wyklucza. Wtedy dobrze jest oznaczyć białko CRP (biało C reaktywe) bardziej czułe. Co do próchnicy to nie słyszałam. Bzdurą jest też, że OB powyżej 100 musi zawsze oznaczać nowotwór, mogą to być kolagenozy, ostre zapalenia narządów itp. Poszukaj przyczyny razem z lekarzem.

Gość +++_+++
Jak wspomnialam mama leczy sie na tarczyce ma usuniete guzki juz kilka lat temu, ogolnie czuje sie bardzo dobrze, chcociaz powinna pojsc na zabieg ginekologiczny - wypadanie macicy, ale czy od tego moze tez byc tak wysokie OB ?