Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

malena-

FINLANDIA -jak sie tam zyje?

Polecane posty

Jakie sa wady i zalety zycia w tym kraju? jak oceniacie sprawy takie jak - praca -edukacja -opieka zdrowotna - poziom spol -korupcja -wolne media -wychowywanie dzieci

jakie sa obyczaje w Finlandii- kraju, w ktorym pomimo ze 83% Finównależy do Kościoła Ewangelicko-Luterańskiego, prezydentam mogla zostac przewodnicząca fińskiego stowarzyszenia gejów i lesbijek? Tarja Kaarina Halonen, (ur. 24 grudnia 1943 w Helsinkach), fińska polityk, prawniczka, prezydent Finlandii od 2000, była przewodnicząca fińskiego stowarzyszenia gejów i lesbijek SETA. Od 1 marca 2000 roku jako pierwsza kobieta pełni funkcję prezydenta Finlandii, w styczniu 2006 została wybrana na drugą kadencję i 1 marca 2006 roku została ponownie zaprzysiężona na prezydenta, będzie pełniła swój urząd do 1 marca 2012 roku.

emmmm piszesz jakas prace ze sie o to pytasz? Zycie jak zycie ... normalne...

A tak w ogole to ten drugi post ma wyrazac ze Ci sie tolerancja Finow nie podoba? A co do ich kosciola - w pelni akceptuja oni i gejow i lesbijkijest to normalne zjawisko rowniez dla kosciola, nie ma z tym zadnych problemow jak w \"katolickiej\" Polsce gdzie niby blizniego sie powino szanowac a przy okazji pani Prezydent lesbjka nie jest co nie oznacza ze nie moze popierac ich ruchu

Raczej podziwiam takie podejscie i mam nadzieje ze Polska sie bedzie rozwijac w takim kierunku jak FIN a nie w strone kreacjonistow jak w niektorych stanach USA. Dla Polakow jest to dosc abstrakcyjne- wrecz wszystko na opak. Ludzie ufaja politykom- prezydent fin ma 93% zaufania- niespotykane w historii demokratycznych panstw. Szanuja swoja wspolna wlasnosc- u nas odwrotnie, liczy sie co ,,moje,,. Dziwi mnie jednak to, ze przy tak dobrej edukacji (najlepsi uczniowie swiata) w FIN szerzy sie otylosc.

Finowie jak i w ogole Skandynawowie maja ogromne poczucie sprawiedliwosci to fakt, tak samo maja ogromny szacunek do prywatnosci. Pewnie pamietasz ta grupe Lordi - Oni przebieraja sie w te stroje m.in zeby nie zostac rozpoznanymi. I bodajze pol roku temu jedna z bulwarowek opublikowala zdjecia jak wygladaja bez tego szmelcu na sobie i wiesz co- gazeta dostala taki opiernicz od opinii publicznej, bodajze pare postronnych osob chcialo ja podac do sadu za to! Dlatego wlasnie uwielbiam Finlandie - za to ze kazdy patrzy na siebie a nie na sasiada. Co do otylosci - to tak naprawde dzieciaki nie sa tu otyle. Powiedzialabym ze sa nawet chudsze niz w Polsce. Dorosli bardzo dbaja o zdrowie- wieczorami uliczki sa pelne ludzi biegajacych, spacerujacych, jezdzacych na rolkach itp. To byl dla mnie taki szok kulturowy, prawie kazdy uprawia tu jakis sport. Wiec sama zaczelam sie zastanawiac czemu uwaza sie Finow za narod otyly i moje jedyne wnioski sa takie - otyli sa ludzie starsi i mieszkajacy na wsi. Bierze sie to czesciowo z braku edukacji a czesciowo jest to uwarunkowane genetycznie - finowie odzywiaja sie bardzo zdrowo a mimo wszystko bardzo duzo u nich zachorowan na cukrzyce typu II i choroby serca i jest to zwiazane wlasnie z waskim \"gardlem genetycznym finow\". Poza tym w Finlandii jest zimno i gospodarka organizmu nastawia sie na oszczedzanie, dlatego Finom i Szwedom jest trudno utrzymac stala wage ale musze im przyznac ze bardzo sie staraja.

Klimat jest taki jak w Polsce a lato i zima sa o wiele piekniejsze, no chyba ze sie przeniesiesz do Laponi to tam jest zimno :)

Gość malena--
zachorowania na cukrzyce typu II i choroby serca moga byc zwiazane ze spozywaniem produktow o wysokim IG jak cukier, ziemniaki, bialy ryz, biala maka. Czy w zwiazku z tym sa jakies programy edukacyjne? Bo np chocby zastapienie cukru fruktoza daje duza poprawe

Gość malena--
I jeszczechcialam spytac o programy w TV. Czy sa na lepszym poziomie niz w PL. Bo skoro tak dobrze wyksztalceni sa Finowie to moznaby sie tego spodziewac :D

Gość malena--
A jak pary homo sie zachowuja na ulicach? Swobodnie czy raczej powsciagliwie?

Gość sweet addiction
Nikt sie dostaje cukrzycy od jedzenia makaronu czy ryzu.

Cukrzyca typu II moze sie zaczac jezeli je sie te produkty w nadmiarze gdy sie jest juz bardzo otylym. W Finalndii bialy chleb jest niepopularny, finowie lubia make razowa i daja ja nawet do plackow wiec spozycie produktow a wysokim IG jest nizsze niz np w Polsce. Kazdy Fin jest powsciagliwy :D tu sie nikt po ulicach nie obsciskuje wic trudno cos powiedziec o parach homoseksualnych bo sa rownie powsciagliwi jak hetero :D to raczej zwiazane jest z kultura bycia niz strachem o reakcje srodowiska TV jest dziadowskie, jedyny plus to tyle ze jest sporo filmow dokumentalnych ale jezeli chce sie obejrzec jakis film to tragedia, w ciagu tygodnia prawie same seriale wieczorami. Plus taki ze wszystko nadawane w jezyku oryginalnym wiec jak ktos nie zna finskiego to i tak moze spokojnie ogladac bo wiekszosc jest po angielsku.

Gość malena--
Rząd Finlandii ogłosił w środę plan podniesienia o 10-15 procent podatku na alkohol, co oznacza zmianę strategii po informacjach źródeł medycznych, że alkohol jest głównym zabójcą dorosłych obywateli. W 2004 roku Finlandia, aby ograniczyć skutki alkoholowej turystyki do Estonii, obniżyła u siebie akcyzę na spirytualia o 40 procent. Według specjalistów z opieki zdrowotnej w konsekwencji przyniosło to wzrost spożycia alkoholu i spowodowanych tym zgonów. W minionym roku służby medyczne sygnalizowały alarmujący wzrost nieumiarkowanego picia i rosnące koszty leczenia schorzeń z tym związanych w liczącym 5,3 mln mieszkańców kraju, który jest znany z wysokiego spożycia alkoholu. Z przedstawionego w grudniu 2006 r. sprawozdania resortu ochrony zdrowia wynika, że alkohol jest odpowiedzialny za 17 proc. wszystkich zgonów Finów od 15 do 64 roku życia i jest główną przyczyną śmierci Finek na równi z rakiem piersi.'' czemu one tak pija?

bo maja depresje, zreszta pija na calej polnocy, zimno ciemno, nie ma nic innego do roboty :P Ja sie zastanawiam skoro Cie tak ta Finlandia interesuje to czemu Cie tu jeszcze nie ma....

bardzo mnie interesuje spoleczenstwo w tak zwanym ,,modelu skandynawskim\'\' no ale zimna i ciemnosci to ja tez nie znosze. Czy np fakt ze inzynier zarabia tylko 20% wiecej od sprzataczki nie powoduje, ze zycie staje sie troche bez sensu i brak ludziom motywacji? Na ile jest popularna chec zdobycia dodatkowych pieniedzy poprzez np inwestycje na gieldzie? czy ze wzgledow na ,,chec dorobienia sie,, Finowie opuszczaja kraj? Przyslowie mowi- w zdrowym ciele , zdrowy duch- mamy wiec uprawiajacych sporty, wzglednie zdrowo odzywiajacych sie i malo palacych Finow- no to skad depresje? Wsrod ludow syberii zyjacych w trudnych warunkach depresja nie jest tak powszechna. Szukalam w necie analizy przyczyn picia ( poza zniesieniem akcyzy) wsrod Finow i nic nie znalazlam ponad stwierdzenie ze ,,pija na umor\'\'

Gość alinoi
no bo pija na umór, pala i wcale sie zdrowo nie odzywiaja. pija najwiecej mleka i kawy na swiecie, spoleczenstwo sie starzeje, panstwo chce nowych obywateli wiec obecnie baby-boom ale zapomogi na dzieci i na studentów to nie chce sie podniesc.

Gość alinoi
czy ty malene nie jestes przypadkiem na skandynawistyce w p-niu, bo cos mi to okreslenie model zycia skandynawskiego jeszcze przypomina z lat studenckich.

nie , nie jestem- ogolnie sie interesuje spoleczenstwem ostatnio mnie zastanawia czy to katolicyzm tak wplywa na przestepczosc i korupcje w krajach talich jak Pl, wlochy, IRL czy po prostu mamy takie sklonnosci. Jakos sie wydaje ze w krajach protestanckich jest duzo wiecej tolerancji

Gość malena--
powinnam dodac w europejskich krajach protestanckich- bo ameryka to inna bajka

finlandia - kraj z bajki :) ,,Najlepiej żyje się w Finlandii Kraje nordyckie są najbardziej zielone i ekologicznie czyste, a najlepszym krajem do życia jest mimo ciężkich zim Finlandia - wynika z najnowszej analizy przeprowadzonej przez wydawnictwo Rider\'s Digest. Po Finlandii kolejne miejsca zajęły Islandia, Norwegia, Szwecja i Austria. \"Finlandia wygrała dzięki wysokim ocenom czystości wody i powietrza, niskim wskaźnikom zachorowalności dzieci oraz wysokim standardom ochrony obywateli przed zanieczyszczeniami i katastrofami naturalnymi\" - napisano w opracowaniu wydawnictwa specjalizującego się w poradnikach i literaturze faktu. Na liście 141 państw na 23. miejscu znalazły się Stany Zjednoczone, na 25. W.Brytania, na 84. Chiny. Na samym dole znalazły się kraje afrykańskie. \'\' A co tam Finowie wymyslili na czas kryzysu? Bo jakos info nie moge znalezc..

No faktycznie, dziwne.. czemu sa tacy niemili( bo z drugiej strony to bardzo tolerancyjne spol) i tak pija.. trudno zrozumiec

no ale np wsrod ludow syberii zyjacych w trudnych warunkach depresja nie jest tak powszechna... I sa te lampy do naswietlan jeszcze, i sauna, i sporty rozne.. Najbardziej jednak rzuca sie w oczy brak ,,kultury picia,, Na poludniu pije sie na wesolo, winka jakies, do tego muzyka i spiew... W Pl tez nie brak pijacej mlodziezy, ba- nawet dzieci, przeklenstw na podworkach- raz mi jakis moze 12 latek zaczal wygrazac i wyzywac mnie jak poprosilam zeby nie krzyczeli( uzywajac slow ty sk...wysynu) bedac z malutkim dzieckiem na lace.. chamsto jest zawsze najbardziej widoczne, ci grzeczni siedza w domu i sie ucza pewnie ;)

No to wspolczuje Amaleta. Dobrze ,ze sie dowiedzialam, bo gdybym tam ze swoim nastawieniem wyladowala to niezly szok by mnie czekal ;) A z ta lampa ,to czy ona nie jest w ramach opieki medycznej? I czy w stosunku do zarobkow te 250 to duzo?

Gość mussuka
Czytam i smieje sie. Wiekszosc plotek o cudownej Finlandi to mity i propaganda siana przez ich media i ich samych. Jakby byl taki raj na ziemi to skad by tylu samobojcow, pijakow i chorych na depresje (nawet dzieci) sie wzielo? Czemu ich w Grecji czy Hiszpanii nie ma?

Gość likto
moj ojciec mieszka i pracuje w finlandii Bardzo chcialby wracac ale zalozyl tam rodzine Nie przelewa mu sie,wpadl tam w alkoholizm,z zona srednio mu sie uklada,schudl,dostal ciezkiej choroby skory,brakuje mu slonca,smiechu,spontanicznosci i normalnosci Byl wesoly i szczesliwy w polsce Chcial do finlandii to ma..

Gość sybilka
zyje sie tu ciezko i mozolnie,uwierz mi:( no i ta pogoda..