Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malineczkaa

Nie będę przystrajała grobu na 1XI

Polecane posty

Gość malineczkaa

Oznajmiłam swojej najbliższej rodzinie,ze w tym roku na 1 listopada nie będę nic kupowała na groby moich bliskich.Groby sa zadbane i doszłam do wniosku,ze jest to zawykła strata pieniedzy kupujac swieczki,kwiaty.Przeciez osobie zmarłej i tak to nic nie pomoże a pamiec w moim sercu zawsze jest i bedzie.Moj maz mowi z,e jestem dziwna,mzoe i ma racje ,ale jaki jest sens tego ustrajania grobow...Weźmy np.taka sytuacje,ze w czasie zycia niektorzy nawet nie składaja zyczen osobie bliskiej np.z dnia imienin,urodzin,nie kupuja nawet kwiatka a jak ta osoba umrze to na Wszyskich Swietych ich groby sa pełne kwatow,swieczek..Przeciez to zwykła hipokryzja.Tak samo dotyczy to pomnika,przeciez pomnik stawiamy dla siebie samych,dla swojej wygody aby było nam łatwiej utrzymac groby w porzadku,nie stawiamy ich dla zmarłych ,bo co im z tego,ze beda mieli okazałe grobowce...Co o tym myslicie?

Jesteście jako groby pobielane... nie mogę sobie przypomnieć z kogo to cytat, pomóżcie co? yebać google

Gość tameredesaka
heh no tu chodzi o uczczenie pamięci o nich... a jak złozysz kolezance zyczenia na urodziny to co??? co naje sie nimi? podrzuci do gory, albo pobawi?? tez jej po tych zyczeniach... liczy się pamięc poprostu!

skoro tak chcesz to Twoja sprawa, ja odczuwam taka potrzebe, aby isc pomodlic sie, na chwile zatrzymac

Gość gimigimi
A po cholere sie modlic,po co jakies formułki modlitewne mowic.Wystarczy ,ze osobe zmarłą ma sie w sercu

oczywiscie ze najwazniejsze jest to ze ma sie tą osobe w sercu, jednak wedlug mnie powinno sie chociaz raz w roku isc na grób tej osoby, pomodlic z szacunku do niej, no ale kazdy ma wybór oczywiscie:)

Gość gimigimi
Ariannne84 włąsnie tak mysli wiekszosc ludzi :-) oby isc na grob chociaz raz w roku.Co za zakłamane społeczenstwo