Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rudra_

MOJE SERCE SZALEJE- alkohol i papierosy

Polecane posty

Gość Rudra_

Nie pije i nie pale na codzień. Kiedy wychodze gdzieś i tam wypije- nie wiele, trzy drinki, wypale kilka papierosów, zaczyna sie mój koszmar. Po powrocie do domu kiedy kłade się spać mam koszmarnie szybki puls, serce wali mi jak oszalałe. Nie moge spać przez to całą noc, boje się o moje zdrowie. Czy ktoś też tak ma? Dlaczego mój organim tak reaguje na te popularne używki? Boje się iść na impreze :/

Gość Miaiaia
Trzy drinki...to niewiele ????? :D Tez chodze na imprezy ale nie ide tam zeby chlać tylko potanczyc i poznac nowych ludzi. Kto by mnie chcial poznac gdybym byla nawet lekko narabana i walilo odemnie papierochami ??? Rzucilam w styczniu, Tobie tez to radze!Nie jest to latwe ale mi sie udalo wiec Tobie tez sie uda.

Gość Rudra_
Chodzę na wyżej opisaną impreze ok raz na dwa tygodnie, to i tak mało jak na studenckie życie. Nie pale na codzień- tylko jak wychodze gdzieś się zabawić. No dobra, ale wróćmy do objawów- może mam chore serce? Nikt nie ma takiego problemu?

Gość Miaiaia
Moze masz wysokie cisnienie i/albo nerwice ?

Gość Rudra_
Wszystkie moje objawy z zycia codziennego wskazują że mam nerwice, częste kłócia serca, duszności, zawroty głowy, problemy ze snem, drżenie rąk itd.itp. Ale dlaczego kołatania i puls 120 uaktywnia mi się po alkoholu/papierosach?!

Gość Miaiaia
Bo papierosy podnosza cisnienie. Niektorzy palacze musza palic ledwo po przebudzeniu zeby sobie podniesc cisnienie. Poprostu nie pal. Cierpi serce, cera, i smierdzi z buzi.Nie patrz na innych tylko dbaj o siebie!!:/

Gość yyyhyhy
Przerzuć sie na dobre wino. Ja podobnie reaguje na wódke, drinki itp. Wino jest łagodniejsze.

Gość Miaiaia
Na styl życia składa się dieta, wraz z używkami - alkohol, papierosy, itp., sposób odpoczynku, rodzaj i warunki pracy, itp. Osoby z nadciśnieniem - palące papierosy lub regularnie wspomagające trawienie tradycyjnym drinkiem nie zdają sobie sprawy, w jakim stopniu ich ulubione używki wpływają na inicjację lub pogłębienie choroby nadciśnieniowej. Jeśli masz wysokie ciśnienie tętnicze krwi i palisz paczkę papierosów dziennie to jesteś szalony! - powie ci każdy lekarz. Dlaczego? Przyjmujesz do płuc trzy silne trucizny. Są to: - substancje smoliste - nikotyna - tlenek węgla Palacze wchłaniają toksyny bezpośrednio do płuc. Trucizna omija biologiczne filtry nosa, gardła i oskrzeli ( śluz i mechanizm rzęskowy) i szczególnie naraża na swe oddziaływanie delikatne drogi oddechowe w głębi płuc. Choć palenie tytoniu nie powoduje choroby nadciśnieniowej - to czyni to pośrednio, gdyż toksyczny dym tytoniowy uszkadza układ naczyniowy, przyczyniając się do postępów miażdżycy i choroby wieńcowej. Dochodzi też do podniesienia się ciśnienia tętniczego, gdyż u nałogowego palacza obserwujemy już po minucie, jak naczynia krwionośne zwężają się reagując na wchłonięta nikotynę. Choć trwa to tylko w czasie palenia papierosa - to reakcja dotyczy całego organizmu. Czy takie chwilowe podwyższenie się ciśnienia krwi jest niebezpieczne dla zdrowia? Aby zrozumieć - dlaczego tak się dzieje - przyjrzyjmy się wpływowi na organizm znanej trucizny, jaka jest nikotyna . Przedostanie się nikotyny do krwioobiegu uwalnia hormony stresu - adrenalinę i noradrenalinę. W wyniku ich działania wzrasta częstotliwość bicia serca i zwiększa się zużycie tlenu przez serce, ( którego deficyt we krwi pogłębia obecny we krwi produkt spalania papierosów - toksyczny tlenek węgla). Jednocześnie wzrasta opór przepływu krwi w zwężonych naczyniach zarówno wieńcowych, jak i obwodowych. Tak, więc mięsień sercowy - przy już zwiększonym poziomie obciążenia - musi dodatkowo uporać się ze zwiększonym oporem wieńcowym, deficytem tlenu i toksycznym tlenkiem węgla. (..)

Gość Rudra_
Myślisz ze to przez papierosy? Może zrobie eksperyment, raz bede pic bez papierosów, a raz palic bez picia, i zobacze co mi szkodzi :/:/

Gość Miaiaia
Jesli palisz towarzysko to jest plus bo nie jestes uzalezniona i bedzie Ci latwiej nie palic. Z alkoholem to juz inna bajka bo czasami nie da sie nie pic;) sama tez pije, ale wino, ewentualnie piwo a potem biegne to wytanczyc. Moze chodz na imprezy z osobami ktore nie pala?

Gość Rudra_
Dzięki bardzo za rady. Mój chłopak pali, ale ja mam silna wola, wiec dla zdrowia odstawiam calkowicie. Pozdrawiam :>