Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anna23...00

co znaczy określenie...

Polecane posty

Gość Anna23...00

co znaczy okreslenie byc z kims spowinowaconym ? dostalam list i moze wstyd sie przyznac ale nie rozumiem :D

Gość GUGIEL WIE
DO JASNEJ CHOLERY !!!

Gość jacie
Powinowaty, to np.: mąż, teść, zięć...niby rodzina :D chodzi o brak więzów krwi.

inaczej spokrewnionym Spowinowacenie oznacza więzy pokrewieństwa inne niż genetyczne, czyli np siostra mojej cioci...

Gość Anna23...00
czy to znaczy że tym kimś odbyło sie stosunek ?

Gość Anna23...00
dziekuje :)) .. podszywaczu.. odejdź przeklety :D

to coś w rodzaju spokrewniony, ktoś z rodziny, ale to strasznie zawiła sprawa, zapraszam do google, bo szczerze to nie pamiętam szczegółów, a kiedyś w internecie o tym czytałam.

Gość jacie
Powinowactwo jest to stosunek prawnorodzinny łączący jednego małżonka z krewnymi drugiego. Jest wyłącznie więzią prawną (w odróżnieniu od pokrewieństwa, które jest więzią biologiczno-prawną). Powinowactwo trwa dalej mimo ustania małżeństwa (chyba że zostało ono unieważnione, albowiem wtedy powstaje stan taki, jak gdyby nigdy nie zostało one zawarte). Powinowactwo w linii prostej jest względną przeszkodą małżeńską (z ważnych powodów sąd może udzielić zgody na takie małżeństwo). Tak jak w przypadku stopni pokrewieństwa, także i różne stopnie powinowactwa miały niegdyś swoje tradycyjnie ustalone nazwy, jednak we współczesnym języku polskim system nazewnictwa uległ znacznemu uproszczeniu; i tak np.: * teść i teściowa oznaczają rodziców współmałżonka; * szwagier oznacza brata współmałżonka albo męża siostry; * szwagierka oznacza siostrę współmałżonka albo żonę brata.

Gość Anna23...00
hmm... spowinowacony to ktos poprostu znajomy ? kolezanka, kolega... sąsiad ?

Gość Anna23...00 - ten ostatni post
to chyba podszyw...chyba że autorka topiku kreuje się na debilke

Gość jacie
No matko święta! :D To rodzina, ale niespokrewniona, czyli: mąż, żona, teść,sSzwagier...w przeciwieństwie do wujka, babci, ojca, siostry. Rodzina współmałżonka. Prooooszę...to nie jest takie trudne :o

Gość Anna23...00
Podszyw, ja juz podziekowalam za odpowiedzi i chcialam sie pozegnac ;p wiec jakby to ująć "mój podszywacz" jest debilem. pozdrawiam :)

Gość Anna23...00
a teraz spadam bo mój sąsiad czeka na ten obiecany stosunek aby sie ze mna spowinowacić