Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justys166

czy napewno mam endometriozę?

Polecane posty

Gość klekota
Ja tez mam endometriozę.Potwierdzona przez ginekologa w czasie operacji.Mogę Ci powiedzieć na swoim przykładzie, że ta tkanka (endometrioza) może zlepiać narządy wew.Mnie przyczepiła kawałek macicy do jamy brzusznej.Tak mi powiedział ginekolog jak to oglądał podczas operacji ( miałam na co innego, a go zawołali do konsultacji ).Podczas endometriozy mogą tworzyć się torbiele.I jest bolesna.A tak w ogóle, leczy sie to tylko operacyjnie ( wycina) ,reszta leków hamuje tylko rozwój tej tkanki. Ja zaczęłam tyć po lekach.I niezbyt się czułam, bo sztucznie wtedy trzeba wywołać menopauzę( Brałam Danazol) ,a do niej mi troszeczkę czasu zostało.Podobno antykoncepcja tez trochę ją spowalnia.Musisz ze swoim ginekologiem ustalić jak to dziadostwo przyhamować.Powodzenia.

Gość justys166
a wiec aneczka nie ma czego sie bac naprawde, ja tez strasznie sie balam ale nie warto, a wiec najpierw mialam szukanie zyly zeby wlozyc wlfrom no i ja mam problem z zylami bo nie widoczne sa :)ale w koncu znalezli ja mialam akurat okres wiec totalny dyskomfort zalozyly mi pielegniraki cewnik..zeby mocz sam splywal do takiego woreczka, bardzo nie przyjemne zaloezenie i chodzenie z tym...ale zaraz po operacji zdjely mi pielegniarki,samego zabiegu oczywiscie nie pamietam bo bylam pod narkoza a wiec po wszystkim znalazlam sie w lozku, bylam w szpitalu 2 doby, mialam zaklejony pepek bo tam mi robili dziurke kolo pepka no i dwie dziurki, kolo jajnikow, balam sie ze bede miala straszne blizny i wogole..ale naprawde moj lekarz zrobil to tak delikatnie ze jeszcze troche czasu minie i zadnych blizn nie bede miala:)po narkozie strasznie sie czulam wymiotowalam....2 dni prkatycznie nic nie jadlam ciagle na kroplowkach,jak juz wyszlam czulam sie dosyc dobrze mialam problem z zoladkiem tak mnie bolal ze chodzilam zgarbiona....:(ale pilam jakies zawiesiny kupilam w aptece od bolu..po jakims czasie przeszlo wszystko i pozniej tylko sciaganie szwow balam sie tego ale nic nie boli:)3maj sie i nie boj saie bo naprawde to tylko maly zabieg napisz jak bedziesz po laparo..i co wykryto u ciebie

Gość aneczka285
justys dzięki, jak się teraz czujesz? bedziesz miała kontrolna laparo?

Gość justys166
nie narazie wiesz nie ma potrzeby zeby bez sensu mnie kuc.....teraz lecze sie formonalnie dostalam tabletki ORGAMETRILL one maja mala dawke tylko 5mg a biore je dwie, wiec jesli lekaz poleci ci Danzel to nie godz sie...jest bardzo mocny i tyja dziewczyny..ja narazie sie dobrze czuje tylko krosty mi wyskakuja ciagle ale trudno a jesli chodzi o tycie to moze z 2kg przytyje tak mi powiedzial lekarz...leczyc sie bede hormonalnie przez pol roku wiec wstrzymuje okres i rozwijanie sie choroby..a pozniej to nie wiem zobaczymy...mam za miesiac tylko wizyte konrolna :)a ile masz lat jelsi mozna wiedziec?

Gość aneeczka285
mam 28 lat, nie mam tak bardzo bolesnych miesiączek, ani bardzo obfitych za to długie, bo trwaja 7dni. Samam nie wiem co o tym mysleć, kiedys miałam bardzo bolesny, teraz mniej :(

Gość jola87
Bolesne miesiączkowanie jest tym dotkliwsze, im bardziej zaawansowany proces chorobowy. Ból, który jest następstwem miejscowego krwawienia i rozciągania tkanek (przy ogniskach pozamacicznych), powoduje uczucie jakby rozdzierania, może się pojawiać w okolicy biodra, pachwiny lub promieniować do odbytnicy i zależy od umiejscowienia ognisk gruczolistości. Bóle podczas stosunków płciowych sugerują gruczolistość w obrębie jajników i zagłębienia odbytniczo - macicznego. Bóle podczas oddawania stolca mogą być objawem gruczolistości w ścianie jelita grubego lub w polu przegrody odbytniczo - pochwowej. Warto jednak dodać, że ok. 1% pacjentek nie skarży się na żadne dolegliwości bólowa

Gość jola87
Endometriozę leczy się dwiema metodami: zachowawczą (za pomocą terapii hormonalnej) lub chirurgiczną. Od chwili wyprodukowania danazolu (leku syntetycznego będącego steroidem), który jest słabo działającym androgenem hamującym owulację, wyniki leczenia gruczolistości znacznie się poprawiły (skuteczność leczenia przy niepłodności, której przyczyną jest endometrioza, wynosi 30%). Lek ten jednak może mieć nieprzyjemne skutki uboczne: zatrzymywanie wody w organizmie, tycie, nasilenie trądziku, zmniejszenie libido, zmęczenie, zaburzony wzrost i przebarwienia włosów.

Gość jola87
Jeżeli leczenie zachowawcze jest nieskuteczne, pozostaje zabieg operacyjny. U młodych kobiet (do 35. roku życia) pragnących mieć dzieci operacja z reguły jest nieunikniona, gdyż konieczne jest m.in. usunięcie zrostów, aby kobieta mogła zajść w ciążę. Zabieg przeprowadza się w taki sposób, aby nie upośledzał płodności (niestety, po operacji w ciążę zachodzi tylko ok. 30% pacjentek). Po operacji najczęściej niezbędne jest kontynuowanie leczenia farmakologicznego, aby zapobiec nawrotowi i postępowi endometriozy

Gość jola87
Lekarze wyróżniają cztery stopnie zaawansowania choroby: 1.Stopień I - zmiany są mniejsze niż 5 mm. W jajowodach i jajnikach występują nieunaczynione zrosty i wolne strzępki jajowodów 2.Stopień II - początkowo ogniska choroby są mniejsze niż 5 mm. W jajowodach obserwuje się nieunaczynione zrosty i wolne strzępki jajowodów, a w jajnikach torbiele mniejsze lub większe niż 5 mm (niekiedy dochodzi do ich pęknięcia). Z czasem między tzw. szerokimi więzadłami a jajnikami pojawiają się zrosty. W jajowodach powstają również mocne zrosty, niemożliwe do usunięcia drogą endoskopii i wolne strzępki jajowodów. W jajnikach występują zrosty z więzadłem szerokim oraz zmiany o średnicy większej niż 5 mm. W zagłębieniu odbytniczo-macicznym obserwuje się liczne ogniska endometriozy 3. Stopień III - więzadła szerokie są w zrostach z jajnikami lub jajowodami. Zrosty występują także w strzępkach jajowodów. W zrostach jajników brak lub obecne ogniska endometriozy. W zagłębieniu odbytniczo-macicznym liczne zmiany chorobowe 4. Stopień IV - macica jest nieruchoma, przyrośnięta w tyłozgięciu i wypełniona przez przyrośnięte jelito lub przemieszczona ku tyłowi. Jelita są w zrostach z otrzewną zagłębienia odbytniczo-macicznego, więzadeł odbytniczo - macicznych lub trzonu macicy

Gość Przeciwniczka Danazolu
Dziewczyny nie wiem czy wiecie że istnieje cos takiego jak endometrioza bezobjawowa . Mnie nigdy nie bolało podczas okresu .krwawienia mialam normalne ,jednak lekarz na jednej z rutynowych wizyt wybadał powiększony jajnik ,USG wykazało torbiel ,leczenie najpierw antybiotykiem ( mysleli że to stan zapalny ) potem hormonami nie przyniosło rezultatu . Mysiałam byc operowana wynik histo - pat wykazał endometrioze . Bylam zaszokowana pytałam lekarzy jekim cudem mam endo skoro nic mnie nigdy nie bolało ? Powiedziano mi że istnieje własnie endometrioza bezobjawowa i ta jest wlasnie najgorsza -kobieta się nie leczy a choroba stopno=iowo postępuje .....................