Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wyborcza

Dlaczego Tusk przegra

Polecane posty

Gość Wyborcza

Jeszcze zanim skończyła się debata, media (oczywiście te "niezależne") odtrąbiły zwycięstwo Tuska. Ja jednak moje drogie będę upierała się, że Tusk nie jest mężem stanu. Więc - dlaczego nie Tusk? 1. Dlatego, że nie ma poglądów, czego dowiódł zapowiedzią, że jest gotów do koalicji i z PiS, i z LiD. 2. Dlatego, że jasno nie zadeklarował, że jest za budową nowej Polski, IV RP, w której zwykły obywatel (także inteligent) nie będzie spychany na margines. 3. Dlatego, że wbrew sloganom z billboardów każdy przejaw walki z korupcją stara się przedstawić jako walkę polityczną, stając tym samym po stronie przestępców, a przeciw swojemu państwu. 4. Dlatego, że już raz oszukał swoich wyborców nie zawierając "pewnej" koalicji PO-PiS. 5. Dlatego, że pozbywa się wszystkich, którzy mają wyraziste oblicze ideowe - Płażyński, Gilowska, Rokita. 6. Dlatego, że dobiera do swojego "dworu" polityczne miernoty, skutecznie obniżając jakość polskiej polityki. 7. Dlatego, że reprezentuje interesy klasy uwłaszczonej na polskich przemianach, klasy zadowolonych z oligarchizacji Polski po 89 roku. 8. Dlatego, że jego "prawicowość" jest czysto deklaratywna, czego dowodzą jego poglądy na aborcję, zbieżne z poglądami postkomunistów, czy choćby (ale to szczegół) zawarcie ślubu kościelnego dopiero na użytek kampanii prezydenckiej. 9. Dlatego, że nie gwarantuje polityki zagranicznej twardo broniącej polskiej racji stanu. 10. Dlatego, że jest nieskuteczny, czego dowodzą dwie pod rząd porażki wyborcze.

Bzdety. Peirwszy punkt przeczytałem. Drugiego mi się już nie chciało. Dlaczego bzdety ? Mowy nie ma moim zdaniem, aby PO była \"gotowa\" do koalicji z PiS.

Gość WEDROWNICZEK tUSEK
nie przegram. bo umiem dobrze klamac lepiej od inszych kandydatow. juz tak od 15 lat leje wode i leje na glupich wyborcow.

Gość nasz*dziennik
to zdecydujcie sie czy partie Tuska okreslacie mianem "prawicowej" czy "liberalnej" bo posługujecie sie tymi okresleniami tak aby w danej chwili pasowały:o jezeli Tusk przegra to tylko dlatego ze masa ludzi nie pójdzie na wybory a moherowi wyborcy stawia sie w komplecie🖐️

Gość Donaldełe Tuske
i tak je gadam od 16 lat pod ronymi szyldami w sejmie. i tak glupki mi uwierzycie.

Gość dlaczego Tusk przegra
to proste bo moherowych łbów i frustratów zawsze znajdzie się więcej niż ludzi uczciwych i szczęśliwych 🖐️ szemka gnomy z zeszłej epoki

Gość prof dr Andrzej Lepper
Tusko nie moze wygrac,bo oznacza koniec demokracji W Polsce

Gość o jest mój ulubieniec
dzielnicowy cóż za żałosne podszywiny nędznego frustrata całe życie cię boli że ktoś ma lepiej niż ty masz :) chciałbyś mieć dobrze, ale się nie udało i skończyłeś na burakach i tak to jest, sam nie masz, drugiemu nie dasz, co łajzo?

Gość te dzielnicowy
a na białoruś jeździsz?

Gość nie jeździ
ale wschodnie klimaty to jego żywioł :o

Gość Dzielnicowy guciapa z palką
najpiekniejsza jest p. Dorota Wellman. a co ? wkurza cie to?

Gość Jaruś Kaczyński premier
to oczywista oczywistość, że przegra wczorajsza debata przecież jasno pokazała, że nie ma nic do powiedzenia, to ja zwyciężyłem

Gość Donaldełe Tuske
jam jest Pan i Wlatca

Gość dr sc hab Renata Beger
1. Dlatego, że nie ma poglądów, czego dowiódł zapowiedzią, że jest gotów do koalicji i z PiS, i z LiD. --------------------------- Słuchaj "fachowcu" i "specu polityczny". Mąż stanu jest w stanie oddzielić poglądy od bieżącej taktyki politycznej i dlatego uchylając się od odpowiedzi zachowuje sobie możliwość manewru. Wie, że słowo, zobowiązania dużo znaczą. On nie jest JarKaczem, który mówi publicznie, że nigdy nie stworzy koalicji z Andrzejem Lepperem, a potem to robi. ---------------------- 2. Dlatego, że jasno nie zadeklarował, że jest za budową nowej Polski, IV RP, w której zwykły obywatel (także inteligent) nie będzie spychany na margines. 3. Dlatego, że wbrew sloganom z billboardów każdy przejaw walki z korupcją stara się przedstawić jako walkę polityczną, stając tym samym po stronie przestępców, a przeciw swojemu państwu. 4. Dlatego, że już raz oszukał swoich wyborców nie zawierając "pewnej" koalicji PO-PiS. ----------------- Donald Tusk to lider Platformy Obywatelskiej, a ta jako partia ma swoje spojrzenie na rzeczywistość społeczną, a nie powiela obraz Pisu przez Ciebie tutaj przedstawiony. Jak chcesz dyskutować o PO, to zdejmuj z oczu te klapki pisiora i wyjdź z tej dżumy, która twierdzi, że jedynym ugrupowaniem jakie walczy z korupcją to PiS, a reszta to złodzieje. Twierdzenie warte troglodytów. ---------- 7. Dlatego, że reprezentuje interesy klasy uwłaszczonej na polskich przemianach, klasy zadowolonych z oligarchizacji Polski po 89 roku. ----------- Przykłady, a nie pisiorskie slogany. Zacznij od razu mówić, jak Kaczyńscy, że oni bronią ludu przeciwko elitom...hłe, hłe 5. Dlatego, że pozbywa się wszystkich, którzy mają wyraziste oblicze ideowe - Płażyński, Gilowska, Rokita. 6. Dlatego, że dobiera do swojego "dworu" polityczne miernoty, skutecznie obniżając jakość polskiej polityki. ------------ Potraktuj to jako element wewnętrznej walki o wpływy w parti. PO nie jest jedyną partią, gdzie trwają takie spory. W przeciwieństwie do PiSu jest tam miejsce na pluralizm i wewnętrzne dysputy. Popatrz ilu ludzi odeszło z PiSu. -------- 8. Dlatego, że jego "prawicowość" jest czysto deklaratywna, czego dowodzą jego poglądy na aborcję, zbieżne z poglądami postkomunistów, czy choćby (ale to szczegół) zawarcie ślubu kościelnego dopiero na użytek kampanii prezydenckiej. 9. Dlatego, że nie gwarantuje polityki zagranicznej twardo broniącej polskiej racji stanu. 10. Dlatego, że jest nieskuteczny, czego dowodzą dwie pod rząd porażki wyborcze. ------------ Poglądy na aborcję PO są znane. Obrona istniejącego prawodawstwa przeciw zakusom tych z lewa i z prawa, zresztą większa część PiSu sądzi tak samo. Polityka zagraniczna nie polega na tym, że narzuca się innym własny egoizm narodowy, że z zasady mówi się UE nie. Polityka ta winna być pragmatyczna, a nie nacechowana uprzedzeniami i kompleksami. Podaj jakiś spektakularny sukces w polityce zagranicznej PiSu. Do tego przegrał wybory niemal w jednoczesnym czasie, a nie w jakieś perspektywie czasowej. Obecne wygra tak jak wczorajszą debatę. A jak chcesz wyrazistych polityków to weź sobie spójrz na Jurka, Giertycha oraz Janusz Korwina-Mikke i zobacz "jaki ogrom" elektoratu pociągają ich hasła. Polityk nazbyt wyrazisty ogranicza, a nie powiększa swój elektorat. Pod danymi poglądami może podpisać się najwyżej 10-15 % elektoratu, a często skromne promile. Ciężko, aby partia polityczna, której sondaże oscylują w okolicach 30%, a często więcej potrafiła skupiać pod swymi hasłami ludzi wyrazistych i jednakowo myślących - it`s impossible man. Po prostu za dużo ich.

Gość niezależny obserwator
Ad 1. Przed poznaniem wyborów nie można jednoznacznie wykluczyć żadnego koalicjanta. Zresztą Kaczyński już raz to zrobił z Samoobroną i sami wiemy co z tego wyszło. Ad 2. IV RP to mit, propagandowe hasełko Pisu. Nie istnieje żadna IV RP. Ad 3. Tusk mówi bardzo jasno. Z korupcją należy walczyć upraszczając procedury, zmniejszając biurokrację, a nie przez wyprowadzanie oskarżonych o korupcję z domu o 6 rano w kajdankach, w błysku reflektorów. I ma w tym 100% racji. Ad 4. Pis nigdy nie szukał koalicjanta, tylko przystawki, maszynki do głosowania. Zresztą niedawno zobrazował to stwierdzeniem "Koalicja PO-PiS tak, ale tylko pod przywództwem PiS" Ad 5. Nie rozśmieszaj mnie. Rokita odszedł sam. Gilowska ideowcem?! Przecież ona jest sprzedajna, w 2 dni z liberała zamieniła się w socjalistkę. Ad 6. Znowu mnie rozśmieszasz. Przecież to Pis składa się z miernot. No chyba, że uznasz, że Gosiewski, Kuchciński, Karski, Szczypińska to tytani intelektu. A PO to Komorowski, Schetyna, Nuiesiołowski, Sikorski, Mężydło, Borusewicz. Porównanie wypada na korzyść PO. Ad 7. Propagandowy bełkot A6 8. PO nie popiera aborcji na życzenie. Tak więc przekłamujesz. Ad 9. Obecnie prowadzimy najgorszą politykę zagraniczną od lat, Kaczyńscy z Fotygą prowadzą nas na margines UE. To ma być dobra polityka zagraniczna? Ad 10. O skuteczności dowiemy się, gdy PO stworzy rząd. Poza tym ja nie popieram taktyki "po trupach do celu", którą wyznaje PiS

Gość poza tym dzielnicowy
macie z prezesem wiele wspólnego zaczynając od kompleksu małego i problemów z kobietami na stosunku do wschodniej polityki kończąc ;)

Gość PIs przegraaaaaaaa
słysze jak ludzie na nich klną. Jak wyzywają ze nic nie zrobili za te 2 lata! Pis przegra bo mieli sprawdzian tych 2 lat! bedzie walka miedyz PO i Lid:) PSl

Gość Donaldełe Tuske
mam spojrzenie juz od 16 lat . zbudowalem mnostwo autostrad, mieszkan oraz stworzylem miejsca pracy dla Polakow w ojczyznie mego dziadzi. i nie tylko. a co dokonal ten Kaczynski?w dwa lata? no tyle czasu!

Gość KACZOR NIE MA MORALNEGO
PRAWA WYMAGAĆ OD OPOZYCJI JAKICHKOLWIEK DEKLARACJI ODNOŚNIE PRZYSZŁYCH KOALICJI PO TYM CO ZROBIŁ Z SAMOOBRONĄ I ROMANEM, może jedynie PRZEPROSIĆ NARÓD kłamca, obłudnik, hipokryta, szumowina, łajza, kartofel

Gość dzielnicowy ale tak szczerze
próbowałeś kiedyś się leczyć? wiesz, wyrzucić z siebie tą gorycz i żółć, która każe ci pluć na Tuska i wyzywać kobiety od kurew?

Gość PIs przegraaaaaaaa
Ponadto.. były 2 debaty\1 A.K- J.K A.K wygrał:) D.T - J.K D.T wygrał! a miedzy A.k i D.t no to nie wiem, ale debata byłaby super:) A.K przoduje"_ jak dla mnie. To dyplomata. A w arenie politycznej trzeba byc dyplomatą. D.T tez jets dyplomata tylko nie wiem czemu jak ktos zadaje mu pytanie siedzi taki jakby zlękniony a to widac;) A.K ma profesjonalny dyplomatyzm nawet jak mu zadaja trudne pytania. Jego twarz takasama nie ma leku. I taki powinien byc polityk z humore, inteligenty, zdecydowany, umiejacy szrazowac dialogiem, łagodzacy ale nie ulegajacy- spory polityczne:)

Gość Donaldełe Tuske
i w stoczni za nietoperza robilem. i wogole zycie znam i bogobojny od dwoch lat jezdem

Gość PIs przegraaaaaaaa
Otóz to;)13.10] 14:00 sam czegos wymaga od innych a sam sie tego nie trzyma. osmieszył sie wtedy i kieyd mowil to przez was Po ja musiałem zawrzec uklad z lepper tak mowi 5 letni chlopczyk