Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sabulka

studia w anglii

Polecane posty

Gość sabulka

witam czy był ktos moze w anglii i studiował?? jesli tak to na jakich warunkach...??

Moj chlopak studiuje w Anglii. Normalnie, dziennie. Musial dostarczyc swiadectwo z liceum i zdac egzamin IELTS. Pierwsze co musisz zrobic to poszukac w necie jakiegos uniwersytetu i do 15 stycznia wypelnic aplikacje. Jesli ja zaaprobuja to do 1 pazdziernika masz czas na dostarczenie reszty dokumentow. Studia sa platne, ale mozesz sie starac o kredyt studencki, ktory splacasz po zakonczeniu studiow, jak zaczniesz zarabiac ponad 15 tys funtow rocznie. Tygodniowo masz ok 15 godzin zajec na uczelni, wiec mozna tez znalezc jakas prace, mozesz tez sie starac o dodatkowa zapomoge finansowa, ktorej nie musisz oddawac (ok 2000 funtow).

Gość myszkamikii
enamorada, a czy osoba studiujaca i pracujaca part-time moze liczyc na jakas pomoc, np. z mieszkaniem?

Studentom pierwszego roku przysluguje akademik, ale niestety nie jest najtanszy. Mozna uzyskac pomoc socjalna od panstwa, ale Polakom przysluguje ona dopiero po przepracowanym co najmniej roku w Wielkiej Brytanii. O innej pomocy niestety nic nie wiem, ale gdybys uzyskala ta pomoc 2000 funtow i rozlozyla na 10 m-cy to Ci wyjdzie 200 funtow na miesiac, to tak mniej wiecej wystarczyloby na oplacanie jakiegos pokoju. Szczerze mowiac nie orientuje sie jak to jest w przypadku studentow, ktorzy dopiero przyjezdzaja tu na studia, moj chlopak jest tu od trzech lat i jest Portugalczykiem, wiec moze liczyc na pomoc tutejszego rzadu tak jak bylby Brytyjczykiem. Najlepiej bedzie jesli poszukasz jakiegos uniwersytetu i nawiazesz z nimi kontakt e-mailowy, oni Ci powinni wszystko wyjasnic. Na ich stronie tez powinnas znalezc wiele informacji. Kredytami studenckimi i pomoca finansowa zajmuje sie organizacja www.studentfinancedirect.co.uk

Gość myszkamikii
Dzieki za odp.! A czy o te 2000 funtow mozna sie starac, jesli sie dotychczas nie pracowalo w UK?

Gość domina86
Hej. ja wlasnie zaczelam studia w tym roku wLondynie. dostalam pozyczke 3,070- roczna oplata za kurs, do tego grant- 2,800 ,ktory jest bezwrtony ze wzgeldu na to ze jestem ;biedna'- moi rodzice zarabiaja mniej niz 17,000 rocznie (funtow), mam ponizej 25 lat i pracuje mniej niz 3 lata-to sa 3 warunki ktore trzeba spelanic zeby otrzymac grant, do tego mozna starc sie o dodatkowa pozyczke na 'zycie' ,czyli mieskzanie,jedzenie itp. oczywiscie te pienaidze trzeba pozniej oddac. najlepiej skontkatowac sie z www.studentfinancedirect.co.uk i przedstawic swoja sytuacje.

Gość tiramisu22
domina, a czy mozna sie starac o ten grant, jak ktos nie pracowal w UK albo np. tylko kilka miesiecy? Co do tej pozyczki na zycie, to czy w czasie trwania studiow naliczane sa odsetki?

Gość domina86
ztego co wiem to zeby dostac grant nie trzeba pracowac wczesniej w UK,ani w ogole nigdzie indziej, a ta pozyczka- maitenance loan- mozliwe ze jest bezprocentowa,ale nie jestem pewna.

Gość tiramisu22
Jeszcze jedno pytanie. Jaka instytucja wydaje te pozyczki "maintenance loan"?

Nie jestem pewna co do tych 2000, ale wydaje mi sie, ze ono nie ma nic wspolnego z mieszkaniem czy pracowaniem w UK, bo to cos w stylu stypendium socjalnego. Glowy jednak nie dam. Najlepiej tak jak ktos napisal powyzej skontaktowac sie ze student finance direct. Byl kiedys topik o studiach za granica, moze tam sie czegos jeszcze dowiesz: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3461842

Gość domina86
wszystko sie zalatwia przez student support direct

Gość Kitkatek
Hey. Mam wazne pytania. Jestem dopiero w 2 LO. ale Juz chcialabym sobie wszytko ukladac powoli. A wiec podstawowe pytanie. Jesli chce np, studiowac w Anglii, akademik itd. A np. moj angielski jest słaby to mam nadal jakies szanse? czy ejst od tego rok zerowy, bym podszkolila jezyk? Prosze o info. bylabym wdzieczna

Gość kajko i kokosz
zeby sudiowac w anglii musisz zdac egzamin z jezyka, wiec lepiej zacznij go szkolic, masz jeszcze 2 lata