Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tłustoskóra

Jeśli mam tłustą cerę, to znaczy że powinnam używać kremu tłustego?

Polecane posty

Gość Tłustoskóra

Moja mama powiedziala, że skoro mam tłustą buzię, to najlepszy będzie dla mnie krem tłusty. Jaki więc wybrać najlepszy?

Gość do tłustej cery
uzywa sie kremu najlepiej matującego,nie tłustego bo tłusty jeszcze bardziej zapych pory i moga zrobic Ci sie pryszcze. Jest duzy wybor specjalnych kremow do cery tlustej (ale one nie sa tluste,tylko np nawilzajace lub matujące)

Gość Tifffany
popieram wypowiedz kolezanki wyżej. W Twoim wypadku na krem tłusty zdecydowałabym sie jedynie podczas zimy, mrozów.

Gość Tłustoskóra
no ale moja mam twierdzi, ze kremy maujace tylko wysuszaja skore przez o produkuje ona jeszcze wiecej tego tluszczu . A jak krem odpowiednio natlusci buzie, tedy nie bedzie ona musiala natluszczac sie sama i nie bedzie sie juz tak przetluszczac

Gość Tifffany
ok, ale wyobraz sobie jak wyjsc do ludzi z taką swiecaca buzia, czy tez nalozy na to jakikolwiek makeup? zreszta nie sadze zeby cokolwiek to pomogło.tak samo jak z przetłuszczajacymi sie włosami. To ze je "przetrzymam " do granic mozliwosci nie myjac nie sprawi ze potem przestana sie tłuscic

Gość Tłustoskóra
Hmm no to ja już nie wiem co robić :(

Gość internetowy słownik
Słuchaj dostałaś rady ale z nich nie skorzystałaś tylko dalej te herezje mamy opowiadasz. Nie dziw się że nikt Ci nie odpisuje. P.S. tak tak natłuść jeszcze bardziej buzię będzie super:O Kremy średnio pomogą ale jeśli juz to matująco-nawilżający się sprawdzi np. Garniera. Używaj dobrego żelu do mycia twarzy i toniku bezalkoholowego

kupując krem powiedz po prostu: do cery tłustej. panie w sklepie będą wiedziały co ci zaproponowac. a jak robisz zakupy w sklepie samoobsługowym to tez na opakowaniu mozesz sobie sama przeczytac info do jakiej cery jest krem przeznaczoy. i nie kupuj kremu który jest uniwersalny- do kazdrgo rodzaju cery. jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego.

Twoja mama ma rację, zwolenników nakładania na tłustą skórę tłustych mazideł jest sporo, a i sporo z nich osiąga niezłe efekty, tzn. zahamowanie wydzielania sebum. Tyle że absolutnie nie możesz smarować sie kremem kupionym na chybił trafił w drogerii czy supermarkecie, zwłaszcza takim którym ma w składzie parafinę. Nie bardzo jest gdzie zasięgnąć rady, ekspedientki czy panie aptekarki będą wciskały ci kremy matujące, które czasem się sprawdzają, a czasem pogarszają sprawę. Zajrzyj na topic o kosmetykach naturalnych http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1666818 Pisze tam wiele dziewczyn która mają tłustą/mieszaną cerę i smarują sie olejkami. Osobiście polecam olejek jojoba, na początku solo, potem możesz zacząć kombinować z dodatkami.

twojej mamie może sie coś plątać... kremu tłustego sie nieuzywa;) jak już to tylko i wyłącznie krem nawilżający, a nie tłusty:o ja też mam taką cere jak ty i uzywam kremu nawilżającego:)

jezeli twoja buzia jest tlusta, krem nie jest potrzebny pod warunkiem, ze jej nie bedziesz sztucznie przesuszac kosmetykami dla cery tlustej. takie z reguly zawieraja alkohol i najrozniejsze podrazniajace roslinne wyciagi typu mieta, cynamon, kamfora. tzn. nie uzywaj wysuszajacych zeli do mycia i tonikow, a zobaczysz, ze skora nie domaga sie dodatkowego natluszczenia. dobrze jest jednak uzywac jakis preparat zatrzymujacy wode w skorze (zeby nie musiala produkowac tluszczu). moze to byc bardzo delikatny krem nawilzajacy na bazie wody, albo wrecz dobry tonik. jezeli tonik, to najlepiej zeby pisalo dla cery wrazliwej i/lub suchej - wtedy prawie na pewno nie bedzie zawieral alkoholu, a beda w nim substancje lekko nawadniajace i lagodzace. o ile tlustej cery nie trzeba dodatkowo natluszczac, o tyle nadal wymaga ona filtrow przeciwslonecznych, antyutleniaczy, srodka zapobiegajacego utracie wody i lagodzacego ew. podraznienia.

Gość dobre jaja z tym tlustym krem
:D :D :D