Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chineese

Sushi - pytania

Polecane posty

Gość chineese

Czesc, jutro bede robic pierwszy raz w zyciu sushi... Zaprosilam kilka kolezanek i mam nadzieje ze mi sie uda... CZy macie dla mnie jakies rady, wskazowki? Na co powinnam uwazac? Najbardziej boje sie zawijania, czy musi byc specjalna mata? Czy sie obedzie bez niej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość strona druga
obejdzie się bez maty z jakich produktów robisz? Polecam łososia i maślaną rybkę wedzoną oczywiście na zimno, trdycyjnie i najprościej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ankaaaaaaaaaaaa
Maty nie musisz mieć,kiedy będziesz zwijać przyciśnij mocniej.Radze urzywać ostrego noża do krojenia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z mata jest latwiej. polecam najtepujacy zestaw: wedzona makrela/losos/wegorz avocado ogorek swiezy (+ ew. serek kremowy, zeby sie wszystko ladnie trzymalo ;) ) do gotowania ryzu dodaj troche octu i cukru, no i kup kleisty ryz japonski do sushi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chineese
Dzieki dziewczyny, mam juz wszystko: paste wasabi, ocet ryzowy, sos sojowy, ryz... No i jutro kupie rybke... Powiedzcie mi jeszce jak te platki algowe sie trzymaja... One sie kleja?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
one same sie nie kleja. na platek nakladasz cienka warstwe lepiacego ryzu. troche od krawedzi nakladasz skladniki te, co beda w srodku. potem delikatnie zwijasz rulon. przy gorze zostawiasz troche miejsca bez ryzu - ten pasek smarujesz woda i sklejasz na ta wode. poczekaj chwile jak podeschnie i b. ostrym nozem pokroj w plastry o grubosci ok.1,5 cm. jako nadzienie do takich rulonikow mozesz dawac cokolwiek lubisz - to dizala prawie na zasadzie kanapek ;) chocby tunczyka z puszki rozgniecionego z olejem - ta ciekawostke uslyszalam od rodowitego japonczyka, wiec nie zmyslam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jezusicku
A jak sie to robi, bo lubie je a wsklepie jest drogie. to moze bym zrobila:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jezusicku
Wytlumaczcie od podstaw,. Dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piotrek_piotrek9999
mam pytanko, mysle ze w temacie. Na jakich talerzach, naczyniach powinno podawac sie sushi???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie wiem, czy jest jakies specjalne \'powinno\', ale na obrazkach sa to czesto talerze kwadratowe lub prostokatne ;) i miniaturowe kwadratowe miseczeczki do sosikow i innych dyrdymalow ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość japonki maja skosne oczy
hmm nie jestem znawca ale czesto jadam w japonskich restauracjach, "to" zawijane w platki algowe nazywa sie "maki" a shushi to kawalek surowej ryby podany na "kupce" ryzu? na pewno mozna mieszac i w ogole ale tradycyjnie powinna byc raczej surowa ryba a....nie wiem jak to jest z ta swiezoscia w PL

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
surowa ryba to sashimi - kawalek ryby na kupce ryzu. nigdy bym nie zjadla surowej ryby ot tak kupionej w sklepie - musi byc specjalna, super swieza, lepszej jakosci i takie tam. do zawijanych rulonikow moze byc co dusza zapragnie, szczegolnie na uzytek codzienny ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×