Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ratunku...

Jak się wykonuje literaturę podmiotu?

Polecane posty

Gość ratunku...

Bo kompletnie enie wiem jak sie za to zabrac Jesli np. chce omawiac wiersz, to czy musze podawac ksiazke w jakiej go mozna znalezc?

Gość katharsisss
tak musisz podac, tytul ksiazki autora wydanie i chyba wydawnictwo:o ale to pojebane na szczescie mam za soba

Gość ratunku...
a jesli, dajmy na to, chce omowic Treny Kochanowskiego, to moge napisac ogolnie Treny, czy musze wybrac konkretne?

Gość katharsisss
wszystkie treny chcesz omawiac?

Gość mnie się nie pytaj
zależy czy będziesz omawiała wszystkie treny czy konkretny

Gość łączenie . tematów . forever.
***Jak się pisze literaturę podmiotu? PROSZĘ O POMOC*** 16:06 musze to zrobic NA JUTRO Musze na jutro hnapisac literature podmiotu.l Samą literaturę podmiotu, bez bibliografii (czyli lit. przedmiotu). Nie wiem jak to zrobić. Czy wystarczy wypisac temat i tytuly wybranych lektur, czy tzreeba się zaglebiać i podawac jakies dokladniejsze dane (daty,m wydania itp. itd.). Czy istnieje jakis ogolny schemat rozpisania literatury pomiotu (np. ze to trzeba podkreslic, to pogrubic, tutaj dac kursywe itp. itd.)? Szukalam troche po internecie i znalazlam np. takie cos: Przybylski R., "Dostojewski i przeklęte problemy : od biednych ludzi do Zbrodni i kary, Warszawa 1964, " "Dostojewski i nowożytne idee". Ale pod spodem pisalo, ze jest opis bibliograficzny, a ja potrzebuje samej literatury podmiotu, czyli powinnam to napisac troszke innaczej Ale jak? Blagam o pomoc, bo musze to juz zdac na jutro 16:10 musze to zrobic NA JUTRO Ratujcie mnie! PS. A moze, skro to jest sama lit. podmiotu, to wystarczy ze wypisze wybrane lektury w podpunktach, a na gorze temat i moje nazwisko czyli np. wygladaloby to tak: Moglby mi ktos napisac jakoś przykładowo? Czy wystarczy napisac np. tak: Jan Kowalski (czyli moje imie i nazwisko) Temat: (dajmy na to) Funkcje motywu smierci w literaturze polskiej. Omow je na wybranych przykladach Wybrane lektury: 1. Rozmowa Mistrza Polikarpa ze Śmiercią 2. Treny J. kochanowskiego: Tren X 3. Treny Jana Kochanowskiego: Tren IX 16:10 jacie http://matura.kujon.net/txt/7/konspekt_preze ntacji_plan.html Tu są nawet przykłady 16:13 musze to zrobic NA JUTRO Tez to ogladalam, ale na tej stronie sa podane opisy bibliograficzne, a opis bibliograficzny to nie jest literatura podmiotu, tylko przedmiotu... Ajjjjć PS. Przepraszam za nieskladnosc pisania, ale ja tu przezywam powazne stresa 16:13 takaaaa jednaa moze byc ale mozesz napisac jeszze w nawiasie [ ] z jakich dzialow korzystalas zeby cie na maturze np z czego innego nie pytali i tak jest latwiej

Gość musze to zrobic NA JUTRO
Czyli ze taki opis: "Jan Kowalski (czyli moje imie i nazwisko) Temat: (dajmy na to) Funkcje motywu smierci w literaturze polskiej. Omow je na wybranych przykladach Wybrane lektury: 1. Rozmowa Mistrza Polikarpa ze Śmiercią 2. Treny J. kochanowskiego: Tren X 3. Treny Jana Kochanowskiego: Tren IX" jest ok?

Jan Kowalski Temat: Motyw zbrodni i kary w tekstach literackich. Omów wybrane przykłady i uzasadnij swój wybór. I. Literatura podmiotu: * Dostojewski F., \"Zbrodnia i kara\", tłum. Jastrzębiec-Kozłowski Cz., Wrocław 1987. * Szekspir W., \"Makbet\", tłum. Barańczak S., Kraków 1998. * Słowacki J. \"Balladyna\", Warszawa 1999. II. Literatura przedmiotu: * 1.Przybylski R., \"Dostojewski i przeklęte problemy : od Biednych ludzi do Zbrodni i kary\", Warszawa 1964, \"Dostojewski i nowożytne idee\". * Makowski S., \"Balladyna Juliusza Słowackiego, Warszawa 1987. * Kott J., Szekspir współczesny, Kraków 1997, \"Makbet albo zarażeni śmiercią\". * Chwalewik W., \"Szkice szekspirowskie\", Warszawa 1983, Auden W.H., \"Makbet i Edyp\", Knights L. Ch., \"Makbet jako poemat dramatyczny\". Widzisz różnicę? To jest czytelny przykład...:o

Widzę, ale jedno mnie wciaz zastanawia Czy do takiego trenu trzeba podawac te tlumaczenia i rok wydania? Przeciez on jest wszedzie taki sam i ma (chyba?) wszedzie takie samo tlumaczenie i mozna go znalezc chociazby w internecie... ... Wszystko mi sie juz kiełbasi...

Treny nie mają tłumacza, bo są pisane po polsku. Musisz podać tytuł, autora tłumacza, rok i miejsce wydania. Chodzi o to, że musisz podać konkretne źródło z którego korzystasz.

I dalej nic nie rozumiem Jak mozna napisac tlumacznie i rok wydania wiersza?? Moge podac rok wydania podrecznika szkolnego, z ktorego sie tego trenu uczylam??? Chyba rzuce to w piździety bo mnie juz zaczyna nerwica łapać

a moge w liyterat. podmiotu podac strone internetową, z ktorej oni to sobie wezmą?

Ten wiersz był gdzieś wydany, nie? W jakimś zbiorze, tomiku. I właśnie takie informacje musisz podać. Jeśli jest polski, to nie ma tłumacza :D A jak nie masz pod ręką tomiku z trenami, a zakładam, że nie masz :D to wejdź na stronę : http://karo.umk.pl/Karo/ i poszukaj tytułu jaki Cię interesuje, a wtedy będziesz miałam wszystkie dane.

"Ten wiersz był gdzieś wydany, nie? W jakimś zbiorze, tomiku. I właśnie takie informacje musisz podać." Mam pod reka strone internetowa ( http://univ.gda.pl/~literat/kochan/index.htm )z wierszami Kochanowskiego i chcialabym ja uwzglednic w literaturze, ale nie wiem jak mam to zapisac

Myślę, że może podać stronę internetową, ale DOKłADNą! Czyli musisz otworzyć tren, z którego korzystasz i przepisać adres z paska. I tak powinnaś opisać każdy tren. Nie podawaj adresu ogólnego, tylko konkretny, ten gdzie masz tekst trenu. W szkole nie byłaś, jak o tym mówili? :D