Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Leanne

wyobrazenia smierci w literaturze

Polecane posty

pomoze ktos? bo szukam i szukam i nic:O chodzi o utwory w ktorych bylaby opisana smierc- jak wyglada ( w zwiazku z tym ze przerabiamy \"Rozmowe mistrza Polikarpa ze smiercia\" mamy znalezc inne utwory w ktorych jest napisane jak smierc wyglada)

Gość nie rób poruty bo aż przykro
http://www.google.pl/search?q=%C5%9Bmier%C4%87+posta%C4%87+w+literaturze&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

Gość cmoknij mnie
straszny temat

no i po mi ten link? nic tam nie ma:O z wikipedii to sama znalazlam:O ale tam jest bardzo malo a ja wiecej potrzebuje

Gość cmoknij mnie
nie wiesz na jakich utworach sie oprzec?

Gość cmoknij mnie
to po co taki temat wybralas? wybierajac chyba juz sie mysli na jakich utworach bedzie sie opierac twoja praca. na twoim miejscu zmienilabym temat jesli nie masz w ogole pomyslow na utwory

ale ja nic nie wybieralam:o to nauczycielka od polskiego zadala taki temat i raczej nie pytala sie nas o zdanie:O

Gość cmoknij mnie
ahaaa hehe to sorki pomyslalam ze to na mature ustna

Biedaczysko:) moze to Ci troche pomoze : Legenda o świętym Aleksym Pieśń o Rolandzie Villon, Wielki testament M. Sęp-Szarzyński, Napis na statuę albo obraz śmierci M. Sęp-Szarzyński, O krótkości i niepewności na świecie żywota ludzkiego D. Naborowski, Krótkość żywota Z. Morsztyn, Żywot - sen i cień J. Baka, Uwagi o śmierci niechybnej

Gość wala traktorzystka
wiecie co, jak ja sie cieszę, ze liceum juz jest poza mną... Te pierdoły, które sie robi na polskim na przykład - to wymyslanie jakichs niby-powiazań, symboli, parareli - to była taka pytoza.... Nie wiem, czy te bzdety w ogóle ktokolwiek samodzielnie robi - dobrze, ze teraz jest internet, to można sobie jakichś gotowych rozwizań poszukać. Zamiast nauczyc młodziez czytać ze zrozumieniem i wyciagać wnioski - oraz nauczyc wypowiadac sie krótko, zwieźle i na temat - uczy sie ich wyszukiwania jakichs fragmentów w tekscie.Ta stara matura to tez było arcydzieło. 10 stron sypania ryzu, obracania kota na wszystkie strony... eh

właściwie nie przychodzi mi na myśl nic prócz \"Maski Śmierci Szakarłatnej\" Poe\'go, Pratchetta i folkloru, zwłaszcza pieśni i baśni ludowych. Istnieje mnóstwo wątków w literaturze dotyczących proroctw i znaków zwiastujących śmierć, ale tych, w których występuje personifikacja śmierci jest bardzo niewiele :(

aaa, no i jeszcze przepiękna \"Sabałowa bajka\" Sienkiewicza :) Ale to też właściwie jest folklor.

Gość troche z innej beczki
Proponuję na początek Pratchetta, cykl Świata Dysku - humorystyczne przedstawienie śmierci, tomy: Kosiarz, Mort, Wiedźmikołaj. "Sendilkelm" Trylogia Philipa Pullmana "Mroczne materie" - ciekawie pokazany świat umarłych i sama smierć. Spersonifikowana śmierć w "Wichrach Smoczogór" trylogia Nixa Gartha "Stare Królestwo" Marek Huberath - Miasta pod skałą

postać Komandora w \"Don Juanie\" również gra rolę Śmierci, możesz wziąć pod uwagę dowolną pozycję, np. Moliera czy Puszkina.