Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość daleka kuzynka

czy to zgodne z prawem?

Polecane posty

Gość daleka kuzynka

czy mogłabym wyjść za mąż za wnuka siostry mojego dziadka? jednym słowem - mamy wspólnego pradziadka i prababcię, czy to byłby zwiazek kazirodczy? proszę bardzo o pomoc w tej kwestii

Gość tak jest mozliwe
nie, nie jest. kazirodctwem jest tylko brat/siostra po pierwszej lini.

Gość daleka kuzynka
a potomstwo? kiedyś słyszałam, ze dzieci mogą być kalekie, jeśli nie ma różnicy 5 pokoleń wstecz, a w tym przypadku, to tylko 3 pokolenia...

Gość nie wiem ..........
...

U mnie w rodzinie kiedys był taki przypadek. miał być ślub a bardziej Babcie chciały tego, i z tego co pamietam to liczy sie do 1wszego pokolenia. dzieci moga być z ułomstwami ale w połączeniu 1wszych pokoleń- brat z siostrą , kuzyni od rodziców... ale jak sa dzieci kuzynki np. mojej mamy to spoko Pozdro

Kodeks rodzinno-opiekuńczy tytuł I Dział 1 Art. 14. § 1. Nie mogą zawrzeć ze sobą małżeństwa krewni w linii prostej, rodzeństwo ani powinowaci w linii prostej. Jednakże z ważnych powodów sąd może zezwolić na zawarcie małżeństwa między powinowatymi. § 2. Unieważnienia małżeństwa z powodu pokrewieństwa między małżonkami może żądać każdy, kto ma w tym interes prawny. § 3. Unieważnienia małżeństwa z powodu powinowactwa między małżonkami może żądać każdy z małżonków. Art. 15. § 1. Nie mogą zawrzeć ze sobą małżeństwa przysposabiający i przysposobiony. § 2. Unieważnienia małżeństwa z powodu stosunku przysposobienia między małżonkami może żądać każdy z małżonków. § 3. Nie można unieważnić małżeństwa z powodu stosunku przysposobienia między małżonkami, jeżeli stosunek ten ustał. Dalej za Wikipedią: \"Stopień pokrewieństwa oblicza się według liczby urodzeń od wspólnego przodka (nie biorąc pod uwagę urodzin tego przodka) potrzebnych do istnienia osób, dla których oblicza się stopień pokrewieństwa. Linia prosta. Krewnymi w linii prostej są osoby pochodzące jedna od drugiej. Rozróżnia się tu linię wstępnych, czyli rodziców, dziadków itd. oraz linię zstępnych, czyli dzieci, wnuków, prawnuków itd. Obliczanie stopni pokrewieństwa w tej linii jest łatwe. Ojciec i syn są spokrewnieni w I stopniu linii prostej (liczy się tylko urodzenie syna). Można to również wyrazić prostą regułą: ile pokoleń odjąć jedno, tyle stopni. Pradziadek z prawnukiem są spokrewnieni w III stopniu linii prostej (cztery pokolenia odjąć jeden). Linia boczna. Krewnymi w linii bocznej są pozostali krewni (rodzeństwo, ciotki, stryjowie, kuzynowie itd.). Najbliższe pokrewieństwo w linii bocznej to pokrewieństwo II stopnia czyli rodzeństwo. Wuj i bratanek to pokrewieństwo III stopnia w linii bocznej. Liczy się zgodnie z ogólną zasadą narodziny wuja, jego brata i bratanka. Bracia cioteczni są spokrewnieni w IV stopniu (narodziny ich i ich dwojga rodziców pochodzących od wspólnego przodka).\"

Gość daleka kuzynka
dziękuje serdecznie za odpowiedzi w Wikipedii poczytałam sobie, ale to dla mnie brzmiało jak czarna magia te stopnie pokrewieństwa po mieczu i kądzieli rozumiem zatem, że nic nie stoi na przeszkodzie takiemu związkowi? pozdrawiam

Gość to chyba
wychodzi Ci pokrewieństwo 6 stopnia, jeżeli dobrze zrozumiałam...

dawno temu na religii (jeszcze w szkole) ksiadz mowil nam, ze mozna zawierac sluby koscielne od 4 stopnia pokrewienstwa

Gość daleka kuzynka
IV stopień? co to tak naprawde znaczy, prosze o przykład