Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewanda_n

jak długo można przechowywać odciągnięte mleko w lodówce???

Polecane posty

Gość ewanda_n

Proszę poradźcie..

Gość elinova
Ja przechowywałam nie dłużej niż 24 h, ale można też mleko mrozić w zamrażarce i tam może być do 3 m-cy.

Gość elka_g
mnie tez to interesuje:) gdzies kiedys czytalam ze 3 dni...ale nie jestem pewna:(moze ktos wie????

Gość nonolka
Przechowywanie pokarmu Pokarm może być przechowywany w naczyniu z przykrywką, szklanym lub plastikowym przeznaczonym do żywności lub specjalnych torebkach plastikowych Naczynie musi być umyte ciepłą wodą i detergentem, starannie wypłukane i wyparzone (dla dzieci donoszonych i zdrowych) lub wygotowane (dla wcześniaków i dzieci chorych). Pokarm najlepiej przechowywać w porcjach na jedno karmienie. Na pojemniku napisać trzeba datę i godzinę odciągnięcia pokarmu oraz jego objętość. Najlepiej nie mieszać mleka odciągniętego w różnym czasie, a jeżeli już to z 12 godzin i po uprzednim schłodzeniu. Miejsce przechowywania Czas przechowywania dla dzieci zdrowych Czas przechowywania dla wcześniaków i dzieci chorych W temperaturze pokojowej 8 -12 godzin 0 -1- 4 godzin W torbie chłodniczej z wkładami chłodzącymi 24 godziny 24 godziny W lodówce (3 -5 C) 3 - 4 dni 24 - 48 godzin W zamrażalniku lodówki (-10 C) 2 tyg. Nie nadaje się W zamrażarce (-18, -20 C) 6 - 12 miesięcy 6 miesięcy Pokarm można rozmrażać i podgrzewać w kąpieli wodnej, której temperatura nie powinna przekraczać 50 st.C Pokarmu kobiecego nie gotuje się, nie podgrzewa się bezpośrednio na palniku kuchenki ani w kuchence mikrofalowej. Przed podaniem dziecku najlepiej podgrzać go do temperatury 36 st.C (dziecko może jeść również mleko w temperaturze pokojowej, ale nie chłodniejsze). Jeżeli dziecko chore lub wcześniak nie wypije całej porcji mleka reszta nie nadaje się do dalszego przechowywania. Pokarm rozmrożony przeznaczony dla zdrowych, donoszonych dzieci może być przechowywany w lodówce przez 24 - 48 godzin a dla wcześniaków do 9 godzin. Nie wolno powtórnie zamrażać rozmrożonego pokarmu.

Gość brunii22
Ja przechowuje 3-4 dni. Korzystam z torebek do przechowywania pokarmu firmy Canpol Babies. Mają przydatną miarkę informującą o ilości pokarmu. Możliwość opisania produktu to kolejny plus, nie przeciekają, są bardzo wygodne i przydatne. Polecam każdej mamie, która chce czasami bez przeszkód móc wyjść z domu

Gość gość
Do 18 r.ż dziecka w zamrażarce

Gość gość
Super rozwiązaniem było kupienie pojemników próżniowych SuperVAC, noszę sobie w nich ostatnio jedzenie do pracy i tam przygotowuję, ostatnio w takim pojemniku zabrałam łososia i go potem sobie w pracy w mikro podgrzałam w parę chwil.