Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

K.P.

Dwa swiaty... problem w byciu z kims?

Polecane posty

Ostatnio uslyszalem- jestesmy z 2 roznych swiatow. Nie moga pojac jakie to ma znaczenei. Moze wynika to z podejscia do swiata. Wydaje mi sie a mam nawet pewnosc ze chodzi o kwestje pochodzenia i materialne. Ja pochodze z inteligenckiej rodziny, nie ukrywam ze problemow z pieniedzmi nigdy nie bylo, na studiach i takie tam. Ona z rodziny typowej dla Polski. Radzacej sobie ale bez szalenstw. Tez na studiach ale licencjat, praca. Jest to jeden z wazniejszych powodow, dla ktorych nie jestesmy razem (ma na to wplyw rowniez sytuacja ze jej siostra byla kiedys w takim samym ukladzie i to sie rozpadlo z powodu zlego nastawienia rodzicow faceta). Czy jest to problem powszechny. Czy osoby bedace w zwiazku musza, powinny prezentowac ten sam poziom materialny, wychowania? Dla mnie jak juz mowilem nie ma to zadnego znaczenia poniewaz patrze na osoby a juz szczegolnie na kobiety, z ktorymi chcialbym byc czy bylem tylko wylacznie jako czlowieka. To jaki jest, jak sie zachowuje, jak sie z nim czuje. Aspekt materialny czy pochodzenia nie ma dla mnie zadnego znaczenia aczkolwiek czy ja jestem ewenementem czy moze dziewczyna zbytnia wage przywiazuje do doswiadczen siostry. Dziekuje za wyrazone zdanie dotyczacego konkretnego przypadku jak i calosci problemu.

Niedawno dwóch polskich socjologów wydało książkę podsumowującą ich badania dotyczące dobierania się par, problemu mezaliansu itp. Według nich ludzie mają nawet nieuświadomioną tendencję do wybierania na partnerów ludzi o zbliżonej do nich osobowości, inteligencji, wykształceniu, statusie materialnym itp., więc jednak coś w tym jest. Profil studiów i status materialny to nie wszystko. Być może różni Was o wiele więcej kwestii niż dostrzegasz, albo jesteś skłonny przyznać. Inna możliwa przyczyna tej wypowiedzi to brak chęci do bycia w związku z Tobą.

zgadzam się z \"jako facet\" - najprawdopodobniej jest coś, z czego sobie nie do końca zdajesz sprawę. Nie sądzę, żeby różnice, o których piszesz były czynnikiem decydującym, tym bardziej, że Ty nie widzisz problemu i nie dajsz jej odczuć, że jest w jakiś sposób gorsza

Zdaje sobie z tego sprawe ze sa inne czynniki aczkolwiek ten mnie zaciekawil pod wzgledem aspektu spolecznego. Zreszta to ze ja chce z nia byc nie wyklucza wielu watpliwosci jakie mam. Jednakze jak juz mowilem. Aspekt mezaljansu zaintrygowal mnie oddzielnie od spraw emocjonalnych. Mozecie znacie jakies dobre ksiazki w tym temacie?