Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Only I...

pomozcie blagam

Polecane posty

Gość Only I...

mam problem jestem mloda 15 latka i mam problem bo dowiedzialam sie od ciotki i wujka iz podobno mialam brata ale rodzice nic mi nie powiedzieli... ciocia nie chce mi powiedziec jak sie nazywal i jak umarl ( ale to ze umarl to wiem ) jak moge sprawdzic bez rodzicow czy rzeczywiscie mialam brata ? jak mial na imie ? ile mial lat jak umarl ? jesli cokolwiek wiecie prosze napiszcie....

Gość klapkanaoczy
Ja tez mialam brata,i tez rodzice mie nie powiedzieli,i tez umarl,tylko że to byl dziecieczek jeszcze,.Wczesniak.Zyl dwa dni :-( Kuzynka mi powiedziala. A ty spytaj rodziciow najlepiej. Ewentualnie tej ciotki co ci powioedziala...

Gość fvavasvsav
poszperaj, moze znajdziesz stary dowody osobiste rodzicow, tam powinno byl wpisane kazde dziecko

Gość qweqw
paweł - chyba only me, a nie onle :D

Gość Hej hej
Powiesz "only me am to blame" czy "only I am to blame", mądralo? Zanim zaczniesz innym wytykać błędy, doucz się sam. "Only I" jest jak najbardziej poprawną formą. "Only me" jest formą nieprawidłową, aczkolwiek często używaną w niektórych kontekstach wymagających mianownika - w języku formalnym i oficjalnym (tam, gdzie niepoprawność gramatyczna jest niedopuszczalna) możliwe jest tylko "only I".

Gość pawel naucz się angielskiego
:D

Gość ciole tam jest wielokropek
ciole: tam jest wielokropek wiec moze byc cokolwiek dalej, np. Only I know rules.

Gość Hej hej
To nie są bzdury, tylko fakty. Formy, które zacytowałeś są potoczne i dopuszczalne, ale nie są z formalnego punktu widzenia prawidłowe. A na pewno nie uprawniają Cię do sugerowania, że autorka topiku popełniła błąd.

Gość no i niepokonany
Paweł wymiękł no bo gdzieżby on na kafe przyznał komukolwiek rację Ciole🖐️

Gość ło ranyyyyyyyyyy
A skąd ta pewnosć o co autorce chodzilo? Moze ona sama wytłumaczy chociaż uważam, że temat zszedł na inny temat niż potrzeba....

Gość Hej hej
A co ma do tego szyk zdania i pozycja "only"? Chodzi o formę jaką przyjmuje zaimek "I" (powinien być w mianowniku a nie przypadku zależnym). Poszukaj głębiej, bo znajomość potocznej angielszczyzny z ulicy nie uprawnia Cię do zarzucania braku jej znajomości przez innych. W Polsce też wielu ludzi mówi "poszłem" i co? Będziesz zdzierać gardło, że jest to forma poprawna?

Gość Hej hej
Garść przykładów z elektronicznej wersji Longman Dicionary of Contemporary English: Is it far?" "No, it's only a mile away." Only Denny got all six answers right. Becky was only three when she started to read. He says he'll come, but only if you promise not to tease him. High impact aerobics is only for people who are extremely fit. I only did it because I thought you wanted me to. I only got here last night. I got these four chairs for only $99. I was only gone 15 minutes. Ms Walker said she only started stealing because her children were hungry. Oh, come on. I was only joking. She only married him for his money. She doesn't earn very much. She's only a cashier. She was only 17 when she got married. The bee orchid is a rare plant normally only found in Mediterranean climates. The restrooms are for customers only. These flowers grow only in Hawaii. We only have a very small garden. Women only swimming sessions are held every Thursday. You're only wearing a T-shirt. No wonder you're cold. Sentences from books, newspapers, etc. He seemed to be smiling, but he might have been only squinting against the light. In other words, only those agreeing with you are driven by moral belief or true conviction. It is a quality that comes not only from advisory, but from the organization of instruction as well. Not only on deck, but on watch. Of 112 outfits, I had only the haziest recollection of red, pink and leopard-print. The manager is master only of his actions, not the outcomes of those actions. This Jesuit was not only a profound preacher, but the founder of orphanages and improver of prison conditions. You only see what the movement needs. Dalej twierdzisz, że only występuje na końcu zdania, mądralo? A teraz wrzuć sobie wyrażenie "only I" (w cudzysłowach) w wyszukiwarkę http://www.google.co.uk zaznaczając strony z UK. Co widzisz?

Gość mamka3232
Ja też urodziłam dziecko ,moje pierwsze dziecko i niestety żyło tylko 5 minut ,nigdzie nie mam wpisane ,żadnego dokumentu ,oprócz wypisu ze szpitala , który dawno temu zniszczyłam.Po prostu była to dla mnie wielka tragedia i chciałam jak najszybciej z niej sie otrząsnąć i zapomnieć.Później urodziłam 2 chłopców i też im nie powiedziałam ,dopiero kiedy byli więksi ,powiedziałam im że mieli brata i że nie żyje ,ale nie wchodziłam w szczegóły ,bo nie chcę rozdrapywać starych ran w sobie .Nie zmienia to faktu że nigdy nie zapomnę tego i do końca życia będzie mi towarzyszyć widok mojego dziecka , konającego na moich oczach.Nie dziw się proszę swoim rodzicom , dla nich to na pewno był cios i nie chcą do tego wracać i o tym myśleć i na pewno chcieli ci oszczędzić smutku.Tylko zawsze znajdzie sie jakaś gaduła , która wszystko wypaple i nie potrzebnie robi zamieszanie w twoim sercu.Z dobrego serca radzę ci nie rozdrapuj ran i staraj się o tym nie myśleć , jeszcze będzie taki dzień że spokojnie bez emocji będziesz mogła z mamą o tym porozmawiać ale skoro sama o tym nie mówi , zostaw to.

Gość Hej hej
Garść przykładów z Google. "Only I know the truth about what goes on behind my curtain." --- but this goes without saying. Only I saw Cai’s men running down and destroying what cavalry the Picts had. Well I still make those, only I make CD's, and I don't pass them out. Pleasantries continue when I enter the facility, only I make sure to say hello to everyone for feelings are hurt far too easily around this place. Your Vice Is a Locked Room and Only I Have the Key. "I am a convinced solipsist and believer in solipsism - only I do really exist." Skończ anglistykę, to pogadamy.

Gość Hej hej
Pawełek, gdzie się podziałeś? Czekam na ripostę, nie musisz nawet kończyć anglistyki, po prostu się odezwij i podziel swoją wiedzą.

Gość Only I Only me ... mi to leży
po pierwsze to nie zadobrze umiem gramatyke i te inne pierdoły z anglika mowie tylko kali spiewac,kali grac... ale nie o to chodzi... moge sie nawet podpisywac imieniem jak maja byc o to klutnie ;] jedna osoba napisala ze w dowodzie cos powinno pisac i sprwadzilam wszystkie dokumenty matki i nic tam nie ma ale dowod byl wyrabiany jak "moj brat " juz zyl.. ja mam 15 lat , mama urodzila mnie w wieku 20 a podovbno brat byl starszy ode mnie ale nie wiem o ile i on nie byl no z moim ojcem( i umral cos jak bylam mlodsza).... a matki boje sie zapytac bo znowu bedzie sie na mnie wyzywac...nie moge jej sie zapytac...

Gość jeśli chodzi o mnie
to skończyłam anglistykę. Brawo Hej hej! :) I dzięki, że ja już nie muszę tu nikogo douczac. :D