Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ChemiczkaD

KTO POMOŻE Z CHEMIĄ??

Polecane posty

Gość ChemiczkaD

Robie wlasnie zadanko i trafilam na przyklad, z ktorym nie daje sobie rady... mam za zadanie obliczyc stężenie jonoow wodorowych w zwiazku o pH=4,5... potrafi ktos tego dociec??

Gość ChemiczkaD
no ja wiem wiem. ale chodzi mi konkretnie jak to rozwiazac:/ nobo przeciez nie istnieje cos takiego jak H=-log(10-4,5) =>to 4,5 w nawiasie to potęga

pogubiłam się z tymi logarytmami :o mam taki przykład z ćwiczeń z analitycznej, gdzie pH=2,65 i piszą, ze log=-2,65=3,35 (z czym nad 3 jest kreska, która oznacza, ze jest to mantysa czy cholera wie co) i że posługując sie tablicą logarytmów wychodzi, ze =2,24*10-3 mol/l :o ale kurna jak do tego doszli ja nie wiem :o gapię sie jak ciele na malowane wrota na to, na tablice log i qrwa nie wiem :o zaćmienie totalne

Gość tusia________
trudne jak diabli :o

Gość ChemiczkaD
no:/ dziekuje ze sie interesujecie w ogole:*:* kurcze nie radze sobie:(:(

Gość ChemiczkaD
a jeszcze do tego nie mam logarytmow w programie (bo to jest na matmie poszerzonej) buuuu:(:(

proponuję kupić kalkulator naukowy, stężenie tych jonów wynosi : 3,16 *10^ -5 mol / l (^ to do potęgi... ) inaczej nigdy nie liczyłam, tylko z kalkulatorem, na studiach to już wręcz tego wymagali.......... nie wiem, czemu w szkołach średnich każą się męczyć z takimi obliczeniami :)

idiotka 😠 szkoda, ze na kafe nie ma emotikonu, ze wali sie głową w ścianę :o durna baba :o zaplątałam sie w jakieś gówniane mantysy i tablice, bo mam książke w której piszą \"że wiedzą, ze sprzęt jest drogi i rzadko kto ma kompa i dlatego podają takie sposobyliczenia\" i głupia nie pomyślałam, zeby po prostu liczyć to z logarytmow, jak mi się na poczatku wydawało więc skoro pH=2,6, to log[H=}=-2,6 czyli [H+}=10 (do poegi)-2,65 czyli 0,0022387.... = 2,24 *10-3 więc w twoim przypadku będzie log=-4,5 czyli = 10 do potęgi -4,5 = 0,0000316 = 3,16 *10 -5

idę spać bo już naprawdę mam zwarcie chyba w mózgu. i nic dziwnego, zę sobie nie mogłam przypomnieć tych mantys iinnych gówien ze studiów, skoro tego nigdy nie używałam :o ale jestem zła na siebie

Gość malaga tliki taki i kasztanki
10 do potęgi (- 4,5)