Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rodzeJuzWkrotce

czy mozna miec dwie macice i dwie ciaze w nich?

Polecane posty

Gość rodzeJuzWkrotce

:) taki przypadek byl w serialu chirurdzy,myslicie,ze to mozliwe ?

dwie macice to na pewno możliwe, bo moja koleżanka urodziła się taką anomalią natomiast czy dwie ciąże w tych dwóch macicach? pierwszy raz słyszę

właściwie czemu nie? jeżeli do obu dochodzą jajowody od jajników to ciąże w obu są możliwe

natomiast wydaje mi sie że jajniki muszą być jakoś zsynchronizowane w cyklu bo nie wierzę że można mieć 2 okresy w różnym czasie z różnych macic :O

Gość rodzeJuzWkrotce
ciekawe prawda?trzeba by jakiego lekarza zapytac,czy ma sie wtedy dwie miesiaczki? matko:)

Gość bo w Polsce tak juz jest
Moja kolezanka ma dwie macice.Dowiedziała sie o tym,po poronieniu:O Teraz ma już zdrową córeczkę(z drugiej ciązy). Nie można mieć 2 ciąż z 2 macic.To fizycznie nie jest możliwe. I tak przy jednej ciązy jest ogromne ryzyko poronienia.Wiem ile kolezanka się natrzęsła:( Wraz z ciążą jedna z macic rośnia,a druga pozostaje w uśpieniu. Koleżanka rodziła przez cc,ponieważ dziecko było ułożone skośnie pośladkowo.Własnie przez tą drugą macice.

Oczywiście że sie nie ma dwuch miesiączek:O Ale masz pomysły...:O:O:O Owulacja jest jedna.I jeden pęcherzyk pęka.Nie mogą ciągle pracowac dwie macice.Chyba byś zwariowała:D

No jednak chyba można. Ostatnio gdzieś czytałam o takiej kobiecie, która jest w podwówjnej ciąży. Nie bliźniaczej, ale podwójnej. Ma dwie macice i dzieci, które urodzi zostału poczęte w odstępie 2 tygodni.

nie wiem czy mozna miec ale maz mi czasem mówi ze mam wscieklizne macicy:):)

To jakas bujda:( Nie wierzę.Chyba znowu Superekspres coś wymyślił:O Dwie owulacje,dwa jajeczkowania...ale bajer.I okres co 2tyg:D:D:D Hahahahaha.

No ale o podwójnej owulacji, to słyszłam wiele razy. Nie jestem naukowcem, więc w temacie nie siędzę na codzień, ale nawet w tv pokazywali tę panią w podwójnej ciązy.

o posiadaniu 2 macic słyszałam ale żeby 2 ciąże? hi hi to niemożliwe trzeba by było mieć jeszcze 4 jajniki i podwujną owulację :)

ta kobieta miała jedna macicę ,zaszła w ciążę a organizm znów wypuścił jajeczko i po 2 tygodniach zostało tez zapłodnione.Miała 2 dzieci z różnych zapłodnień w jednej macicy.Coś takiego podobno sie zdarza,ale b b rzadko

noe---> znam tę dolegliwość! :) Gdyby maż nie był w stanie sam jej sprostać - służę pomocą ;)

:D Ciekawe czy miała podwójne poranne mdłości, które mnie akurat wyłączały totalnie z funkcjonowania na dwóch kończynach i rzucały na kolana.

bywalec----maz daje rade:) a jak nie daje jest jeszcze kilku na liscie:)

Dwie ciąże w jednej macicy-to tak!!!! Inaczej jest to niemożliwe.Fizycznie nie możliwe.

noe----> Skoro tak to OK! Na wszelki wypadek mnie dopisz gdybyś miała ostry atak ;) Wtedy każdy.... jest na wagę złota:D

Gość 2m
Ja mam dwie macice i urodziłam zdrowe dziecko, tyle, że wcześniaka w 29 tyg. Maluch rozwijał się w jednej macicy, druga w tym czasie odpoczywała i w zasadzie na usg już nie było jej widać. Co do drugiej ciąży w dugiej macicy(i to przesuniętej w czasie), to raczej niemożliwe, gdyż taka ciąża jest b. zagrożona, więc zero stosunków.

Gość można mieć przegrodę w macicy
i bliźnięta 2 jajowe oddzielone od siebie tą przegrodą. To jest możliwe, choć bardzo rzadko się zdarza.

Druga macica nie jest widoczna w usg? Chowa się za tą w ciąży? A czy macica w ciąży może nie być widoczna w usg, bo np. schowana jest za macicą pustą? Powiedz, proszę, w jaki sposób stwierdzono u Ciebie podwójną macicę? Podobno to trudne i zwykłe usg tego nie widzi.

Aha, podobno w przypadku ciąży druga pusta macica normalnie krwawi w terminie miesiączki. Gdzie druga macica ma ujście, tzn. oddziela się z szyjki? Podczas miesiączki obydwie krwawią?

Gość delkkakakak
co do niektórych kobiet to tak, poczytaj sobie tutaj różne głupie tematy, także u durnych matek to możliwe

Do 2m: Powiedz, proszę, w jaki sposób stwierdzono u Ciebie dwie macice? Możesz polecić jakiegoś lekarza, który jest doświadczony w tym temacie? Niektórzy ginekolodzy niestety to ignoranci, nie znają się na takich przypadkach i uważają, że to fanaberie. Odpowiedz, jeśli możesz, na moje poprzednie posty.

Gość thertety
http://www.we-dwoje.pl/dwie;macice;i;dwoje;dzieci,artykul,19973.html W medycynie zdarzają się czasem różne anomalia, jednak fenomen jakim jest ciąża bliźniacza w dwóch macicach jednocześnie zdarza się naprawdę rzadko. Angie Cromar ma dwie macice, a w każdej po jednym dziecku! Poczęcie bliźniaków to dość częste zjawisko w dziedzinie położnictwa, nie często natomiast dochodzi do niego w różnym czasie. Jak to możliwe, że jedno dziecko urodzi się wcześniej a drugie później i obydwa przyjdą na świat zdrowe? Kobieta u której doszło do zapłodnienia w dwóch macicach wiedziała o swojej przypadłości. Dotychczas urodziła już troję dzieci, dlatego nie kryła zaskoczenia kiedy dowiedziała się o ciąży mnogiej. Przypadłość, którą posiada 34-letnia kobieta jest prawdziwą rzadkością. Zdaniem specjalistów tylko jedna na pięć milionów kobiet posiada taką zdolność. W ciąże poczęte w różnych dniach zaszło na świecie blisko 100 kobiet. Podczas pierwszego badania przyszli rodzice dowiedzieli się, że jedno z dzieci będzie starsze do drugiego o tydzień. Prawdopodobnie chłopiec i dziewczynka przyjdą na świat w tygodniowym odstępie czasowym jesienią. Kobieta z zawodu jest pielęgniarką, wie więc jakie zagrożenia wiążą się ze skomplikowaną ciążą. Lekarze również tłumaczą, że dzieci w tak ułożonych zapłodnień mogą przyjść na świat przed planowanym terminem i mieć niedowagę typową dla wcześniaków. Rozwiązanie planowane jest za pomocą cesarskiego cięcia. Wspomniany przypadek nie jest jednak najciekawszą historią w dziedzinie położnictwa. W podobny sposób w 1981 roku urodziły się trojaczki. Bliźnięta z jednej macicy przyszły na świat tego samego dnia, a trzecie po ponad 2 miesiącach.

OK. Szczególne przypadki. Potrzebuję się dowiedzieć, czy i jak można stwierdzić podwójną macicę w usg, jakim usg, czy konieczne inne badania. Czy - skoro w ciąży nie widać drugiej macicy - to czy odwrotnie może nie być widać macicy, w której jest ciąża, bo jest schowana za pierwszą.? Pomóżcie. Czy ktoś zna jakiegoś specjalistę w tym temacie?

Gość gość
Do Renes : u mnie podwójną macice stwierdzono po RTG miednicy dolnej. Mialam wykonywanych kilka USG, ktore za kazdym razem dawaly inną diagnozę. Ostatecznie po RTG byla pewność, ze to podwojna....

Gość gość
Czy np jedna macice sie usuwa?