Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aguuula

Anemia u 13 miesięcznego dziecka

Polecane posty

Gość aguuula

Jak szybko się jej pozbyć, co do jedzenia?

ja podawalam dzecku zelaz w kropelkacg i gotowalam buraczki maja duzo zelaza

Gość aguuula
Żelazo podaję też, chodzi mi właśnie o dietę a buraczki w jakiej postaci podawałaś, może być np z jabłkiem żeby chciał to w ogóle do ust wziąć

ja podawalam w zupce ale z jabkiem oczywscie za mozna

Gość idz do gina
buraczki byle nie z octem, bo wtedy jeszcze gorzej na anemie, najlepszy barszczyk, uszka z miesem do tego :)

zelaza duzo zawieraja mieska zwlaszcza wolowinka cielecinka, warzywa straczkowe i zoltka jaj podawaj mu obiadki miesne codziennie, i duzo warzyw i owockow,

Gość Różowiutka
Mięso, mięso i jeszcze raz mieso. Pod każdą postacią. Moje dziecko było co prawda trochę młodsze od Twojego jak popadło w anemię. Do każdego posiłku dowalałam mu słoiczek mięska Gerbera - kurczak albo indyk Naturalnie Proste, miało konsystencję musu, wiec mały nie miał problemów z gryzieniem. Często podawałam też gotowane żółtko. Buraczków nie trawił. Wyszliśmy z anemii w ciągu 6 tygodni bez podawania żelaza.

Gość Różowiutka
Mięso, mięso i jeszcze raz mieso. Pod każdą postacią. Moje dziecko było co prawda trochę młodsze od Twojego jak popadło w anemię. Do każdego posiłku dowalałam mu słoiczek mięska Gerbera - kurczak albo indyk Naturalnie Proste, miało konsystencję musu, wiec mały nie miał problemów z gryzieniem. Często podawałam też gotowane żółtko. Buraczków nie trawił. Wyszliśmy z anemii w ciągu 6 tygodni bez podawania żelaza.

Gość Różowiutka

Gość Rożowiutka
Przepraszam, coś mi się zawiesiło i dlatego tyle razy wysłałam

Co do diety najważniejsze jest chyba, żeby jedzenie było jak najmniej przetworzone. Wszystko, co jest pasteryzowane, gotowane i zabezpieczane jakimś "utrwalaniem" praktycznie można nazwać jałowym produktem. Polecam artykuł na http://anemia-u-dzieci.blogspot.com Zwłaszcza gdy okazuje się, że anemia staje się czymś uporczywym i trudnym do wyleczenia.

Gość monikappppppppp
Dziewczyny, a skąd wiedziałyście że dziecko ma anemię? Tzn, co was skłoniło do zrobienia badań? Jestem mamą po raz pierwszy i to mnie właśnie zastanawia - że poza takim tam zwykłym osłuchaniem przed szczepieniem nie robi się kilku(nasto) miesięcznym dzieciom morfologii itp.

Gość oczywiscie ze.....
duzo mieska - ale jak najmniej przetworzonego - tylko zeby zelazo dobrze sie wchlanialo z tego miesa trzeba podawac wraz wit c czyli np z warzywami najlepiej z surowkami, z kompotem owocowym . nalezy podawac tez ryby i jajka dodam ze fasolka zwlaszcza zielona tez ma w sobie duzo zelaza

Gość kmedkenn
drogie panie a nie mozna normalnie pisac/mowic? obiad, mieso, owoce, warzywa,wlolwina, cielecina a nie obiadek, miesko, wolowinka.......

No jak dajesz tylko dziecku wszystko ze słoiczków bo tak prościej kupić w sklepie i wieczko odkręcić i danie gotowe no to dziecko ma anemie. To samo tyczy się soczków sklepowych zamiast zrobić w domu soków to najlepiej w sklepie kupic. A potem się matki dziwują że dzieci anemie mają i wciskają żelazo od małego.