Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ebenezer

Co sądzicie o ingerencji Kościoła w życie prywatne?

Polecane posty

Gość Ebenezer

A jak kościół ingeruje w życie prywatne? Pytam zupełnie poważnie. (Nie jestem wierząca i w ogóle się nie orientuję)

Kościół nie ingeruje- jedynie sekty. Kościół moze jedynie doradzać i wyrażać swoje opinie- a w intencji chrześciijanina jest to czy się zastosuje czy nie . Każdy odpowiada za siebie, księża z biczem nie biegają gdy coś zrobi się źle , zgrzeszy:P a to że czasem wyrażają swoje opinie na ambonie i przeginają.. to juz personalna sprawa kleru- trzeba zachować rozum i umiar co słuchać a co nie:P

Gość Ebenezer
Czy nie ma wpływu na polityków, których pomysły i przekonania odbijają się na życiu społeczeństwa?

a ja wygralem zycie, widze ze oboje teraz czekamy na domowe nawiedziny ksiezy i wszelakie kary cielesne , kazania to za mało! :D :D

Gość Ebenezer
A czy sakramenty typu: chrzest, komunia, bierzmowanie, śluby kościelne, nie są tylko tradycją? (bo tak wypada) (bo takie są naciski ze strony rodziny; społeczeństwa)

Gość Ebenezer
Przecież, w zasadzie sami możemy udzieliś chrztu naszemu dziecku.

Gość Ebenezer
bo mojej mamie np. kościół zaingerował w życie prywatne, bo nie chciała ślubu kościelnego, ale jej mama moja babcia) pod naciskiem księdza ją zmusiła. To była ingerencja kościoła.

Gość Ebenezer
a swoje dzieciaczki z mężem ochrzciliśmy sami (z wody). Nam kościol nie będzie ingerował w życie prywatne.

Gość Ebenezer
ha! a my nie wpuszczamy- nie będzie nam ingerował i po kolędzie nas musi omijać

Gość Ebenezer
A obowiązek uczestnictwa w niedzielnej mszy? - zaniechanie tego jest interpretowane jako grzech ciężki - a gdzie jest napisane, że tak trzeba? Przykazanie trzecie mówi: Pamiętaj abyś dzień święty święcił. - czy własna modlitwa w tym dniu nie wystarcza?

Gość Meduzkaaa
Kobito, wypij se jabola w ciszy i skupieniu i nie pierdol już, bo widać że masz ciężką chorobę....

,,... Wyznajemy: ,, wierzę w święty kościół powszechny, świętych obcowanie...\". Moim zdaniek kościół zbyt często \"oczyszcza\" swoje grzechy przez nadużywanie nauk o swojej świętości. Kościół od swojego początku był hamulcem w rozwoju cywilizacji. Najbardziej spektualne przykłady to inkwizycja, krucjaty czy zakazane księgi, a teraz- odrzucenie teorii ewolucji. Religia katolicka, ale także kazda inna, która jest oparta wyłącznie na wierze musi powodować konflikty w sferze naukowej....\" to fragment mojego wypracowanie na religie na temat \"kościół swięty dla współczesnego człoweka\" dostałam kape, za moja opinie i zostalam wyzwana przez ksiedza przed cala klasa, ze jestem ateistka abo z jakiejs sekty. I wlasnie takie ingerowanie w moja opinie mi sie nie podoba... Skoro zadja temat to chyba mam prawo ustosunkowac sie za albo przeciw tezie :P

Gość Ebenezer
Jakiś PALANT się pode mnie podszywa i nie wszystkie wypowiedzi są moje.

Gość Meduzkaaa
jakbyś studiowała na pacie jak ja to byś wiedziała o co chodzi, ale twoja tempota i kompromitacja mnie tak powaliła że nie zniżę się by wyjaśnić ci cokolwiek, niestety twój intelekt by tego nie udźwignąl - i miałabym cię na sumieniu. Ale nie obażaj swojej głupoty, bo palisz się teraz

w sumie racja, ale przecież jest tak ciepło miło - ta atmosfera oczekiwać na kopertke uprzedzona pytaniami \"co tam słychać, co porabia każdy z domowników\" zerkając kątem oka w kartoteki kto jak sie nazywa :D Hmm a do chodzenia na msze przeciez tez nikt nie zmusza , ja sie przyznam ze chodze. Pół rodziny chodzi pół nie i dobrze jest - każdy ma wybór.

Uważam ze powinno być tak jak w Hiszpanii za dyktatury Franko. Wszyscy na mszę w niedziele chodzili jak ktoś nie chciał to go wojsko doprowadziło siłą.

Gość Ebenezer
a ksiądz u nas we wsi każe dawać ziemniaki na obiad nam - parafianom, a sam se nie posadzi.

Gość Ebenezer
a jak ktoś do kościoła nie chodzi to debil nie chce zrobić pogrzebu. Imbecyl jeden. A jak mój mąż nie byl bierzmowany to nam ślubu nie chciał udzielić(no ale załatwil sobie lewy papierek- cudem)

Gość Ebenezer
i raz wyprowadził kobietę co z psem pzryszła na msze (to już była pzresada, bo piesek nawet nie szczekal - obsikał tylko ministranta)

spokojnie Ebenezer, zajrzyj jaką popularnoscia cieszy sie topic o Fatalnym zauroczeniu w księdzu:P:)

Gość Ebenezer
a sam twierdz że jest święty - skąd on to wie?, jest chory chyba

\"Ebenezer\" Przechodzę na swój prawdziwy nick bo inaczej ten Palant, który się pode mnie podszywa nie da mi spokoju i wypisuje jakieś bzdury.

Interpretacja Przykazań Bożych także została narzucona nam przez Kościół. Było to konieczne w celu utrzymania głupiego ludu w ryzach. Ale dzisiaj nie jesteśmy głupim motłochem i sami potrafimy myśleć. Przykazania kościelne wogóle nie powinny nas obowiązywać - w końcu to wymysł kleru w celu osiągania zysków i przyciągnięcia ludzi do Kościoła.

{ Ale dzisiaj nie jesteśmy głupim motłochem i sami potrafimy myśleć. } Śmiem twierdzić że tak nie jest i pisząc my, mam namyśli cały naród.