Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość farmaceutka 7965

jak ktos ma pytania do farmaceutki -chętnie pomogę

Polecane posty

Gość fffffffffffffffffffffffggggggg
ja pracuję w aptece i szczerze powiedziawszy, to nie dostajemy za dużo próbek kosmetyków. a jeżeli już jakieś mamy to dodajemy je pacjentom, którzy kupują u nas inne kosmetyki. Jeżeli ktoś poprosi o jakąś próbkę a my taką mamy, to z reguły ją wręczamy. problem z tymi próbkami jest taki, że apteki z reguły zamawiają kosmetyki w hurtowniach, a nie bezpośrednio u producentów, a to oni dysponują próbkami.

pani farmaceutka nie siedzi tu dzień i noc :) tak, to normalne że po furaginie mocz zmienia kolor na ciemniejszy. przy większej dawce potrafi być nawet ciemnopomarańczowy. nic czym nalezy się martwić. na porost włosów - olej rycynowy jest niezły. wcierać lekko podgrzany w skóre głowy, trzymać ze 2-3 godziny, umyć głowę. ale podobno włosy od niego ciemnieją, jak jestes blondynką to ostrożnie :) a generalnie przyspieszanie porostu włosów to w większej mierze pragnienie ściętej głowy. włos jak człowiek, szybciej niż moze nie urośnie. lepiej się skupić na wzmacnianiu cebulek włosowych, co zmniejszy wypadanie włosów (nie nadmierne, fizjologiczne, ale jednak). w chwili obecnej cebulka jest za słaba żeby utrzymac rosnące włókno i włos wypada zanim osiągnie Twoją oczekiwaną długość, stąd wrażenie że włosy nie rosną. co do próbek kosmetyków - jak sie zamawia z hurtowni to na próbki nie ma co liczyc. my zamawiamy od producentów, ale producenci nie dają probek wszystkiego. dają takie jakie mają, a jakie niekoniecznie są specjalnie pożadane, co jest logiczne, bo po co promowac cos co sie dobrze sprzedaje?... z ostatniej dostawy kosmetyków AA dostaliśmy tylko próbki do skóry naczynkowej i do serii Mama i Ja, a z Vichy dostaliśmy próbki szamponów i męskiego kremu pod oczy. nikt tego nie chce, wszyscy chcą kremy nawilżajace i podkłady, i co mamy zrobic jak ich po prostu nie mamy :) ?...

Gość monikaika
Witam serdecznie :)Czy znasz jakąś hurtownię lub producenta który szuka przedstawiciela farmaceutycznego na terenie śląska ?

niestety ja z drugiego końca Polski :) ale generalnei przedstawiciele medyczni rotują w takim tempie że mozesz składać CV nawet na zapas....

Gość rttrtyt
a to furaginum kiedy powinno pomoc? bo biore dzisiaj drugi dzien i jakos nie zauwayzlam porpawy;/;/

standardowo 3-5 dni. jesłi nie przejdzie zastanowiłabym się nad USG brzucha, moze coś tam sie dzieje, bo ja wiem, moze jest jakaś przepuklina ktora uciska na pecherz i daje uczucie parcia?... tu juz nie poradze, lekarzem nie jestem.

cześć;) idzie jesień, temat ZP czas zacząć, a więc;) taajasne, czy znasz antybiotyk na zapalenie pęcherza i wszelkie zakażenia układu moczowego - znany jako Cefalexin albo Kefalax w Polsce, cefaleksyna po prostu? do tej pory na tę moją odwieczną przypadłość stosowałam furaginę, jakieś 8 miesiecy temu tutejszy lekarz zapisał mi Cefalexin, pomógł na caly ten czas - niedawno znow mnie chwycilo, bo kompletnie przemarzłam i przemokłam pewnego dnia. Skończyłam właśnie opakowanie - bo znów ten sam lek mi zapisał, w sumie pomogło,ale nadal czuję lekki dyskomfort... Zastanawiam się czy to dobry i sprawdzony antybiotyk, bo zaobserwowałam kilka efektów ubocznych. Aha- zazywałam go przez 5 dni, 3 razy dziennie.

no znam, w Polsce też występuje :) lek sprawdzony, dobrze działający, objawy uboczne moga wystąpić jak przy wszystkim. zastanawia mnie tylko czy jest sens wypisywania go w Twoim wypadku - jesli przemarzłaś i przemokłaś to raczej miałaś reakcję nadwrażliwosci pęcherza. nie ma sensu stosowanie antybiotyku tam gdzie nei ma infekcji bakteryjnej, a u Ciebie raczej nei ma powodów do jej wystapienia.

Gość rttrtyt
a ze mna bylo tak.jakies pol roku temu mialam badanie moczu i mialam dosc liczne bakterie w 3-8 leukocyow, jednak nic mi nie bylo. dopiero w wakacje rpzeczytalam ten wynik bo wczesniej nawet nie mialam czasu sie w to wglebic, wystraszylam sie ze mam jakies zapalanie i nic o nim nie wiem. potem poszlam sie kapac do basenu, pamietam ze sobie pomyslalam ze moge sie przeziebic bo woda byla zimna. i na drugi dzien trach...nic mnie nie bolalo ani nie pieklo tylko musialam co chwile chodzic do lazienki;/ poszlam do lekarza , bralam rpzez tydz duomox,razem z uroseptem i zurawina, nasiadowkami, i ziolami. nic nie pomoglo..teraz biore furagin i cystone (na allegro kupilam) i urosept i pije zurawine i wode z cytryna, nic nie jem bo chce oczyscic organizm. boje sie zbey jakeigos grzyba sie nie nabawic. wlansie mi sie skoncyzly probiotyki a tanie nie sa;/ dobrze ze teraz ma wakacje ale boje sie jak zacznie sie rok akademicki;/ to wyglada tak jakby mialo juz tak zostac..zastanawiam sie czy sobie sama tego nie indukowalam tym mysleniem o tym...teraz sobie wmawiam ze ejstem zdrowa ale jakos nie widze efektow;/

taajasne - wyszły jakieś bakterie w moczu, [poza tym miałam trochę krwi:o ból w toalecie nie do opisania. zamierzm isc na USG i przebadać się porządnie, bo z krwią już chyba nie ma żartów. i naprawdę mam dość bagatelizowania problemu ZP przez lekarzy. skoro mówisz, że to częsta reakcja na gołe stopy np, może powinnam przestać chodzić w sandałach aż do listopada...?:)

a niby od czego masz sie grzyba nabawic?... poza tym radze jeść - furagina lepiej się wchłania przy zażywaniu jej podczas posiłków zawierających białko. nie jedąc ograniczasz jej działanie lecznicze.jestem PEWNA ze jest to napisane w ulotce. za dużo myslisz o tym. odpuść sobie, wyluzuj, sama sie nakrecasz. już lepiej wmawiaj sobie że jest lepiej. ja tez mam nadreaktywność pecherza i jak zacznę sobie myśleć że mam zimne nogi, rany boskie, zaraz mnie pęcherz rozboli, juz mi sie chce sikac, to cóż - istotnie mi sie zachciewa :D polecam dodatkowo ciepły termofor miedzy nogi :) grzanie jest fajne w takich sprawach.

"taajasne - wyszły jakieś bakterie w moczu, [poza tym miałam trochę krwi ból w toalecie nie do opisania. zamierzm isc na USG i przebadać się porządnie, bo z krwią już chyba nie ma żartów." jakies bakterie - ale jakie? mialaś posiew z antybiogramem? jak nie to lepiej zrobic. "skoro mówisz, że to częsta reakcja na gołe stopy np, może powinnam przestać chodzić w sandałach aż do listopada...?" yyyyyyyyyyyy... no raczej na pewno :D

Gość jop jop
co sadzisz o szczepionce MMR 2?? i czy jest dostepna szczepionka przeciw samej odrze?? i co mi grozi za niezaszczepienie dziecka szczepieniem obowiazkowym.

Gość rttrtyt
dzieki za odpowiedz..moze faktycznie jakas przewrazliwiona jestem na swoim punkcie...ale jutro chyba pojde po skierowanie na badanie moczu..czy badanie wyjdzie rzetelne podczas kuracji furagina? czy czekac az skoncze brac i wtedy pojsc? a nogi mam wieczne zimne..mimo ze mam 3 pary skarpet i cieple buty na sobie i tak czuje ze sa zimne;/

generalnie istnieje coś takeigo jak Rouvax, ale czy jest dostepny to nie wiem. daaaaaaawno go nie widziałam. co sądzę o szczepionce - szczepionka jak szczepionka. te histerie o autyzmie itd to gruba przeginka. nie ma na to żadnych logicznych dowodów, nie da się powiązac mechanizmu powstawania autyzmu z podaniem i działaniem szczepionki. czym grozi - nie mam pojęcia. nie do farmaceuty to pytanie.

zrób sobie badanie ogólne oraz posiew moczu z antybiogramem. jak wyja bakterie to od razu okreslą na jakie antybiotyki sa one wrażliwe. czy podczas furaginy - jesli jakies bakterie przetrwają furaginę to wyjdą i bedzie wiadomo co i jak. jak nie wyjdą to tez coś ebdzie wiadomo ;)

Gość jop jop
dzieki za odp. pytalam w aptece i nie ma w hurtowni szczepionki przeciw odrze :( a niby istnieje. a czy nie lepiej zaczekac z ta szczepionka do np.24mies?jesli do 24 mies nie bedzie objawow autyzmu tzn ze juz chyba nie wystapia nawet po szczepionce

Gość rttrtyt
a wiecie moze kochane czy w zwyklej przychodni moge prosic o takie badanie z antybiogramem? bo ostatnio zrobili mi najbardziej oglone jakie tylko moze byc;/

Gość rttrtyt
ogólne* mialo byc.. a ile takie bad moze kosztowac prywatnie? aha dodam ze jak chodze co te 15 min do lazienki to ja duzo mam tego moczu..nie jest tak ze pare kropelek..tylko ze jak tlyko skoncze sikac juz czuje ze juz sie zapelnia pecherz.. i tak jak mowie nic mnie nie boli...

wiesz, w aptece MMR2 tez nie dostaniesz. nie wszystkie istniejące leki są dostępne do wolnej sprzedaży, neiktóre funkcjonują tylko w tzw leczeniu zamkniętym, czyli tylko w np. szpitalach. i daj sobie spokoj z tym autyzmem. niby czemu szczepionka mialaby powodowac autyzm? te szczepy bakteryjne takie groźne niby są? toc w takim razie na autyzm o wiele bardzije powinno być narazone dziecko ktore przechorowało te trzy choroby. że środki konserwujce? - w każdej szczpeionce są, w tej nie ma ich ani grama wiecej niż w kazdym innym zastrzyku tego rodzaju. nie daj się ogłupić. a autyzm moze sie rozwinąć i później niż w wieku 2 lat.

ja nie wiem, mnie nigdy na tym antybiogramie nic nie wychodzi. przynajmniej nie pamietam, zeby kiedys wyszlo i zebym pod to miała dobierane antybiotyki. a miałam robione w jednym z najlepszych laboratoriow w Polsce. może faktycznie u mnie nie jest to spowodowane bakteriami raczej, tylko przeziebianiem tyłka. albo genetycznie uwarunkowane, to samo mama i siostry mialy i mają. mogłam też sie tego nabawic trwale? od dziecinstwa jeszcze do niedawna kazde wakacje spedzalam na łódkach, kąpiąc sie dzien i noc w lodowatych mazurskich jeziorach, czasem noca, przy temp wody 10 stopni;) zahartowałam sie o tyle, ze nie choruje, nie miewam gryp, angin, ale z kolei ten pecherz... przewalone.

Gość rttrtyt
ja tak samo..nie ma gryp ani przeziebien, ale uwielbiam chodzic na boso i moze to przez to;/ ten pecherz to jakis tragizm..kurcze jak to trzeba na siebie uwazac..;/

Gość wczesniej szczepili tylko
na odre a swinka i rozyczka to NORMALNE choroby wieku dzieciecego to moze niedlugo na katar beda szczepic?? mialam rozyczke i zyje! swinke tez! niech lepiej na raka lekarstwo znajda.

badanie z antybiogramem zrobią Ci w dowolnym laboratorium, tylko albo musisz miec odpowiednie skierowanie, albo za nie zapłacić, a to wtedy trochę wiecej kosztuje i troche dłużej sie czeka. ile kosztuje nie wiem, kwestia laboratorium. a co do ilosci moczu - dlatego uwazam ze nie masz zapalenia pęcherza. albo masz nadreaktywnosc i to w duzej meirze kwestia psychiki - albo jakaś chorobę w stylu moczówki prostej, ale to juz lekarz bezwzględnie.

Gość szyszki23
Cześć kochanie mam nadzieję że będziesz mogła mi pomóc mam pytanie : co łączy antybiotyki klabax oraz forcid1000?? Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi :D Bo męczę się z problemem białych grudek w migdałkach od jakichś dwóch lat co kompletnie zatruwa mi życie :o i po przebytych anginach dostałam te antybiotyki raz jeden, potem przy następnej anginie drugi i byłam bardzo szczęśliwa bo oba leczyły mój problem na kilka tygodni potem niestety wszystko wracało do "normy" co oczywiście normą nie jest :o Więc się zastanawiam na co one konkretnie działają, na czym mam sie skupić no nie wiem co robić żeby wyeliminowac te paskudztwa z mojego gardła, oba antybiotyki podziałały wiadomo wyleczyły anginę ale potem dzięki nim nie powstawały mi te kulki i chciałabym aby taki efekt sie utrzymał na wieki wieków tylko nie wiem jak to osiągnąć ;) Mam nadzieję że mi coś doradzisz Pozdrawiam.

a jakiego rodzaju są te grudki? takie twarde ktore powodują uczucie że coś tkwi w gardle, ale którw daje się odkrztusić albo i wydusić z migdała, a po wypluciu dość nieładnie śmierdzą? jesli tot o to tego sie nie leczy. to są po prostu resztki pokarmu zalegające w kryptach migdałowych i tam się psujące (stąd zapach). powodemjest specyficzna budowa migdałów, a jedyny rayunek to...ich usunięcie. wizyta u laryngologa.

Gość szyszki23
tak to to, skoro tego się nie leczy to powiedz mi dlaczego po tych antybiotykach przez pare ładnych tygodni te resztki pokarmu nie psuły się? ;) ewidentnie po kuracjach abtybiotykowych problem znika całkowicie ale na krótko... Na pewno usunięcie rozwiąże problem ale jednak myślałam że obejdę sie bez ingerencji ostrych narzędzi. I być może się obejdę no cóż myślałam ze mi pomożesz ;)

Gość właśnei czytałam o migdałkach
te grudki tworzą się albo gdy migdałki są zmienione pozapalnie czyli efekt przeewlekłego stanu zapalnego albo jeśli są źle zbudowane generalnie nadają sie wtedy do usunięcia bo nieleczone migdałki roznoszą infekcję na jajniki, nerki, stawy, serce....

Szyszki23, migdały wyleczysz, gdy oczyścisz jelito grube. Jeśli jesteś starsza, to i wątrobę. Miewałaś zaparcia? Myślę o medycynie naturalnej. Mam problem z terpentyną, bo w przepisie do okładów mam napisane ,,terpentyna zmieszana z wodą" w odpowiednich proporcjach, czy to nie chodzi o olejek terpentynowy? Czy można stosować oba specyfiki zamiennie?

po antybiotykach problem znika bo resztki pokarmu nie mają jak gnić - gnicie odbywa sie pod wpływem bakterii ktore antybiotyki wybijają :) ale jak zauwazyłas, problem znika na krótko, bo gnicie to proces naturalny, w gardle sie to wszystko znow namnaza i apiac od nowa... "Szyszki23, migdały wyleczysz, gdy oczyścisz jelito grube." oczyszczeniem jelita grubego wyleczy nieprawidłową (choc niepatologiczną) budowę migdałków?... :D olejek terpentynowy to - w skrócie - oczyszczona forma terpentyny. nieoczyszczonej raczej nie dostaniesz. jak dla mnie to mozna to stosowac zamiennie, chociaz nie wiem co na to medycyna naturalna ;)