Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

damag

CA-125 pomocy !!! co to????????

Polecane posty

czesc! ja tu pierwszy raz probowalam znalezc cos o tym badaniu i trafilam na wsze forum. wlasnei wroclma od ginekologa. myslalam ze przyniose dobra wiadosc o ciazy a przyniosla wiadomosc o torbielu na jajniku o wielkosci 4cm na 5 cm...to styrasznie duzy prawda??? lekarz mowil cos o tym ze nie jest ten trobiel gladki tylko ze moga byc jakies komorki rakowe...kazal zrobic to badanie! boje sie! panicznie sie boje! pomozcie jesli cos o tym wiecie...boje si ebezplodnosci, raka...a paradoksalnie na necie przeczytalam ze łatwo uleczyc ta cala ENDOMETRIOZE (bo tak to sie chyba nazywa) wlasnie ZASCIEM W CIĄŻE!!! troche to si ekupy nei trzyma.pomozcie!

Gość mariola19761
CA 125 -jest to marker nowotworowy który wykonuje się przy podejrzeniu endometriozy oraz przy wykryciu jakichkolwiek guzów jajnika . Norma wynosi od 0-35 . Badanie polega na pobraniu krwi tak jak przy zwykłej morfologi.

Gość Przeciwniczka Danazolu
Przy zaawansowanej endometriozie zajscie w ciąże graniczy z cudem .Endometrioza to choroba ktora prowadzi do bezpłodnosci jesli jest nie leczona lub zle leczona .

dziewczyny a czy wielkosc torbiela swaidczy o zaawansowaniu choroby czy to sie ze soba niewiaze???

Gość mariola19761
Twoja torbiel nie jest jeszcze taka wielka ,nie panikuj ! CZy lekarz zaproponował jakies leczenie poza zbadaniem markera ca125.

powiedzial zebym sie zastanowila czy chce to sprobowac leczyc hormonalnie czy operacyjnie od razu...radzil operacyjnie!

Gość mariola19761
To nie ma związku z zaawansowaniem choroby ! Czy masz endometrioze potwierdzoną wynikiem histo-pat .Czy lekarz tylko podejrzewa chorobę?

jedyne co powiedzial to to,ze mam zrobic to badanie i pomyslec na ktory sposob usuniecia torbilei bede sie decydowala!!! przeciez aj sie na tym nie znaM!!! jutro ide do innego ginekologa!!! a jeszcze jedno! jak dlugo czeka sie na taki wynik CA 125???

Gość mariola19761
moja sytuacja była bardzo podobna do Twojej .Poszlam do gina na zwykłe badanie cytologiczne lekarz wybadał torbiel, usg potwierdziło 4x5 cm . Leczenie hormonalne nie przyniosło rezultatu Ca 125 podwyższone 120 .W koncu bylam operowana wynik histo - pat. potwierdził endometrioze . Leczę sie od 2 lat.

Gość mariola19761
Ja czekałam jakies 2 tygodnie ( mieszkam w małej miejscowosci może w większych miastach wyniki są szybciej )

a czy jesli ten wynik wykaze ze tez mam ta chorobe to kiedys bede mogla zajsc w ciaze???????

Gość mariola19761
Masz do wyboru dwie operacje laparoskopie lub laparotomie (zwykła operacja rozcięcia brzucha ) .

Gość mariola19761
Wynik przy endo wychodzi podwyższony jednak nie potwierdzi on choroby . Endo można zdjagnozowac jedynie po przebytej operacji ,pobrane wycinki dają do badania histopatologicznego. Dlatego każda kobieta u której podejrzewa się endometrioze niestety musi byc operowana.