Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justyna_87

Yasmin - zaburzenia rytmu serca

Polecane posty

Dziś byłam u lekarza po receptę na tabletki Yasmin (które biorę od 21 miesięcy). Zapytał mnie czy drga mi powieka, czy mam skurcze łydek i zaburzenia rytmu serca. Owszem, powieka czasem mi drga, skurcze mam bardzo sporadycznie a z sercem wszystko w porządku. Powiedział że zaczynają się u mnie skutki uboczne zażywania tabletek Yasmin które są moczopędne a co za tym idzie wypłukują jony, stąd wyżej wymienione skutki... Kazał brać aspargin (dla uzupełnienia tych jonów) i poważnie zastanowić się nad zażywaniem tabletek... Postanowiłam że to będą moje ostatnie 3 miesiące z tabletkami. Mam pytanie, czy Was lekarze też ostrzegali przed tabletkami?

Lekarz ma rację. Yasmin działa moczopędnie, więc wypłukuje magnez i potas. Dobrze, że lekarz kazał Ci je uzupełniać, aczkolwiek lepiej, byś najpierw zbadała poziom w/w we krwi, a przy okazji zrobiła sobie APTT, morfologię (płytki krwi), no i enzymy wątrobowe przy okazji. Yasmin zagęszcza krew, więc nie powinny go brać osoby, które mają tendencję do zwiększonej krzepliwości, bo to znacznie zwiększa ryzyko zakprzepicy. Ja bym się zastanowiła nad zażywaniem TYCH tabletek. Niewykluczone, że po innych nie będziesz miała tego problemu. Pamiętaj też o uzupełnianiu cynku, bo hormony go wypłukują. Tylko cynk chelatowany (i pilnuj miedzi, bo on znowu obniża poziom miedzi w organizmie, a ta odpowiada za układ nerwowy).

Dziękuję za odp. Te badania które mi zaleciłaś mam zrobić żeby dowiedzieć się czy po prostu wszystko jest w porządku?

Gość SoniaPor
Mi Yasmin tak namieszał w organizmie, że nabawiłam się przez niego tężyczki. Lecz po zrobieniu badań, kazali brać większe dawki magnezu i normalne wapnia i dalej mogę brać te tabletki.