Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pluszaq

ile ryzu na 1kg. miesa do golobkow???

Polecane posty

Gość pluszaq

zeby nie bylo za ryzowo? i czy jajko tez dajecie? mieso podsmazone, czy surowe? dzieki za wskazowki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja dziś właśnie robiłam gołąbki :) Na 1,5kg mięsa dałam 2 woreczki ryżu. Mięso podsmażam,potem dodaję ryż. Bez jajka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
dzieki za podpowiedz :) z tym, ze ja uzywam ryzu basmati, bo ten z woreczkow to juz ani smaku nie ma, ani wartosci odzywczych, nie mowiac o stopniu tuczacosci ;) to mniej wiecej wagowo ile jest tego ryzu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mięsa do gołabków
sie nie podsmaża!!! pierwsze słysze o podsmazaniu mięsa! a jajko nalezy dodac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ooIga
100 g na kg mięsa powinno być ok. Ja daję mieso surowe, za to podsmażoną cebulkę i też sa niezłe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wczoraj robilam :) i to po raz pierwszy :). Na 1 kg miesa dalam szklanke ryzu, 1 jajko, duza cebule, 3 zabki czosnku i duzo duzo przypraw. Wyszlo super.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
dzieki babeczki ❤️ mi sie tez wydaje, ze z podsmazonym miesem (a moze nawet podsmazonym z przyprawami i czosnkiem) bylyby smaczniejsze. sama nie robilam golabkow juz tyle lat, ze zapomnialam, co dawalam :D z drugiej strony, surowe mieso bedzie wilgotne, wiec "ugotuje" surowy ryz. albo mozna dodac ryz ugotowany, ale tak nie do konca, jeszcze troche twardy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
a wiecie, ze tez slyszalam o golabkach z miesem i starta marchwia zamiast ryzu? to gdzies zza wschodniej granicy pochodzi, ale nie mam pewnosci skad dokladnie. czyli piszecie ze na kilo miesa 100 do 200 gram ryzu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Robiłam gołąbki już nie raz i bardzo je lubię, z jednym tylko mam największy problem : z obgotowywaniem kapusty, aby pooddzielać liście. Kapusta jest dość spora i ciężka, a trzeba ją kilkakrotnie wkładać i wyjmować z garnka, jak to zrobić najwygodniej, aby chlapać wodą i się nie poparzyć, przecież nawet obgotowując ją w dużym garnku, jest niewiele miejsca między kapustą, a ściana garnka. Jak to robić, aby było dobrze i bezpiecznie? Dla mnie to straszna walka. :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja czasem daję kasze gryczana, czasem kapustę kiszona, soczewicę i cokolwiek mam, smażę zanim zrobię gołąbki, oj u mnie to tak zwana improwizatorka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czajka a może nie wkładaj całej kapusty tylko same liście, ja przykrywam pokrywką, jak zmiękną to nie ma później problemu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zostaw go jak najszybciej
ja podsmazam mieso razem z : cebula, pora, maggi zielona, tarty seler. ugotowany ryz naturalny, biore taka sama ilosc (nie wagowo) ryzu i tyle samo miesa. mieszam i zawijam w liscie kapusty wloskiej, ktore po sciagnieciu z glowki zamaczam najpierw na minute w gotujacej sie wodzie- wtedy sa bardziej podatne na zawijanie. ukladam w naczyniu zaroodpornym, wkladam liscie laurowe, ziele ang i zalewam woda. wkladam do piekarnika, tak,zeby sie zagotowala woda i ok 15 min trzymam na 200 stopni. wylaczam i czekam 30 minut. wyciagam golabki a z wody robie sos pieczarkowy, czyli wrzucam zasmazone pieczarki i daje smietane z mala iloscia maki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czajka---->Lara27 ma rację z obgotowywaniem samych liści.Ja tak robię-delikatnie,żeby nie porwac,odrywam je po kolei i wkładam do wrzątku.Oczywiście najpierw trzeba wykroic głąb,żeby łatwo je było zdejmowac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To ja tak próbowałam na samym początku, ściągać liście z surowej kapusty, ale one ścisło przylegają do siebie i wiele się rozrywa, łatwiej je się ściąga po obgotowaniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moja Mama dodaje do farszu pieczarki a gołąbki podaje w sosie pomidorowym ze śmietaną! Pychota! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam,ja w wersji bez mięska daje farsz z cebulki, pęczaku i grzybów i do tego sos śmietanowy, polecam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak mam taką zbitą kapustę,podkładam ją tym wyżłobieniem po głąbie do góry pod gorącą wodę,rozchylając liście od nasady.Ten wrzątek pomalutku tam wpływał i wtedy można liście ściągnąc bez przeszkód.Uwaga,żeby się nie poparzyc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość papapa
na kg miesa 1 saszetka ryzu(niedogotowanego).miesa nie smaze.jaja nie dodaje bo ryz spelnia role łączenia skladnikow.(jak dodalam jajo to golabki byly za twarde).kapusta obgotowana lekko,w jeden listek zawijam mieso surowe+ryz+sol+pieprz.(golabki wychodza wielkosci piesci).klade kilka lisci kapusty na dnie garnka,na to golabki i gotuje dosyc dlugo oczywiscie w wodzie ;).potem robie sos pomidorowy.pyszne,proste.przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marsynia
Pewnie zaraz mnie zjecie ale jak robię w wersji ekonamicznej:-P do której nikt się nie chce przyznać czyli: 1kg. mięsa i aż pół kg. Do tego z 4 cebule zeszklone i podsmażone na złoto z solą, pieprz czarny i majeranek. Mięso mielę w sklepie -kupuję tańsze takie duże kawałki gulaszowego i wychodzi tysz pycha:) Jak wkładam gołąbki go garnka to posypuję je surową marchewką w kostkę, zalewam wodą z wegetą lub kostką. I zanim się ugotują jestem już po przynajmniej 2gołębkach "na próbę":-P Uwielbiam gołąbki!!! :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oczywiśice że możesz
spróbujcie z kaszą jęczmienną, pyszne :) dodaje czasem drobno pisiekaną i zeżłocną cebulke, mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli wykroi się głąb i zaleje wodą to po zagotowaniu na wolnym ogniu trzeba w były głąb wbić widelec a nożem ciachnąć liść u nasady,przy głąbie.Wtedy powinien się fajnie oddzielić od reszty główki, po nabiciu na widelec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
zastepowanie bielka skrobia wcale nie jest ekonomiczne :) po pierwsze, predzej sie zechce znowu jesc lub trzeba zjesc wiecej. po drugie, bardziej tuczy. ekonomicznosc taka jest bardzo zludna :D ps. dzieki za wszystkie porady dotyczace golabkow :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ZBIQ
PAPAPA wszystko się zgadza tylko zamiast wody ma być bulion warzywny, reszta bz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale jak podsmażone mięso? przecież to się później niż kupy nie d**y nie trzyma

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Młoda mama 😛
Dnia 11.11.2007 o 16:02, Czajka napisał:

Robiłam gołąbki już nie raz i bardzo je lubię, z jednym tylko mam największy problem : z obgotowywaniem kapusty, aby pooddzielać liście. Kapusta jest dość spora i ciężka, a trzeba ją kilkakrotnie wkładać i wyjmować z garnka, jak to zrobić najwygodniej, aby chlapać wodą i się nie poparzyć, przecież nawet obgotowując ją w dużym garnku, jest niewiele miejsca między kapustą, a ściana garnka. Jak to robić, aby było dobrze i bezpiecznie? Dla mnie to straszna walka. 😮

Sprytny sposób mojej mamy. 😊 Przed włożenie kapusty do garnka trzeba wyciąć głąb kapusty. Ja to robię duży nożem wykrawam jak by stożek tego glaba z zewn strony szerokie koło, ku środków wąsko. I wyciągam. Chodzi o to aby pozbyć się najtwarfszej cześć kapusty i wtedy gotuję. Gdy liście są miękkie same odchodzą od całej główki i napewno się nie poparzysz 🤗

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×