Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość laklakalkaak

wkrótce dostane majątek-mam problem moralny

Polecane posty

Gość laklakalkaak

Sprawa przedstawia sie tak. Wkrotce daleki wuj, który nie ma własnej rodziny przepisze na mnie swój majątek. Z wujem nie utrzymuje kontaktów, jest juz wiekowy i opiekuje sie nim ciotka. Jestem strasznie wdzieczna mu za to co dostane (na rodziców nie moge liczyc) i chciałabym teraz jakos sie odwiedzyc. Z jednej strony okaze mu wdzieczność odwiedzjaąc go, opiekując sie nim. z druegiej strony wiem, ze tym spadkiem "zyskam" sobie wrogośc reszty rodziny która sie czaiła na te pieniądze i nie chce żeby oni myslelli, że "wypracowałam" sobie te pieniądze podlizujac sie mu lub tez żeby gadali, że "przypomniałam sobie o wujku jak zapisał pieniązki". Rozważałam nawet nie przyjecie tego majatku, żeby nie robic sobie wrogów wsród rodziny ale te pieniądz naprawde mi się w zyciu przydadzą. Poradzcie co robic?

Gość latte23
Słuchaj , a nie mozesz wziąć część tego majątk a nie caly. Jedz i porozmawiaj z wujem , dlaczego akurat Tobie chce go przepisac. Nie interesuj sie tym co rodzina powie. Ja po prostu porozmawialabym szczerze z wujem i powiedziala mu o swoich watpliwosciach i odczuciach...

Gość laklakalkaak
JA wiem dlaczego chce go przepisac mnie. Z calej mojej rodziny ja jestem najmlodsza(tzn. sa dzieci moich kuzynów ale maja teraz od 1 do 8 lat), moi kuzyni juz sa po 30. ustawieni w życiu, wiekszosc ma swoje mieszkanie. Ja niesttey nie mam nic, nie moge liczyc na pomoc rodziców ( a własciwie taty-emeryta bo mama nie żyje) i wiem, ze wuj przepisuje go na mnie bo mnie sie najbardziej przyda na start w życiu a nie dlatego ze mnie sie te pieniądze za cos należą

Gość ojciec rektor
No co Ty? Wujaszek jeszcze ciepły, a Ty już dzielisz majątek? Ooooo, koleżanko!

Gość vale tudo
ja sie odgradzam od rodziny bo to zazwyczaj najbardziej jadowici ludzie w twoim otocczeniu.......bierz kase , a co roku 1 listopada poprostu bardzo dbaj o jego grob....

Gość posłuchaj
Skro kto z rodziny, w swojej ostatniej woli che i prosi, abys wzięła po nim coś, co teraz jest jego, to nalezy to zrobić. Tak uważam. Jesli wuj będzie miał jakieś życzenia, co do pogrzebu, czy dysponowania tym majątkiem- wypełnij jego wolę po ostatnią literę. Rodzinie możesz pokazać np testament. Najważniejsze, abys wypełniła jego wolę.

Gość laklakalkaak
Wuj żyje ale juz jest termin sprawy w sadzie, kiedy dostane majatek. Nie wiem co robic. Wiem, ze przyda mi sie to w zyciu na start ale z drugiej strony nie chce potem widziec wzroku tych, którzy sa chetni na te pienadze (dodam, ze to nie jakies gigantyczne pieniedza, ze sobie kupie wille i 5 samochodów, ale dla mnie i tak duze). Moze jeszcze to co sobie myśla jakos przeboleje ale nie wie co zrobie jak usłyze jakies docinki czy cos. Bo w sumie ten majatek nalezy sie całej rodzinie, gdyby chciał go dac wszytskim którzy sa z nim spokrewnieni ztym samym stopniu co ja to wyszloby chyba po 1000 zł na głowe (wuj jest bratem mojej babci, nigdy sie nie ożenił i nie ma dzieci, w domu ich bylo 8 czy 9 rodzenstwa i gdyby chcial go podzielic przez wszytskie wnuki swoich braci i sióstr to bedzie z 50 osób jak nie lepiej)

Jak dają to bierz i nie oglądaj się na rodzinę, prawdopodobnie prędzej czy później i tak dostaniesz od nich po dupie (wszak wiesz gdzie z rodzina wychodzi się najlepiej, prawda?) :)

Gość laklakalkaak
Wiem, ze z rodzina najlepiej na zdjeciu ale nie chce do konca zycia słyszec docinków. Z drugiej strony tez sie zastanawiam czy mam moralne prawo przyjac te kase skoro w sumie nie zasłyżyałam na to w żaden sposób. Nawet teraz mam chęc pojechac odwiedzic wuja (ma prawie 90 lat więc nie zna sie dnia ani godziny kiedy odejdzie) ale boje sie, że jak rodzina sie dowie o tym to powie "dostała kase to sie teraz podlizuje bo jakby jej nie dał tych pieniedzy w d... by go pocałowała"

Gość oluszka888
rodzina sobie może gadać. co Cię to w ogóle obchodzi? Może powie że się podlizujesz przed przepisaniem ale już po przepisaniu to jakie podlizywanie? przepisał to już nie zmieni i tyle.więc po przepisaniu już nie można powiedzieć ze się podlizujesz. Ja bym wzieła ten majątek i się nie przejmowała... To jego sprawa co z tym robi a rodzina może mieć pretensje do niego a nie do Ciebie. Pozatym myślisz że ktoś inny by zastanawiał się w takiej sytuacji gdyby to mu przypadło nad Tobą? Albo nie...wiesz.... nie bierz tego mieszkania i patrz jak bierze je i sobie mieszka Twoja jakaś siostra cioteczna czy ktoś... i ma Cie głębogo gdzieś.... o.

rozumiem rozterki, ale czasem trzeba wykazac zdrowy egoizm - skoro mowisz, ze bez tych dodatkowych pieniedzy marnie bys sobie dawala rade, to przyjmij je. nawet jesli beda jakies spiecia w rodzinie, to po jakims czasie mina. zreszta - ty musisz ulozyc sobie zycie, a nie martwic sie o innych, kazdy dba o siebie. wez te pieniadze, z przeciwnosciami sobie poradzisz

autorko te pieniądze, o których piszesz nie należą się całej rodzinie, bez przesady, one nie są całej rodziny tylko TWOJEGO wujka. To on decyduje komu, co i jak z jego funduszami.

zrób tak jak sama piszesz jedz do wujka i porozmawiaj z nim o tym. Będziesz mieć czyste sumienie, a ludzie (zwłaszcza z rodziny) zazdrościli, zazdroszczą i będą zazdrościć. Najważniejsze jest byś powiedziała o swoich wątpliwościach i przed nikim tłumaczyć sie nie musisz